"Велика Сърбия" може да е реванша на Русия за Запада

Сърбия ще разчита и на "наивността" на западните служители
2 окт 2023 22:01, Нели Христова
171
"Велика Сърбия" може да е реванша на Русия за Запада
Снимка: БГНЕС

Сценарият "Велика Сърбия" ще изисква и "зелена светлина" от Русия, защото Москва търси реванш от Запада за огромните си военни загуби в Украйна, а Сърбия ще разчита и на "наивността" на западните служители, които в момента работят по процесите в Западните Балкани.

Това заяви Януш Бугайски, журналист и експерт по политическите събития в Западните Балкани пред босненския портал "Истрага". Бугайски коментира терористичната атака срещу косовската полиция на 24 септември в село Банска в Звечан, населено със сръбско мнозинство, където един полицай беше убит, а други двама бяха ранени.

Бугайски смята, че е "много вероятно" терористичната атака срещу Косово да е била тясно координирана с Република Сръбска - сръбския ентитет в Босна и Херцеговина - и с Русия, като добави, че провокации и актове на насилие могат да бъдат организирани допълнително, за да се отвлече още повече вниманието на Запада.

„Правителството на Милорад Додик в Баня Лука може едновременно да следва дневния ред за отцепване чрез незабавен референдум, оттегляне на всички сръбски служители от босненските държавни институции, създаване на граница с Федерация Босна и Херцеговина, разполагане на въоръжени паравоенни формирования и официалната декларация за независимост“, подчерта той.

Бугайски добави, че провокациите на сръбската страна служат за забавяне и окончателно разрушаване на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия с посредничеството на Европейския съюз (ЕС), като същевременно разкритикува европейско-американските представители за натиска върху правителството на Косово за създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство.

„Редовните провокации служат за забавяне и в крайна сметка за прекъсване на всякакви преговори с посредничеството на ЕС. Всъщност върху Прищина е възложено задължението да даде възможност за създаване на сръбско „общинско сдружение“, преди преговорите да могат да продължат. С други думи, очаква се да се създаде структура, която ще раздели Косово“, подчерта коментаторът.

Той уточни, че ако военните сили на НАТО в Косово (КФОР) не предприемат мерки за подпомагане на косовската полиция при патрулирането по границата и разоръжаването на всички престъпни и паравоенни формирования в северната част на Косово, населена предимно с етнически сърби, тогава Белград може да реши да преследва целите си с по-интензивно насилие.

„Ако въоръжените сили на Косово не бъдат подсилени в по-голяма и добре оборудвана редовна армия, която може да защити границите на страната и да започне процеса на членство в НАТО, тогава Белград ще продължи безнаказано да изпраща, финансира и въоръжава групи от сръбски паравоенни формирования“, смята Бугайски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Magna Bulgaria преди 6 месеца
,,Велика" Сърбия, Вучич, 2018:,,Надминаваме България по заплати!".Вучич, 2021:,,Настигнахме България по заплати!".Вучич, 2023:,,В следващите 10 години трябва да настигнем България по заплати."Български русофили, от 2007 досега:България е най-бедната страна в Европа;ЕС ни ограбва; Всички съседи са по-добре от нас; Ще умрем от студ/глад/болести без руски газ/нефт/агенти(?).Фактите:с всичките глупости и русоробски изпълнения на бате Бойко и на другаря Радев,българите живеят по-добре от ,,великите".
110
2
 
