ГКПП "Маказа" с Гърция ще е готов през март 2013 г.

Борисов: Ясни и категорични сме – добросъседството е много важно
Обновена: 17 дек 2012 17:22 | 17 дек 2012 17:22, Елка Василева
151
ГКПП "Маказа" с Гърция ще е готов през март 2013 г.
Андонис Самарас и Бойко Борисов. Снимка: МС

Новият контролно-пропускателен пункт „Маказа“, който ще свързва Кърджали с гръцкия град Комотини, ще бъде готов през март догодина. Това съобщи гръцкият премиер Андонис Самарас след съвместното правителствено заседание на Гърция и България, което се проведе в Атина.

Въпреки забавянето на проекта за изграждане на пункта между Кърджали и Комотини той ще бъде готов след 3 месеца, увери гръцкият премиер Андонис Самарас, цитиран от Дарик. „Уверявам ви, че през март догодина ще имаме модерен контролно-пропускателен пункт и пътна мрежа, която ще позволи още по-добър търговски и туристически обмен между двете държави", каза още Самарас.

Още по темата

Също през март ще започне изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, обясни българският премиер Бойко Борисов.

Двете правителства ще работят и за въвеждане на ранно известяване при вдигане на нивото на река Марица.

Премиерът Самарас и българският му колега Бойко Борисов излязоха с обща позиция в подкрепа на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз, но при спазването на правилата за добросъседство.

Ясни и категорични сме - точката за добросъседство е много важна, посочи премиерът. "В края на краищата само преди 10-15 години имаше войни на Балканите – не е толкова далеч. Косово е еднакво отдалечено както от Солун, така и от София. Така че точката "добросъседство" трябва да бъде много внимателно следена“, каза Борисов, цитиран от „Фокус“.

Борисов припомни, че България е една от държавите, които най-много през времето са подкрепяли почти всички държави в региона за тяхната евроинтеграция. Но толерантността, която излъчваме ние, добросъседството, приятелството, имат своите граници, каза Борисов.

"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една-две държави, са спасили по 300-400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? (филмът „Трето полувреме“ - бел. ред.) Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора. Защо не ги спасят? Има толкова богати държави“, каза Борисов.

От своя страна премиерът на Гърция Андонис Самарас изрази удовлетворение от пълното единодушие в позициите на България и Гърция по отношение на разширяването на Западните Балкани.

„Във времена на криза, на трудности за всички, изкуственото изостряне на нещата не води до никъде; противопоставянията и иредентизмът не водят до никъде,“ каза Самарас. „Полезно е за всяка една страна, която действително иска да се присъедини към ЕС, да стане ясно, че тези предпоставки не могат да бъдат прескочени. Във всеки случай аз съм много удовлетворен от факта, че България и Гърция имаме съгласие по тези принципни европейски критерии, които важат в момента на нашия континент. Това са принципите, върху които трябва да почива една съвременна демократична система, каквито са България и Гърция“, заяви Самарас.

Самарас подчерта отново, че Гърция подкрепя приемането на България в Шенген. България и Гърция са най-засегнати от емигрантската вълна, предизвикана от кризата в Сирия, нашата страна харчи много средства, за да пази границата на ЕС, напълно готова е за Шенген, но никой в ЕС не може да ми отговори защо не ни приемат, каза Борисов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Грък преди 11 години
До 138Ти май наистина си изперкал съвсем ! Я уточни кой си и към кого се обръщаш ! Защото коментарът 129 е мой !!!
106
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
kakav moderen punkt e Makaza ve? bez nawes i dr kup problemi, bedna wi e fantaziyata za GKPP -to
105
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до грък от 129 няма да се хванат гърците , те си имат достатъчно парички ,а вашите жени усестри,и майки се хващат за палците който слугуват при нас за да има за вашата ракия защото незнаете и много неща освен ракия
104
1
 
1
 
! Отговори
боко преди 11 години
До Makedonec *** пиши си във вашите сайтове и не се меси при нас,затова не след дълго ще се прекръстите на албанци
103
1
 
1
 
! Отговори
До "Палечко&quo преди 11 години
Май не следиш новините !Вече ни отпуснаха новият транш -"Мамут"от помоща на ЕС в размер на 43,7 милиарда eвро !И вчера дойде първата "партида" - над 31 милиарда !На това ли му викаш "хващане на палците" ???
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До "Колумб"133Какво общо има Ивайловград и кметицата му с "Маказа"и Александруполи ?
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всъщност и през лятото можеше може да се минава през маказа, но има проблем с автобусите, също и с малките деца. затова когато ходихме в гърция савтобус кметицата на Ивайловград ни взе паспортите, проверява ги, обажда се на кмета в гърция (вДедегач май беше), че всичко е наред и българска група ще премине с рейс, да ни пуснат.... ако бяхем с кола, нямаше да има проблем.
100
0
 
3
 
! Отговори
kardjali преди 11 години
Всяка година поне по два пъти обявяват дата за откриването на Маказа. Няколко поредни премиера обявяват отварянето и все не се случва. Айде да спрат вече да лъжат, а? Май са забравили приказката за лъжливото овчарче.
99
6
 
