ВАС отмени уволнение на Мирослава Тодорова

Наказанието е несъразмерно с нарушението, смятат магистратите
Обновена: 16 юли 2013 21:07 | 16 юли 2013 21:05, Веселина Йорданова
50
ВАС отмени уволнение на Мирослава Тодорова
Мирослава Тодорова. Снимка: архв Булфото

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ВСС за уволнението на бившия съдия от СГС Мирослава Тодорова. ВАС връща делото на правителството на съдебната власт за ново произнасяне.

Тодорова беше освободена от длъжност като съдия в Софийския градски съд заради забавени дела. Уволнението й предизвика скандал и съмнения за натиск на изпълнителната власт, защото Тодорова има конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Още по темата

Тодорова заведе дело за клевета срещу него, а уволнението й се отрази на доклада на ЕК за страната ни.

Веднага след уволнението си съдийката сподели, че вижда грешката си, но обясни, че не е спазена процедурата по дисциплинарното производство и не й е бил даден шанс да се защити. Тодорова беше един от най-големите критици на предишния състав на Висшия съдебен съвет.

Тя обясни още, че срещу нея има и наложен двоен стандарт. Веднага след уволнението на магистрата се заговори усилено за неравномерната натовареност в различните съдилища.

По-рано тази година тричленен състав на ВАС потвърди уволнението на бившия шеф на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Сега обаче по-високата инстанция взе друго решение.

Според статистиката на дисциплинарната практика на ВСС дисциплинарно уволнение за провинение, подобно на това на Тодорова, е наложено само на още един съдия. Той е забавил петдесет процента от делата си, като преди това е бил наказван два пъти.

Според ВАС касационната жалба на бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е основателна в частта й, с която се индивидуализира наказанието. Според съда наказващите са нарушили материалния закон и принципа на съразмерност при определяне на наказанието. 

Така най-тежкото наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност” се оказва несъразмерно с извършеното нарушение на Закона за съдебната власт. Дисциплинарно наказващият орган и съдът не са се съобразили с тежестта на извършеното единствено нарушение и обстоятелствата, при които е било реализирано. Това са личната (на съдия Тодорова) и общата най-голяма натовареност на съдиите в Софийския градски съд, спрямо останалите съдилища от същия ранг, посочват от пресслужбата на ВАС.

По дело №1749/2013 основен беше въпросът дали съдия Мирослава Тодорова е получила справедлив процес от безпристрастен и независим орган, каквито са изискванията на чл.6 от Европейската конвенция за защита правата на човека. В мотивите си съдът констатира, че това оплакване е неоснователно.
Петчленният състав на ВАС е приел още, че дисциплинарният състав на Висшия съдебен съвет не е нарушил съществено правото на защита на съдия Тодорова.
.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
16
 
! Отговори
Марк преди 10 години
Ами логична стъпка!! Вече са амнистирани сума ти мафиоти....А бе защо да си играят комуноидити?!?! Направо да приемат закон, че не са виновни бандитите, а техните жертви...
19
6
 
14
 
! Отговори
българин преди 10 години
Войнстваш реваншизъм! Отчайващо е...
18
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая още ли не е в затвора?!
17
4
 
13
 
! Отговори
прелетна птица преди 10 години
ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ, НАЛИ ТАКА??????????????
16
3
 
19
 
! Отговори
каратиста преди 10 години
А кога ще оправдаете Сумиста бе еееей!?
15
4
 
6
 
! Отговори
galin преди 10 години
s idvaneto si na vlast bsp MAFIATA SE ZAVRASHTA! DA GI IZGONIM TEZI BOKLUTSI VEDNAZH ZA VINAG OTPARLAMENTA
14
32
 
10
 
! Отговори
Ая преди 10 години
Цвъко сега май се насира?!:))
13
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви конфликти, тая никога не е имала конфликти с Мафията. Гадно племе. В Италия преди години прокурори и съдии загиваха за да защитят закоността в борбата с мафията. В БГ - мафията са съдиите и прокурорите. Затова не харесват Цветанов, защото той единствен от толкова години насам започна реално да противодейства на престъпниците.
12
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще реабилитират Наглите, Галеви, Маргините и т.н. и т.н., чак до Веска Меджидиева.....И ордени може да им дадат... нали са другари...
11
1
 
30
 
! Отговори
еми преди 10 години
Съдът 23 е бил гръбналк на престътпноста това искаше БКП/БСП и го постигна и тази слугиня разплакваше много пострадали и жетви на престъпниците които тя покриваше "законо"Долна товар ! всеки ако заплюе сидиите продажници дано се научат да правораздават по съвест и закон
10
1
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Едва ли ще върнат госпожата на...работа.Най...вероятно само ще й...изплатят 20-сет брутни заплати,че напуска съдебната система,като снемат ...дисциплинарното й уволнение.Апропо,тази привилегия,да се плащат на куп толкова...заплати,имаха по тошово време само пенсиониращите се офицери и сержанти от Българската армия и то след не по малко от 20-сет години служба по гарнизоните.Как си присвоиха тази привилегия съдиите,не знам.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съзлъмазлар татладъ бир кюзлядин хачиклар истеллиря Волен Сидеров чакламасън.
8
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КРАСИВА ЖЕНА..
7
0
 
24
 
! Отговори
И Топалов преди 10 години
Ето сериожата на какво е способен
6
0
 
31
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
до 6. Дали съдийката е убава или не не е тема на разговора. Аз лично съм мъж и едва ли съм фен на този "сорт" жени но това е друга тема. Мен ме интересува дали слага делата в чекмеджетата да"отлежават" или ДА!! А в случая е мноооооого ДА!
5
1
 
21
 
! Отговори
1 преди 10 години
мафия
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо ново под слънцето! Сега трябва отмяна за "наглите", Галеви и другите им ятаци! Тук не става въпрос за "грешка за деяние", а за процедура! Браво на ВАС! И те трябва да последват управляващите! До кога грешка, извинявайте?!
3
2
 
28
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Някой да е учуден? Едва ли......За съжаление........
2
2
 
33
 
! Отговори
ined преди 10 години
Нормално никой и не е очаквал друго. Колкото и да сгафи един корумпиран магистрат наказанието му е само временно - кокато друг негов корумпиран колега го върне на работа. Спомняте ли си оная "социално слабата " съдийка Деница Урумова - като позатихна шума около нея и върнаха хотела и я възстановиха като съдийка защото видите ли когато е била "социално слаба" още не е била съдийка. Да бе да...
1
7
 
41
 
! Отговори
прокурор преди 10 години
Последните указания на ВСС и на Гл. прокурор са:-Всички които са честни, работливи и не са свързани с мафията постепенно да бъдат уволнявани. Не е необходимо такива съдии да развалят атмосферата на съдебната система. Който обаче е уволнен за връзки с мафията да бъде възстановен защото тепърва ще имаме работа с честните хора, които трябва да бъдат смачкани.