На Балканите: Сърбите с най-скъпи апартаменти

В топ 3 са още Литва и Румъния
23 юли 2024 18:23, Инна Ангелова
13
На Балканите: Сърбите с най-скъпи апартаменти
Снимка: Pixabay

В България вече е ясно, че цените на имотите и кредитите към тях са високи. Въпреки продължаващата инфлация и високите лихвени проценти, в няколко европейски държави цените на апартаменти и къщи също продължават да се покачват.

Според проучване на агенция за недвижими имоти, Сърбия взима приза за най-рязък ръст на цените на апартаментите от 2023 до 2024 г. Литва е на второ място, а Румъния е на трето място. Малта и Испания също отбелязаха значително увеличение на цените на апартаментите през последната година, пише “24 часа”.

Въпреки че Сърбия отбеляза най-голямото увеличение на цените на апартаментите през годината, Швейцария все още запазва най-високата цена на квадратен метър от 18 781 евро. В другата крайност е Гърция, където има най-ниската цена на квадратен метър - 2899 евро.

В Сърбия цените на апартаментите на квадратен метър скочиха с близо 83% от 2023 г. до 2024 г., до около 3721 евро, но средният доход не изглежда да се увеличава с този темп, достигайки средно 764 евро на месец. Разходите за живот обаче са относително ниски в Сърбия - 641 евро на месец, което потенциално смекчава донякъде експоненциалното покачване на цените на апартаментите.

Трябва да отбележим обаче една особеност при съседите - въпреки че цените на апартаментите рязко са се повишили, лихвите по жилищните кредити все още са доста ниски. Има и много инвестиции в имоти от граждани, които се опитват да насочат валутните си спестявания в сектора.

Това често е един от най-печелившите начини за инвестиране на чуждестранна валута в Сърбия, тъй като спестяванията в чуждестранна валута носят много малка лихва в банките. От друга страна, колебанията на валутния курс продължават да представляват голяма заплаха.

Директното инвестиране в сръбски недвижими имоти също има повече смисъл за хората с нетрадиционни или гъвкави работни места, тъй като без постоянна работа те нямат голяма надежда да получат банкови жилищни заеми. Липсата на други подходящи инвестиционни възможности също доведе до допълнителен интерес към сектора на недвижимите имоти.

Войната между Русия и Украйна отново се намесва и доведе до голям приток на руски и украински наематели в Сърбия през последните няколко месеца, търсещи да избягат от войната. В резултат на това те обикновено предлагат да платят повече за апартаменти, което води до това наемодателите често да гонят настоящите наематели, за да ги настанят.

Цените на апартаментите в Литва скочили средно със 75% до 4841 долара за 2024 година, а разходите за живот са малко по-високи от тези в Сърбия - средно 828 долара на месец. Средните заплати обаче са почти двойно по-високи от сръбската ставка от 1624 долара на месец.

В страната също се наблюдава значително увеличение на разходите за строителни материали, както и разходите за труд. През последните няколко години много повече IT компании създадоха база във Вилнюс и други по-големи градове, поради относително ниските оперативни разходи. В резултат на това има наплив от служители и техните семейства, които търсят апартаменти в тези райони.

На трето място в класацията е Румъния със 75% скок в цените на апартаментите при 3185 долара за квадратен метър. Въпреки това разходите за живот все още са значително ниски в сравнение със западноевропейските колеги - 679 долара. От друга страна, средният доход също беше умерено нисък - 1093 долара.

Цените на апартаментите в Румъния отбелязаха голямо увеличение през последните няколко години поради повишеното търсене и недостига на нови апартаменти. Това се дължи главно на по-високите разходи за строителство, както и на недостига на работна ръка и неподдържащите фискални мерки.

Развитието на инфраструктурата се увеличава през последните няколко години и заплатите също така растящи донякъде доведоха до нарастващо търсене в сектора на недвижимите имоти напоследък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 1 месец
Хайде по-леко със Слвянската империя и княжеството. София е древен град с хилядолетно стратегическо, културно и икономическо значение. Империя на Балканите са имали само българите, Османската империя е нещо различно - по-голямата й част е извън Европа. Средновековна Сърбия твърде кратко време е кралство в сянката на Българското царство, всичките им крале имат българска кръв. Знаеш ли какво означава в превод твърде сложното име, което унгарците са давали на Белград? Градът на Белите Българи.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дрън, дрън, вижте там за какво се искат тези пари и тук. По алчни от нашите няма.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През Белград минава Дунав И Сава. Белград е с 500 км по-близо до Европа. Белград е на хълмове и има чист въздух, София е котловина, все по-презастроена и претъпкана с хора. Белград беше столица на Славянска империя, София е столица на обикновено княжество.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как може да се сравни София с Белград? Вижте местоположението на Белград, тогава кажете. През Белград минава Дунав, а София?
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София е много много по-зле като град
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво ни интересува това нас нормалните хора?
7
3
 
2
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 месец
Преди година бях в Белград. В Нови Белград, видях огромна табела за строящи се апартаменти " Евтино, 3600 евро/кв. м.".В старата част на Белград цените са около 4500 евро /кв. м.
6
8
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
До А София къде е?Само който не е бил в Белград ти е нацъкал минуси. Нашата столица е тотален *** от всякъде, по скоро пасва на град в индия отколкото на европейска столица. Белград е на светлинни години от софия. Който не вярва - пътя с кола до там е 4-5 часа макс. Разходете се и ще видите как може да се строи качествено с инфраструктура - Belgrad Waterfront.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иначе с половин заплата на нашите. Значи все пак и по-прецакани от нас има.
4
4
 
6
 
! Отговори
Oх на дедо преди 1 месец
Ехххх, нeгрaмoтни миcиpиии !!! Заглавието изобщо не е вярно.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До А София къде е?, сериозно ли го пишеш това, бил ли си някога в Белград? дори и метро няма, това е може би най-зле уредената столица в Европа
2
18
 
7
 
! Отговори
А София къде е? преди 1 месец
Белград е много уреден град. Неслучайно е бил столицата на Югославия. Не е далече Загреб - 400 км, а оттам започва бяла Европа. Букурещ също е по-уреден от София, а за инфраструктура да не говорим. София е най-зле, близо е единствено до Скопие и Одрин, което вече не е Европа, както и Скопие между впрочем, ако трябва да сме честни, и е нормално да е на дъното в Европа по цени.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В замяна на това заплатите им са най-малки!