13
 
! Отговори
До 129 от Грък преди 11 години
Историята показва ,че гърците НЕ СЕ "хващат за палците" ! "Опънаха се" и на Италия ,и на Германия , и на чираците на Сталин ,впоследствие и на "освободителите си"- Англия и САЩ ! Не позволиха дори и на "Хунтата" да им "бръкне отзад"! Гърция остана права дори и след офанзивата на "Ротшилдовците" напоследък !Навикът да се "дупят" на "Силните на деня" е присъщ на други Балкански народи ,а не на гърците !
98
8
 
2
 
! Отговори
До 122 от Грък преди 11 години
Прадядо ти послъгвайки ,може да се е правил на герой !Ама Чърчил е заявил публично ,,От сега нататък трябва ка казваме ,че героите се бият като ГЪРЦИ !"Също така ,дори вашето приятелче -Хитлер, е дал ПИСМЕННА заповед да се отдадат военни почести на гръцките пленници !Това е История ,а не плямпането на прадядо ти !
97
1
 
4
 
! Отговори
Гузната съвест преди 11 години
Гузен негонен бяга ! Крадецът викнал: Дръжте крадеца !Не българското, а германското правителство е изискало и наложило депорирането на евреи в германските концлагери. Но нека не забравяме кой стои зад антибългарската кампания - колаборация от престъпни еврейски и сърбомакедонистки комунистически изчадия от семейства, изпратили на разстрел и концлагери хиляди български патриоти ! Справка - семейства от типа на тези на Леа Коен и Еми Барух. Тяхната гузна съвест ги кара да търсят оправдание за злодеянията им, представяйки се за жертви !
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тези ,които отричат диващините на българските окупатори, им предлагам да дойдат в Доксато -Драмско и да изнесат лекция за "хуманизмът" на варварите!Добри Терпешев поне е имал доблестта да го признае !А Сталин не искал само Беломорието ! Когато Захариадис посочи виновниците за Гражданската война в Гърция веднага му дадоха "Сибирско жителство" ! Така че не плюйте по Добри Терпешев !
95
0
 
0
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До До ВаляМного е сложно, има историци, които смятат,че Сталин е искал България да вземе Беломорието, защото така то би останало в съветската сфера на влияние. От друга страна лично Терпешев е много обвиняван в непростими изказвания и действия там. Все пак си личи кога човек прави нещо неохотно и кога убедено. Това е премълчаван и зле осветен момент от нашата история. За волята на големия брат в случая с Т.Ж. и Г-я не съм запозната, не знам от какви съображения Съюзът да иска сближаването ни.
94
1
 
3
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
До 122,.....НА 3 ВОЙНИ СМЕ БИЛИ ЖЕСТОКО НАЕБАНИ, ЗАЕБАНИ И ПРЕЕБАНИ!George Santayana: "Those who cannot remember the past are condemned to repeat it", тоест, "Който не помни своето минало е обречен да го преживее отново"!
93
2
 
2
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер......ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НА А БГ-ПРЕСА, НИЩО ПОДОБНО НЕ Е КАЗАНО ОТ Б.Б. , ЕГАТИ Е!
92
3
 
1
 
! Отговори
orce преди 11 години
Do 113,101 i 97 Vi se molam bez vreganje i malku p[ovece kultura e potrebno inaku prost i glup e najlesno da se pravis.Jas povtoruvam mene licno mi e krivo sto dojde do taa situacija za koja pobedija samo udbasite od MK i kodosite i platenici od BG KAKO STO E T.N, PROFESOR PO NE ZNAM STO b.dIMITROV.Go prasuvam ministerot Nikolaj dali ne se srami sto ja prezede ulogata na satrap i gjelat na mak.narod,dali ne srami od samiot sebe od zena mu od prijatelite.Nikolaj ja odigra najgrdata i najpodla ul
91
1
 
4
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Ох,това, дето го е писал измисленият ПАНАИОТИС, че сме избили 60 000 гърци, наш Добри Терпешев го казва най-официално през окт.1944 в Беломорието, за да се аргументира, че трябва да предадем тези земи на Гърция. Един местен поп пъхва скришом пари в джоба на преводача и му прошепва:"За Бога, това не го превеждай!" И преводачът го премълчал. Това за онези, които са поставили минуси на твърдението, че Д. Терпешев отстъпва Беломорието. Последно от териториални претенции към Гърция се отказва Живков.
90
19
 
0
 
! Отговори
ПАНАИОТИС МИХАЛИС преди 11 години
ИМА МНОГО ПРОБЛЕМИ ДОРИ ЗА ВОИНА С ВУЛГАРИТЕ----МАКАЗА НЯМА ДА ТРЪГНЕ НИКОГА---ПУСКАИТЕ НЕФТО ПРОВОДА --ВУЛГАРИ ***...ВИЕ ИЗБИХТЕ 60 000 ГЪРЦИ 41-44 Г.САМАРАС ТИ Е КАЗАЛ КАКВОТО ТРЕБА....ВУЛГАР БОИКО.
89
0
 
0
 
! Отговори
До восъчната фигура преди 11 години
Ти, драги, за китката на наш Андончо Самаров, се погрижи, че бая е смачкана, от десницата на Боко!
88
9
 
5
 
! Отговори
обидна дума преди 11 години
"Българин" е обидна дума в България и в Македония!