Гърция за думите на Ердоган за Кипър: Това изкривява историческата истина

Според тях е обида към паметта на жертвите
19 мар 2024 20:28, Стела Стоянова
37
Гърция за думите на Ердоган за Кипър: Това изкривява историческата истина
Снимка БГНЕС, архив

„Изказването на турския президент относно незаконното нахлуване в Кипър през 1974 г. представлява грубо изкривяване на историческата истина и обида към паметта на жертвите“, казаха днес гръцки дипломатически източници, както предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Още повече, когато това се прави в момент, когато продължават усилията под егидата на Организацията на обединените нации за възобновяване на преговорите за решаване на кипърския въпрос в контекста на решенията на Съвета за сигурност на ООН“, подчертаха същите източници.

В реч пред турски военнослужещи снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ако турските сили бяха настъпили по на юг през 1974 г., тогава целият Кипър днес щеше да е изцяло турски.

По думите му „кипърските турци бяха на ръба на геноцида само преди половин век. В мирната операция от 1974 г. загинаха 498 турски войници от всички краища на страната, офицери, подофицери и цивилни. Въпреки целия натиск, ако не беше намесата на Турция, днес нямаше да съществува нито „Севернокипърската турска република“, нито кипърските турци“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: ГърцияердоганКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
13
 
! Отговори
прав е преди 1 месец
Когато Турция се намеси вече имаше над 5,000 убити турци!Гърците опитаха геноцид в Кипър!По-старите помнят цирковете около Макариос!
30
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те дори арабите ви смятат за недоносчета, не ви признават за мюсюлмани , камо ли за техни лидери, пък после ми говорете за величието си :))) Гърците ако ви хванат, ще ви спукат от бой, ама вервайте си :)))
29
10
 
13
 
! Отговори
Заради туй:ОБЯСНЕНИЕ преди 1 месец
ИСЛЯМЪТ НЕ Е И Е НЕВЪЗМОЖНО ДА Е КАКЪВТО И ДА Е турски етнос..............От къде накъде родените с майчин и бащин български език който е славянски в Комотини и сие Северна Гърция ще бъдат турци само защото изповядват ислям.............Турция провежда безскрупулен Възродителен асимилиращ процес върху българите изповядващи исляма в Гърция и самата България от Ньойския мирен договор до сега 2024
28
18
 
12
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 месец
Време е Турция да нападне Гърция и да я анексира, както Кипър ,.
27
5
 
3
 
! Отговори
Болг ариите преди 1 месец
Ей ше се избият атцинганите по южните граници на света на хората! Ше се избият, но на думи! Когато чуят за българския нож оусират позициите и се давят в собствените си фекални води!
26
7
 
14
 
! Отговори
До 26 преди 1 месец
Прочети репортажите на Макгахан за Априлското въстание и материалите на проф. Любомир Милетич за тракийските българи и ще разбереш защо има неприязън (омраза е твърде силна дума) към турците. А и арменските бежанци са ни разказали доста неща за геноцида над тях в империята. Яворов даже и стихотворение им посвещава.
25
10
 
15
 
! Отговори
Вие мие.. аман преди 1 месец
Вие вас си гледайте, турците толкова не ги мислете. Аман вие българите мислите нас, американците, руснаците, чак за вас време не остава да помислите. Знаеш ли, турчин може пет лева да има в джоба казва: Бате, ние сме най-големите. Не ме интересуват САЩ, Русия мусия, Турция да е силна си давам живота. А вашата работа е като в една поговорка турска: На бедния му догоряла и последната свещ, да прави сметка на богатия!
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 26 Вие турците, не може да разберете, че с величието ви е свършено, тоест минало, а ако ви чуе некой грък, със сигурност ще звучат надгробните камбани :)))
23
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
R-доган е прав! Гърците бяха започнали да правят етническо прочистване и целяха завземане на Кипър и присъединяване към Гърция. Самите днешни граждани на Кипър (гръцката част) трябва да са благодарни на Турция, че си имат самостоятелна държава в момента. Преди това пада Крит. Критяните също не са искали да са част от Гърция, но гръцките военни ги присъединяват насила. В България от много години изкуствено се насажда омраза към турците без причина, затова някои хора не разбират. Затворени очи!
22
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турците си мислят, че още са сила, ние се смеем на това твърдение, пък и гърците са корави копчета, не са за подценяване :)))
21
13
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
Раята едно да си има наум - там де е текло, пак ще протече! Империята се възражда, без значение дали ви харесва или не. Не съм дядо Ванго, но отсега да ви кажа - след няколко години ЕС и НАТО вече няма да ги има и познайте който ще управлява пак Румелийския вилайет?!
20
12
 
9
 
! Отговори
До Гьолтьорк преди 1 месец
Едно осем по рихтер в Истанбул и сте гейм оувър. Янките ще активират хаарп-а и ще развъртите кючеците.
19
6
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
Веселинче, ще ти го хлъзна без вазелинче ... турското боздуганче ... Ще скубеш суха трева и ще рониш горчиви сълзи.
18
12
 
6
 
! Отговори
Andreas Apostollon преди 1 месец
ЩЕ НАПРАВИМ всички турци на ярма за ПРАСЕТАТА в КОМОТИНИ..През 1990 год. един съсед , зарови 10 мехмета в нивата си ...ТУРЧИН = павиан = СМЪРТ .
17
6
 
12
 
! Отговори
Гьоктюрк преди 1 месец
Веселине, твоята измислена теория на онзи стойчо керев от приказките я знаем. Живееш в заблуда. Тюрките и китайците нямат нищо общо, освен че са били съседи хилядолетия и са се били. Още има милиони йугури в занданите на кървавите китайски комунисти. А ти с твоята идеология на някакво расово превъзходство си с 100 г назад. Трябва много да четеш още.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17 На коя пуйка мен, изясни се малко за какво става на въпрос :)))
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НА ТАЯ ПУЙКА НЯМА ДА И ПРОСТЯТ
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте, и аз явно пия много бира, прощавайте модчета :)))
13
8
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
До ГЬОКТЮРК! ХЕЙ,радвам се,че си китаец,който пише на български. Уникално е.Ьащито,както знаеш ,ГьокТюрките бяха и са китайци! Само така,стреляйте се с гърците. Обичам да падате мертви! Бау!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички ги обвинявате нашите *** ч овци, ама виште как се мразят гърци и турци :)))