Албански съд освободи условно гръцки евродепутат

Белери беше арестуван два дни преди изборите на 14 май 2023 г.
2 сеп 2024 17:52, Гергана Попова
0
Албански съд освободи условно гръцки евродепутат
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съдът във Фиер, Югозападна Албания, реши днес да освободи условно Фреди Белери, съобщава "Катимерини".

Още по темата

Фреди Белери беше освободен, след като съдът във Фиер, на 100 километра (60 мили) южно от столицата Тирана, където той излежаваше двегодишна присъда, прие молбата му да бъде освободен условно, каза адвокатът Еуген Гизари.

51-годишният Фреди Белери беше арестуван два дни преди изборите на 14 май 2023 г. в Химара – град с голямо етническо гръцко малцинство на Албанската ривиера, на 220 километра югозападно от столицата Тирана. Той излежава присъда от две години затвор по обвинения, че като кандидат за кмет е предложил около 40 000 албански леки (360 евро), за да купи осем гласа на местните избори в Албания миналата година.

Белери отрича обвиненията, а случаят с него предизвика напрежение между Атина и Тирана. Той и съседна Гърция твърдят, че присъдата му е политически мотивирана. Албанските власти категорично отхвърлят тези твърдения, като се позовават на независимостта на съдебната система.

Етническият грък спечели изборите в Химара, обаче така и не встъпи в длъжност, тъй като беше задържан до осъждането му от съда през март. Апелативният съд потвърди решението миналия месец, а албанските власти лишиха Белери от поста му на кмет на общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари