Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема

Варуфакис отхвърлил удължаване на спасителната програма
Обновена: 17 фев 2015 08:33 | 16 фев 2015 22:40, Александър Попов
161
Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Еврогрупата даде днес на Гърция срок от пет дни да поиска продължаване на програмата в помощ на нейната финансова система, което засега новото ляво правителство в Атина категорично отказва, предадоха осведомителните агенции.

АП отбелязва, че на практика това е ултиматум към гръцката страна след днешното заседание в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута.

Според източник от централата на ЕС, цитиран от Ройтерс, на това заседание гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е отхвърлил предложението на партньорите си за удължаване на действието на спасителната програма.
 
Агенциите припомнят, че Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране. Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии.

Кредиторите от Еврогрупата обаче настояват продължаване на досегашната спасителна програма, за да има повече време за преговори с гърците за намирането на решение.

След четиричасовото заседание на първите финансисти от Еврогрупата, нейният председател Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците".

"Силните ми предпочитания са да има удължаване на тази програма и все още мисля, че това е възможно", каза той на пресконференция в Брюксел. По думите му "положителен изход" ще има, ако Атина поиска удължаване на действието на сегашната програма, която е достатъчно "гъвкава", съобщи АП.

ТАСС цитира думи на Дейселблум, че проблемът с Гърция трябва да бъде решен само в рамките на Еврогрупата, тоест на равнище финансови министри.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че Гърция няма друг избор освен да се съгласи с продължаването на текущата програма.

След днешната среща в Брюксел изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че МВФ няма да може да праща пари на Атина по нейната кредитна линия, ако "тройката" на международните кредитори не завърши поредния анализ на резултатите от реформите в Гърция.

"За разлика от европейската програма за помощ, която ще завърши на 28 февруари, програмата на МВФ за Гърция завършва през март 2016 г. Обаче без изпълнение на реформите и на бюджетните условия, което да бъде потвърдено от анализ на тройката, МВФ не може да отпуска средства на Гърция", каза тя.

"В това е разликата между термините "удължаване на програмата" и създаване на "временна програма". Удължаване означава процесът да бъде продължен, което включва и отпускането на пари при съществуващите условия. А временна програма означава изработване на нови условия, за което е нужно време", отбеляза Лагард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква СИРИЗА, трябва им партия ГЕРГ - Гърци за европейско развитие на Гърция. Реформи, спиране на Турски поток.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купуваме Източна Тракия. Оферта за гърците. За 8 милиарда евро. Имаме сделка!
70
8
 
9
 
! Отговори
ГЕРГ - Гръцкият ГЕРБ преди 9 години
Иван Костов е спасението за Гърция. Ще го дадем под наем за 4 години. И Филип Димитров за една реституция и ликвидационни съвети.
69
7
 
11
 
! Отговори
Иван Костов е спасен преди 9 години
Ще пратим Иван Костов да им направи приватизацията и реформите. Сега той е безработен анализатор. Ще ги продаде барабар с островите и Олимпа, Зевса и Крита.
68
4
 
2
 
! Отговори
чудесно преди 9 години
Имаме 5 да обърнем еврата във франкове злато и йени
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръците крътят вратите
66
5
 
31
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Гърците налапаха ко4ана....няма ве4е кой да им дава на аванта и като дойде време за сметката да се правят на ощипани! Живееха като бохеми с чужди пари.....узо, сиртаки, нови коли, дебели заплати.....но вси4кото един балон, ноооо дойде време за сметката и сега им е 4ерно! Това са галениците на евро съюза....цяла европа ба4ка да дундурка мързеливите гърчуля! Сега ще видят кон боб яде ли!!!
65
17
 
13
 
! Отговори
до 99 преди 9 години
Кви пари,кви 5 лева бе?Никой няма да върне никви пари,ти не разбрали.Малаките няма да върнат нищо и ония *** в МВФ и ЕК знаеха това много добре.И знаеш ли що им дадоха въпреки всичко,щото знаят,че има *** като живеещите в България които ще мизеруват и ще им ги изплатят.Малаките са били и ще бъдат по-добре БГ ще им връщате борчовете чинно и ще мълчите щото сте овце!Ние родените в БГ,но с малко разум в главите пишем от чужбина и ви СЪЖАЛЯВАМЕ за тва кви ЛАВАНДУЛИ сте!
64
5
 
12
 
! Отговори
Зорба пак ви писе преди 9 години
Тук за комунистите писести на надница от Путин ностна смяна пластат ли? И аз мозе писе коментари за евраки, ама не харесва рублаки...рублаки цисти боклуцаки!
63
5
 
6
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
А парите? Кой ще връща парите, умнико?
62
4
 
22
 
! Отговори
Зорба цистия грък преди 9 години
Ас фром Гръция, много обица пие узаки, играе сиртаки и харци цузди евраки! Европа даде нас гръци 200 милиарда евраки, ние харци и не връста! Така много харесва! Ясууу, цисто новата тойота карам и пари на лосата Европа не връстам!
61
1
 
5
 
! Отговори
хОй преди 9 години
Епа, оно... да го ***, май редакторо ви е от гр. Трън, оти пише за гръците! Хахахахаха
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименто е и да живееш-сред тяхкой както го разбирагърците са хитър,пресметлив народ
59
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
самите гърци са уплашенитази вечер по телевизиите-в Гърция, дадоха Ципрас с наведена глава,покрил лицето си с ръцеположението не е,май както го искат гърците
58
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хитрите византийци ще си счупят главата
57
8
 
15
 
! Отговори
А преди 9 години
Гърците са 3 подред нагъл народ на планетата. То бива бива ...
56
7
 
9
 
! Отговори
До 79 преди 9 години
Първо не зная дали швабия е изплатила до край репарациите от нацистката окупация, освен това доколкото се прокрадва и идеята Русия да осъди Германия за нанесените щети по време на войната.
55
8
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Ципурата пак е с протегната ръчичка в Брюксел. Ама нали щеше да искаш от Китай и Русия, кво стана?
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръците ще се огънат, но пък за сметка на това гърците няма да го нправят!
53
3
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Германия щяла да стане африканска държава - шести са в света по качество на живот. Ами дано и на нас да ни се случи.