Как да употребим козунаците от Великден

Вижте някои вкусни идеи
Обновена: 7 май 2024 15:03 | 7 май 2024 11:25, Михаела Лазарова
12
Как да употребим козунаците от Великден
Снимка: Istock

След края на Великден, вероятно сте се оказали затрупани с огромни количества козунаци. Как да ги „преработите“ и да ги използвате отново?

Вижте няколко лесни рецепти за това.

Суфле от стар козунак

Ще ви трябват:

За суфлето:

  • 250 г стар козунак
  • 5 яйца на стайна температура
  • 120 г кафява захар
  • 50 г бял шоколад
  • масло за намазняване на формите за печене
  • щипка сол

За декорация:

  • портокалова кора
  • 20-30 г лешници
  • 100 г ягоди

Загрейте фурната на 100 градуса и нарежете козунака на крутони. Печете в тава, покрита с хартия за печене, докато изсушите крутоните (около час). Готовите крутони оставете настрана, докато се охладят напълно, след което блендирайте, докато получите брашно. Увеличете температурата на фурната на 180 градуса. Разтопете шоколада на водна баня като непрекъснато разбърквате, оставете настрана.

Отделете белтъците от жълтъците и с помощта на миксер започнете разбиването на жълтъците на ниска степен като малко по малко добавите и 75 г от захарта. Увеличете скоростта на средна към висока и продължете да разбивате, докато жълтъците утроят обема си.

Намалете миксера на ниска скорост и бавно добавете разтопения и вече охладен шоколад към сместа с жълтъците до гладка, еднородна смес. С помощта на силиконова шпатула добавете малко по малко цялото брашно, докато се усвои от сместа. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол на средна степен за няколко минути, докато белтъците се надигнат. Без да изключвате миксера, добавете малко по малко останалата захар – 45 г и продължете с разбиването.

Добавете 1/3 от белтъчената смес към тази с жълтъците и разбъркайте добре, за да отпуснете сместа. Сместа трябва да е напълно гладка и хомогенна. Разпределете сместа в 3 или 4 (в зависимост от големината) предварително намазнени с масло форми за суфле. Печете върху тава докато суфлетата се надигнат и станат златисти по краищата, а центърът е още не напълно изпечен (около 12-13 минути за течно суфле, 14-15 за средно изпечено и 16-18 за много добре изпечено).

Сервирайте всяко суфле, като декорирате с портокалови корички, настърган бял шоколад, начупени лешници и парченца свежи ягоди.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от САЩ
Още един от свидетелите срещу Boeing почина, бил на 45 г. в добро здраве
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз па ги фъргам у реката да ядат рибите, да мое наесен да блажиме с тлъсти шарани за Никулден
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Приготвени по описания начин пържени филийки нямат грешка!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само по един начин - като ги изядем. За целта човек си прави/купува толкова, колкото ще изяде. И си ги изяжда. Иначе претопляне в микровълнова с капак омекотява поостарелите тестени произведения. И няма проблем да се изядат.
8
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
те вече изчезнаха от магазините останали са само единични броики
7
0
 
3
 
! Отговори
Любо преди 1 седмица
Това за козуначетата от по 80 лв. ли говорим? Хахаха
6
1
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 1 седмица
вскуни? Някой страда от дислексия, или не си е пил кафето още.
5
1
 
1
 
! Отговори
МесоЯд преди 1 седмица
Аз Козунаци не яд - това е Рана за Моята Рана - Свиинките в К0чината ми!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А, ние си ги употребихме доволно. Ама защото са домашни и вкусни. Даже вчера втори път правихме козунаци и тях вече почти ги употребихме, и май пак ще правим тези дни. Няма нищо по-вкусно от истински домашен козунак!
3
0
 
3
 
! Отговори
Исса преди 1 седмица
А останалите 2/3 от белтъците какво се правят??!
2
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
На пpaceтaтa.
1
0
 
2
 
! Отговори
Тук преди 1 седмица
Нахраних птиците, пеят чудесно.