Балканите посрещат Възкресение с празни църкви и забрани. А у нас?

В Северна Македония ще има забрана за пътуване от петък до понеделник
Обновена: 14 апр 2020 16:31 | 14 апр 2020 16:31,
92
Балканите посрещат Възкресение с празни църкви и забрани. А у нас?
Снимка: БГНЕС

Католическия свят отбеляза Великден по един от най-тихите и смирени начини до сега. Папата произнесе "Орби ет урби" пред празния площад Свети Петър във Ватикана, а вярващите се помолиха в домовете си.

Седмица по-късно, на основно православните Балкани, държавите се готвят да посрещнат по тих начин Великден.

Гърция

В Гърция Светия синод на Гръцката православна църква обяви още в началото на месеца, че църквите ще останат затворени по време на светите празници.

Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

Още по темата

Тази седмица пък гръцкото правителство заяви, че обмисля да забрани напълно движението на лични автомобили в навечерието на Великден и на самото Възкресение, за да осигури стриктното спазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в критичния момент.

Ако в крайна сметка мярката бъде приета, тя ще бъде приложена от 20 часа вечерта на Велика събота, когато затварят магазините.

Властите в Атина се притесняват, че макар и църквите да са затворени, много хора ще предприемат пътувания, за да се съберат със семействата и приятелите си.

Правителството разбира умората на гражданите и ако тази мярка бъде приета, тя ще бъде последната преди постепенното разхлабване на ограниченията през май.

Северна Македония

В съседна Македония също предприемат подобен на гръцкия подход. Властите приеха строги мерки за ограничаване на движението по време на празниците.

Забранта там започва още по-рано - от 17 април в 16 часа и ще продължи до 21 април вторник в пет часа сутринта.

Също така бе прието и предложението на Главния координационен кризисен щаб от четвъртък до вторник да се забрани движението и събирането на групи, т. е. да се затворят всички паркове, места за излети, местата за почивка в националните паркове и гори и вилните зони по време на предстоящия празник.
 
Румъния

Църковните власти в Румъния отмениха поклонението за Цветница и решиха, че литургията за Възкресение Христото ще бъде отслужена без миряни.

Изповеди и причестявания ще могат да се извършват както досега, само в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия свещеникът ще използва калцуни за еднократна употреба и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще използва само предмети, които преди и след това се дезинфекцират, посочва Светият синод.

Обредният хляб за Великден ще бъде благословен на Велики четвъртък и ще бъде опакован в отделни пакети, които ще бъдат раздавани в петък и събота безплатно на вярващите в специално устроени за целта места извън църквите. Обслужващият персонал ще носи защитни маски и ръкавици.

Литургиите на Велики петък и за Възкресение Христово ще бъдат отслужени от църковните служители без присъствие на вярващи.

В полунощ, когато бият камбаните на всички църкви, вярващите със запалени свещи могат да излязат на балконите и прозорците и да се поздравят с "Христос воскресе" и "Воистина воскресе" от дистанция минимум два метра.

Благодатният огън ще пристигне в Румъния от Ерусалим на 18 април и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите на международното летище Отопени.

Делегатите ще носят защитни маски и ръкавици и ще спазват социална дистанция, посочва още Светият синод на Румънската православна църква.

Как ще е у нас?

На изминалата Цветница много миряни спазиха призивите на властите да останат у дома и нямаше опашки пред църквите. Тази година Българската православна църква реши да не раздава върба на Цветница, именно за да няма струпване на хора.

Въпреки това в някои храмове в страната и София имаше някои нарушения, като например приемането на причастие с една и съща лъжичка.

За предстоящите празници от църквата обаче предприемат още мерки. За да няма струпване в храмовете, миряните ще чакат навън, на разстояние един от друг.

