Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема

Варуфакис отхвърлил удължаване на спасителната програма
Обновена: 17 фев 2015 08:33 | 16 фев 2015 22:40, Александър Попов
161
Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Еврогрупата даде днес на Гърция срок от пет дни да поиска продължаване на програмата в помощ на нейната финансова система, което засега новото ляво правителство в Атина категорично отказва, предадоха осведомителните агенции.

АП отбелязва, че на практика това е ултиматум към гръцката страна след днешното заседание в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута.

Според източник от централата на ЕС, цитиран от Ройтерс, на това заседание гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е отхвърлил предложението на партньорите си за удължаване на действието на спасителната програма.
 
Агенциите припомнят, че Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране. Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии.

Кредиторите от Еврогрупата обаче настояват продължаване на досегашната спасителна програма, за да има повече време за преговори с гърците за намирането на решение.

След четиричасовото заседание на първите финансисти от Еврогрупата, нейният председател Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците".

"Силните ми предпочитания са да има удължаване на тази програма и все още мисля, че това е възможно", каза той на пресконференция в Брюксел. По думите му "положителен изход" ще има, ако Атина поиска удължаване на действието на сегашната програма, която е достатъчно "гъвкава", съобщи АП.

ТАСС цитира думи на Дейселблум, че проблемът с Гърция трябва да бъде решен само в рамките на Еврогрупата, тоест на равнище финансови министри.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че Гърция няма друг избор освен да се съгласи с продължаването на текущата програма.

След днешната среща в Брюксел изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че МВФ няма да може да праща пари на Атина по нейната кредитна линия, ако "тройката" на международните кредитори не завърши поредния анализ на резултатите от реформите в Гърция.

"За разлика от европейската програма за помощ, която ще завърши на 28 февруари, програмата на МВФ за Гърция завършва през март 2016 г. Обаче без изпълнение на реформите и на бюджетните условия, което да бъде потвърдено от анализ на тройката, МВФ не може да отпуска средства на Гърция", каза тя.

"В това е разликата между термините "удължаване на програмата" и създаване на "временна програма". Удължаване означава процесът да бъде продължен, което включва и отпускането на пари при съществуващите условия. А временна програма означава изработване на нови условия, за което е нужно време", отбеляза Лагард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, щом са ги дали на "ГРЪция", а не на "Гърция" тогава няма пробле.. "журналисти"..ха..хаа..
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно не сте живяли с гърци,че ги оплакватеда си плащат дълговете и да искат после
50
4
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Напротив, ще си платят или си отписват държавата. Никой даже не споменава опрощаване, най-вероятно ще се договорят отсрочки.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕСИ завеждат дела срещу тройката за предизвикване на хуманитарната криза и за хилядите самоубийства от прословутата й "спасителна" програма...
48
6
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Или си плащат дълговете или стават африканци, избора си е техен. Ти какво си мислиш, че ще изберат? Щото аз съм готов да се обзаложа на 14 драхми.
47
6
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Гръцката икономика е точно 2% от икономиката на ЕС, така че византийските им номера няма да минат. Ще си плащат като пичове!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навсякъде се говори за спасителната програма,но никъде не се казва,че тази програма е свързана с редица мерки,които задължават гръцкото правителство да изпълни,а те са-намаляване отново на пенсиите и заплатите,приватизиране на държавното богатство,като ел.енергия,вода,пристанища,летища и т.н.за смешни суми,нещо,на което гърците не са съгласни.
45
4
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 9 години
"което каже Меркел. Като изпраска два шамара на Шойбле..."За да изпраска два шамара на Шойбле, първо Обама ще изпляска на Меркел... Щото Обама няма да изпусне контрола на Егейско...
44
2
 
11
 
! Отговори
до 48 преди 9 години
Катастрофа за финансовия сектор и за Европа, Майка на евроатлантическите ценности. И Плевнелиев дори не мой ги оплака тогава.
43
12
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 9 години
Нищо подобно! Гърците ще плюят на неолибералите европейски "ценности" и ще си вземат кредит от САЩ, Русия или Китай. И трите вече им сигнализираха, че ще им дадат.Но до там няма да се стигне. Европа прави това, което каже Меркел. Като изпраска два шамара на Шойбле в неделя, ще видиш как в понеделник великите финансови министри ще запеят нова песен.Страхът от гръцки фалит (най-доброто в момента) е огромен при кредиторите, защото ще си загубят окончателно парите.
42
1
 
8
 
! Отговори
мда преди 9 години
Който плаща - той поръчва музиката
41
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък искам да знам,финансистите,дето се перчат толкова много,как ще реагират,ако Гърция реши да върне драхмата и да излезе от еврозоната.Една американска банка-Лемън Брадърс обяви фалит към края на 2008г.и настана световна криза,а не ми се мисли каква криза ще настане,ако една държава,и то европейска излезе от еврозоната. Ще настава голям глад ми се струва. Точно затова натискат и американците,за да се намери вариант,защото това ще повлияе на световната икономика.
40
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фалит на Гърция ще фалира и България и български емигранти ще трябва да напуснат Гърция безработицата в България ще скочи и ГЕРБ ще паднат.
39
9
 
15
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Гърците искат да папкат и друг да им плаща сметката. Да ама не!
38
5
 
7
 
! Отговори
Петко преди 9 години
аман от специалисти къде го видя това падане падаше преди 3 часасега възтанови почти половината от спада цялата разлика е по малка от 0,5%.Гърция вече почти не влияе на еврото
37
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези от "сирица" се оказаха най-нахалните просяци.
36
5
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
40. Ха-ха-ха, големи глупости си написал. Западът лош, лош, никой не иска там да живее.
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС е изгоден само за евродепутати, чиновници като Кристалина Георгиева и фирми близки до тях.
34
7
 
4
 
! Отговори
ИЗ СИРИ СА преди 9 години
До 39 "разбирач". Браво, браво, ама от март месец ще минат на пасти.
33
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия не е толкова загрижена за спасяването на Гърция,колкото е загрижена да не се измени политическата карта на обединена Европа,особено след вчерашните избори в Германия,където партията на Меркел претърпя пълно поражение.Ако Ципрас успее,дори и една част от исканията му,тогава ще се сменят правителствата в мн.държави от ЕС-Испания,Португалия,дори и Финландия.Германия ще загуби пълен контрол на ЕС,и служителите й,така,както в Гърция,ще загубят властта.Не на германска Европа!