7
 
! Отговори
sd преди 7 месеца
Путин вече разруши 2 държави - Сърбия и Армения, които се водеха по руски акъл и заложиха всичко на Русия - загубиха всички територии които можеха да загубят. Сърбия може и още да загуби ако почне война в Косово. Ако БГ стане губерния на недоимперията защо мислите че ще цъфне и върже? Русоидите сте ***!
109
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В момента артилерията работи активно и от двете страни. Възможно е киевската хунта да се опита спешно да коригира ситуацията, но засега спестява всички резерви, с които разполагат.
108
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съобщава се за мощна контраатака на РВС в участъка Работино-Вербовое. Зомбитата на киевският наркокартел изоставят значителен брой позиции северно от Новопрокоповка и се оттеглят на първоначалните си позиции. Срещу отстъпващият зомбакнацистишен активно действа артилерия, използват се авиобомби FAB-250/500 с модул за планиране и корекция. Загубите на зомбитата се увеличават допълнително поради големия брой цивилни автомобили в колоните. Зомбираната по натовски стандарт биомаса спря активни действия в района на Вербовое. В момента артилерията работи активно и от двете страни. Възможно е киевскат
107
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския. ...Захарий Стоянов ...Русчук, 1-й Март 1886 г.
106
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето думите на Васил Левски до войводата Филип Тотю от 18.04. 1871 г:"Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то (1869 г.), единият препоръчан от одесските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде - отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме."
105
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Васил Левски става жертва на османския държавен терор и на руската антибългарска политика, провеждана умело, със широк замах, но коварно, скрито и подло за българския народ от руския посланик в Цариград граф Н. Игнатиев.Подлата цел на руския посланик, изискващ смъртта на Левски е, да обезглави българското национално освободително движение и то да бъде подчинено на целите на руската империя - нещото, което българските революционери и най-вече самият Левски не допускаха.
104
6
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 113 преди 7 месеца
ясно е, че си платен продажен путинофил! А путинофила е предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пъл ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ по заповед на господарите си от креъл! Такива като тебе по заповед на кремъл пак създадоха македонката "нация" с идея да отцепи земи от България! И ти сега искаш да се отцепят земи от България! путинофли = предател! това е! *** да се биеш в Украйна за тоя си господар! Остави Българите на мира! види се вече си ни продал и защо обаче искаш долари е не рубли!?
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заслугите на Левски, които стават негови "грехове" в очите на руската дипломация са най-малко три: първо - пробужда българите чрез дейността си, като им внушава идеята за самостоятелност на българската революция, без да се осланят на никого, вкл. на Русия, тъй като "помощта" й не е безкористна; второ - отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб, защото служи само и единствено на България до края на живота си; трето - създава ВРО в България, която е САМОСТОЯТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ на българите, извън всякакъв контрол и зависимост от великите сили, особено Русия.
102
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И в двата случая обаче руската дипломация съдбоносно се намесва, за да ги обезкърви и неутрализира, провокирайки чрез консулите и дипломатите си раздори и боричкания между членовете им. ТБЦК е опасен за Русия, защото търси освобождение както сам заявява "чрез кой да е начин и средства", вкл. чрез комбинации със западните държави и дори чрез дуализъм по модела на Австро-Унгария, създадена през 1867 г. И "нахално",без да се съобрази с руските дипломати предприема дори действия в тази насока.
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
През XIX век Русия изпуска контрола над българското революционно движение в две организации: Тайния български централен комитет (ТБЦК) на помощника на Г. Раковски Иван Касабов, създадена през 1866г. в Румъния след преврата срещу княз Ал. Куза и Вътрешната революционна организация (БРЦК) с водач Левски в периода 1869-1873 г.
100
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
През XIX век нито едно самостоятелно българско въстание не е подкрепено от Русия!Тя налага на българите неизгодна схема - да участват във въстания и борби на съседите си, срещу никакви придобивки. През XVIII - XIX век принципът, който следва руската дипломация е революционните движения и организации на Балканите трябва да бъдат изцяло под руски контрол. Това важи особено и най-вече за българските революционни движения и организации.
99
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За три века от 1396 г. (погрешно и до днес считана за годината на падане на България по под османска власт) до 1690 г. има над 60 документирани български въстания и бунтове. Почти няма в този период сръбски или черногорски въстания. Въпреки това Русия подкрепя тях, а не българите. Дава им оръжие и злато, а на българите само богослужебни книги и вещи, за да е населена с политически непросветени православни християни, годни за бърза русификация, даващи й постоянни поводи за намеса и "освобождавания". При активизация на Русия потича злато и оръжие към сърби и черногорци и те се бунтуват. Когато д
98
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Д-р Рашко Петров настоява пред руския вицеконсул в Пловдив и руски поданик Н. Геров да окаже дипломатически натиск върху Портата за освобождаването на Левски, но руският посланик в Цариград граф Н. Игнатиев категорично му забранява да използва служебното си положение за тази цел!
97
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Раковски: Знайте ли вие Русия каква е? Знайте ли какво робство и какви вечни мъки ви чакат?
96
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Христо Ботев: Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии.
95
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кои велики сили прецакват България, след подписване на Сан Стефанският мирен договор и България е орязана и разделена, така че да бъде в постоянно подчинение на поробителя си. И защо тези велики сили постоянно са контра на Русия и всичко каквото тя постигне, те го омаловажават и заличават. Така и със съединението и независимостта. За великите сили е важно да знаят какво е отношението на Кремъл и да правят точно обратното. Били са против съединението, значи великите сили сме за, били са против независимоста, великите сили приветстват този акт. Мислете русофоби, ако имахте глави де.
94
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чия войска ошамарва генерал Колев, за да върне Добруджа в пределите на майка България?Московската.А защо Московията е била най-яростния враг на идеята за Съединението на България?Защо Московията е била и най-яростния враг на идеята за независимостта на България?Четете русофили продажни, четете и подсмърчайте от срам!
93
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При новият световен ред не знам кое ще бъде по-добре, Велика Сърбия и да сме част от нея, или Османска империя и да сме вилает на Турция. Кажете русофоби, кое ще е по-добре за нас.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Крундел128 С какво ще ги шамарят? С "Леопарди" ли? Или с "Брадли"- та?