България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Константин велики е роден в днешна Сърбия, ама не е сърбин, а римлянин.
19
3
 
24
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
Проблема е, че отговорят ли на нашите условия, техния елит трябва да се самообезглави ритуално. Това е цяло държавно формирование на база анти-българизъм. Признаеш ли си, де факто спираш да съществуваш, затова и им е такъв голям зор. Просто няма как да стане.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!
17
2
 
18
 
! Отговори
бай Таци преди 3 години
Здраво дръжте Заев за тaшyнгерите, и стискайте, дорде не кажат чврък!Ей тогава ще се предаде македонизмът!!!
16
3
 
29
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Сомалиец: Напротив - точно обратното е ставало - насила са карали българи от Пиринският край да се пишат македонци. Това е една от големите грешки на българските управници по времето на Георги Димитров, но вината не е само тяхна. Имало е и натиск от Москва, от Йосиф Висарионович.А има архивни кадри, от които се вижда как в Скопие са посрещали българската войска като освободители. Сига всико трябва да си дойде на мястото.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да ми пука по-малко от това, какво мислят за позицията ни в европейските институции, ако зависи от тях ще заличат всичко българско.
14
2
 
14
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Албански Фиромистан рамо до рамо с Тюркюрдландия вечно пред портите на Европа!
13
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сомалиецомо илинден е креация на българската държавна сигурност,чиято цел е да изкара македонците в българия пияници и ***...в цялата територия на страната има македонци от варна през бургас,русе,плевен,пловдив,софия и т.н.,които са едни добри граждани и данъкоплатци и искат свободно да изявяват своята македонска етническа принадлежност.
12
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте тормозили македонците
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11Що пишеш на българо сръбски ? Нали твърдите, че Кирил и Методи били Македонци? Аз не знам да са писали вашия език ? Защо говорите език *** ?
10
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мкедония е една географска област до 90-те години, когато е призната за държава. Какъв Гаце да не говорим за цар Самуил ги гонни?
9
0
 
23
 
! Отговори
А сега преди 3 години
Зоране ,пътник си...!
8
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 Смешкоо до колкото знаем в Пирин е имало македонизация .... а не Българизация Клоун
7
65
 
8
 
! Отговори
Сомалиец преди 3 години
Т.е., да признаят, че в В Македония има българи, но да не казват, че в България има македонци? Искате ли да пуснем запитване сред хората в Пиринска Македония как се САМОопределят? Знаете ли, как са съветвали с бой в участъка някои техни дядовци, за да се запишат като българи?
6
2
 
33
 
! Отговори
бай Лазо преди 3 години
Дръжте здраво Заев за кyмболитe!!!
5
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' България потвърди своето не за РС Македония '' ......................... аз ви казах, че фигуранта няма да ни предаде, вие говорите глупости ... фигуранта е железен. По-скоро Бойко беше готов да се съгласи ...
4
0
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единият евродепутат миого беше ядосан. Че сме гласували Не. Не било на европейско ниво нашия скандал. Еййй льохманн, защо не каза същото, когато Гърция поиска смяна на името на държавата.... което беше огромно унижение. Тогава мълчахте? А вие гърци ?Защо не ни подкрепяте ... нали и вие бяхте така до преди време ? Оправихте си кашата и сега мълчите... пробити гърчоля
3
4
 
47
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Имаме обща история. От тях се иска да признаят това, да го отразят в учебниците си, да не дискриминират тези в РСМ, които се считат за българи, и всичко ще си дойде на мястото. Ясно е, че не е лесно. Техните историчари и политици с години са се упражнявали в анти-българизъм, израснало е цяло поколение, на което са му разправяли, че българите са татари, окупатори, фашисти и т.н. Така че да не чакаме бързи резултати. Зоран Заев поне се опитва да намери решение, приемливо и за тях, и за нас.
2
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - сетне едно адекватно решение!А вардарските българи, само ако знаят от какви беди ги спасяваме, като не ги допускаме в тоя мракобесен съюз, щяха да ни целуват всички крайници по няколко пъти със сълзи на очи, задето сме ги оттървали.
1
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ тия разколници и нехранимайковци дето само на плюят