На Велики Петък, след изнасянето на светата Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново или PVC покривало, като след всеки богомолец ще се почиства с дезинфектант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
5
 
! Отговори
Православен преди 4 години
До богохулника 11 който е написал: В България обаче, нали сме по-вярващи и от папата ще отидем на литургия пък каквото ще да стане....Ще ни причестят с една и съща лъжичка, но поне ще сме сигурни, че сме спечелили благоволението на Всевишния. Ти пък кога през живота си, на кой празник и в коя църква си влязъл на литургия да приемеш Св. Причастие, може ли да ни кажеш, моля???
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ви казвам, тази неделя един ще възкръсне от КОВИД-19. Ще го съобщят по всички средства за масово осведомяване. Дори и името ще му кажат. Хайде пророкувайте сега, кой ще е той.
30
12
 
9
 
! Отговори
хан Тервел преди 4 години
Слава на Светата Българска и Грузинска Православни Църкви! Само те устояха на напъните на антихриста.Не се сбъдна мечтата на комунисти, глобалисти и сатанисти да затворят тези две малки поместни църкви!Всички те и техните синове и внуци днес плюят отрова и са пожълтели от яд, но такава е Божията воля!
29
9
 
6
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Мнозина са хулили и са воювали срещу Църквата но досега НЯМА НИТО ЕДИН ДА Е УСПЯЛ за период от 2020 години!Ако случайно някой не знае от коя година броим настоящата 2020 година да припомня - 2020 години от Възкресението на нашия Господ Иисус Христос.Колкото и да не им се иска на враговете на Църквата и тази година искрено вярващите ще почетат празника както е редно. Празно скитащите и празно говорещите да си стоят вкъщи И ДА НЕ КОМЕНТИРАТ, МОЛЯ!
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам в църквата откакто на кръщенето на моя син попа просто си искаше пари отделно от това което се плаща за кръщенето!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас се очаква първият възкръснал от коронавируса. Ще го съобщят тази неделя в 8:00 по БНТ1.
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Волен облиза ли лъжицата на Цветница?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А у нас яденье,пиенье и после умиранье че е по лесно.......ние сме най гоуемите
24
1
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
В Сърбия имат 24 часова забрана за излизане за целия Великден. От четвъртък до вторник. Така че не се оплакват от маските.
23
3
 
0
 
! Отговори
защо преди 4 години
У нас като у нас. Ще угодим на "началника" и ще свием ушите на раята. Пък каквото сабя покаже. Заповеди - бол. Все ще намерим някоя да свърши работа.
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поповете ни облечени като джендъpи с шарени дрешки, окичени със синджирчета и кръстчета, размахват кадилници като някакви шамани и чакат да капне некой лев за свещички или дарение.
21
3
 
8
 
! Отговори
Църквата преди 4 години
е като стоглава ламя и всяка автокефална глава гледа да прилапа повече овце в името на Бога.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БПЦ е останала нейде около 12-ти век в развитието си.
19
4
 
15
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
У нас няма проблем ,една сребърна лъжичка я облиза сума ти народ на Цветница,сега ще я оближат и за Великден и може да се вдига карантината.
18
8
 
6
 
! Отговори
42Ние преди 4 години
Сме народ от страхливци, за пореден път го доказахме.И се чудя сега в какво вярваме?Сигурно в обявилата фалита си съвременна медицина. Нелечими болести винаги е имало и ще има.
17
3
 
1
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Това няма да се случи, защото живеем в скапана държаваДо Анонимен
16
7
 
4
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 4 години
Тъкмо най-вярващите ще придобият имунитет, ще се всели в тях божието антитяло.Одобрявам!
15
3
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ПАПАТА НЕ Е КРИТЕРЙ ЗА ВЯРА
14
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно няма ли да бъде подведен под отговорност Ловчанският Митрополит,който заяви,че причестяването с една лъжичка не може да навреди на миряните?
13
11
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Някой случайно може ли да ми каже къде тук в София мога да хапна една циветка?Е така искам да опитам,защото Китайците казват,че били много вкусни:):):):)В краен случай може да опитам и панголин:):):):):)и за него има само положителни отзиви:):):):)