Безкомпромисно кино

Различни документални филми в програмата "Милениум" на София Филм Фест
Обновена: 7 мар 2012 14:22 | 7 мар 2012 14:22, Петя Славова
0
Безкомпромисно кино
Кадър от "Моят босоног приятел". Снимка: София Филм Фест

Кино, което се прави по съвсем нов начин, ще имаме възможност да видим по време на 16-ото издание на София Филм Фест. Продукциите са част от първото представяне на „Милениум” у нас.

Форумът, който се провежда от 2009 . в Брюксел, носи това име, тъй като се занимава с теми, които за особено значими за това хилядолетие.

В рамките на тази категория ще бъдат представени общо седем заглавия. Специално за случая у нас гостуват известната документалистка Златина Русева, продуцентът Любомир Георгиев и Антонио Виджиланте – директор на Програмата за развитие на ООН в Брюксел.

Откриването на тази секция ще е с „Моят босоног приятел” на Сеон Гю Ли, който ще може да видим на 10 март в Дом на киното. Той е снимат 10 години и разказва за индийски водач на рикша. Начинът, по който е направен този филм, е различен, но същевременно и типичен за последните 5 години, обясни на специална пресконференция на 7 март Златина Русева. Директорът на фестивала в Брюксел разказа, че режисьорите често правят продължителен кастинг, от няколко персонажи - в случая двама-трима, и избират един. Спират се на дадена ситуация и после с години следят промените в героя и неговата съдба.

Според Русева, документалните филми стават все по-дълги - час-час и половина, режисьорите все по-често са и оператори, като по този начин премахват дистанцията между тях и героите им. Тя припомни, че хората, които са се захванали с професията на документалист, са съвсем наясно, че ще поемат по трудния път, в който няма звезди и няма комерсиалност. За нея, обаче е важно филмът да се види от колкото се може повече зрители.

Продукциите, които стават част от „Милениум” са независими. Техните автори работят нещо друго, за да имат възможност да заснемат именно това, което искат, по начинът, по който целят. Без компромиси и без да се съобразяват с ограничаващите ТВ формати.

В този форум има отредено специално внимание на китайското документални кино, чиито режисьори се отдават изцяло на заниманието си като имат пълната подкрепа на своите семейства.

Така още един от филмите в панорамата "Милениум"  ще бъде показан и у нас - "Когато клонът се счупи" на Джи Дан.

Фестивалът в Брюксел започва на 17 април и продължава три седмици. Първата е за международния конкурс. За първи път ще има български представител в журито - кинокритикът Антония Ковачева, но все още родни продукции не са част от този форум.

Втората седмица е запълнена с различни панорами и наградени филми от предишни фестивали, а третата е посветена на уеб документалното кино.

Освен филмите, фестивалът особено цени мастър класовете, подготвени за млади кинематографисти и дискусиите, които съпровождат прожекциите. Именно чрез тези разговори Златина Русева се опитва да убеди хората, че животът ни зависи от самите нас, от активното ни участие в решаването на проблемите, които филмите поставят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари