България се прощава с Кирил Маричков

Опелото ще е в храма "Света София"
15 окт 2024 07:00, Стела Стоянова
49
България се прощава с Кирил Маричков
Снимка БГНЕС, архив

Днес България се прощава с Кирил Маричков.

Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“.

Кирил Маричков се отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Започва кариерата си през 1962 с „Бъндараците“ - една от групите-пионери на българския рок. Следват 40 години с „Щурците“ и рекордните над 2 600 концерта, десетки албуми и безброй турнета.

Кирил Маричков е автор на повече от 150 песни, а хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Хамлет“, „Зодия щурец“ феновете му ще помнят винаги. Той стои и зад музиката на 14 филма, сред които „Вчера“, „Адио Рио“, „Дунав мост“.

"Много съм щастлив, когато виждам, че хората са усмихнати и доволни от това, което правя. Грубостта, която ни заобикаля, бездуховността не важи за публиката на "Щурците" - думи на великият певец и басист в едно от последните му интервюта за БНР.

В деня на опелото почитатели на Кирил Маричков ще се съберат и в Дупница. Организатор на събитието до Фонтаните в центъра на града е сдружението "Близо до теб". Желаещите ще имат възможност да изсвирят заедно на китари и да изпеят любимите си песни на Маричков и "Щурците". Началото на събитието е предвидено за 12:30 на обяд.

Същевременно в Кюстендил показаха рядка ценност - картичка с автограф на Кирил Маричков от началото на 70-те, когато "Щурците" не концертират, защото Маричков и китаристът Петър Гюзелев са в казармата. Като войници тогава двамата гостуват в града и свирят заедно с ансамбъла на Строителни войски на сцената на централното местно читалище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: опелоКирил Маричков
Още от ЕС
Растежът на глобалната икономика се забавя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Абе, преди 1 секунда
преди били ДС/като георги марков-/чадъра/,после станали антикомунисти---на това се казва жалка пародия на народ.
43
0
 
4
 
! Отговори
То преди 1 минута
групите на Маричков през соца си бяха направо правителствени. Плочи, концерти, пари, ходене по чужбина нон стоп, когато обикновения българин не можеше и да сънува пътуване зад граница. И след промените - чудо. Пръв СДС-ар и плюене по старата система, която го направи богат...
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Скача се от Аспаруховия мост . Ейй не са научихте . Необразован народ .
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Маричков написа много хубави песни, другарите постоянно му създаваха пречки. Те освен да мразят себеподобните, друго не могат.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Ако за кофчега му боядисат косата черна досущ ще замяза на Цола Драгичева.
39
0
 
2
 
! Отговори
Скочил и не се върна преди 6 минути
Та не серазбира десетките китаристи пред НДК направо ще рипат ли с чуторите напред или след като в носовете им пропълзят върволиците белоснежни прашинки. Дал ВасоПоддухнярърт си е лепнал кръпките?
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Всъщност беше неблагодарник ,защото плюеше по Живков и партията която го издигна .В същото време беше подлизурко на американците .Не е хубаво това Кире .
37
0
 
2
 
! Отговори
КироСкочи и си Отиде преди 12 минути
НДК-атна рокаджийска чалга! Когато разтреляха Дж Ленън всички бяхме тъжни. На вън бе 8 XII/1980.Когато почина Дж Харисън - всички бяхме тъжни XI/2001 и никъде никакви 10-ки китаристи не китареха.Тишина!Днес НДК-атни Кич, Чалга Симулации. Това ни се демонстрира за зрелище в деня за преклонение и тишина.Едни ги разкарват от сцента. Други сами си слизат, а Киро скочил като хамбалист га бие дуспа, а се води камунист Басист. Пред НДК се валят стъпкани бели нотни листа с празни 5-линии. Отиде си Киро.
36
1
 
7
 
! Отговори
Боже, Боже преди 13 минути
"Легенда" ?! Хайде малко по сериозно. Посредствен музикант, за певец дори не може да става и дума. Но душевно - силно нечистоплътен. Ама умрял. Поживя си на гърба на другите, умря. Какво пък толкова?
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Я си слушайте съветските военни маршове, Киро го оставете за нормалните хора, че нещо много сте превъзбудени копейките.
34
3
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 17 минути
До THOMAS LINKE 30 Ти не можеш до сипеш и водици на малешката на Васко Кръпката. Гледах го с каква лекота превеждаше интервю на един английски състав.Говори перфектен английски , а ти м-иж-ит-урко завистлива ?
33
3
 
6
 
! Отговори
Тъй при хората преди 26 минути
Лека му пръст! Не разбрах само защо плюеше по режима преди 1989 , който му даде всичко за да стане реалност....явно неблагодарност е един от греховете, който ще занесе.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Бе, нещо тука не виждам много страдащи. Преобладаващите оценки за Маричков са отрицателни. Какъв "баща" на рока в България? Връзкар отървал се от излежаването на справедливо наказание за убийство. Голям праз, че умрял. Знаете ли колко българи умират всеки ден?
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
Умря на същата дата, на която уби невинна жена преди 25 години...
30
1
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 35 минути
А не беше ли от ГЕРБ и депутат ? Това не са ли бандитски организации ? И в Б англадеш знаят, че Тиквата беше член на СИК !
29
0
 
4
 
! Отговори
до варга преди 45 минути
А не говори от името на народа, защото си много дребен.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
Ай стига с тоя бе,кой знае кво станало.
27
1
 
3
 
! Отговори
от обезболяващите е преди 46 минути
получил инсулт . така е загубил връзка с главния и малкия мозък . минал 1 крачка след сцената и пада на долу . Инцидент . рокерите носят каски от 2 световна . слагат си вериги . правят татуировки . алис купър е пиел много . весел живот . жени . коли . обикалят и пеят . има и големи концерти . десетки хиляди . евтини билети . пускат с алкохол полицаите . 5-6 подгряващи групи . после главната пее 1-2 часа . излиза на бис . ще се разпадне групата .
26
1
 
4
 
! Отговори
THOMAS LINKE преди 50 минути
ВАСКУ КРЪПКАТА от ОБИКНОВЕН монтиор и тенекеджия в ГАРАЖА НА АВТОБУСНАТА ЛИНИЯ в Софиас (на забравих квартала) през 1980-те, стана ЦЯЛ КИТАРИСТ...ЧЕ И ПЕВЕЦ ДОРИ.
25
3
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 55 минути
Той никога не е бил член на бандитски организации.