Албания прави своя мюсюлманска Ватикана в Тирана?

Ще си имат ли суверенна държава мюсюлмански бекташи?
Обновена: 23 сеп 2024 10:49 | 23 сеп 2024 10:49, Александър Попов
11
Албания прави своя мюсюлманска Ватикана в Тирана?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Албанският премиер Еди Рама обяви, че страната му ще превърне базираните в Тирана мюсюлмански бекташи (мюсюлмански суфистки орден) в суверенна държава, която да насърчава умереност, толерантност и мирно съжителство, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред ООН в Ню Йорк снощи Рама посочи, че Албания е спасила еврейски бежанци от нацистите по време на Втората световна война и е приютила афганистанците след идването на власт на талибаните преди три години. Албанците също се гордеят, че са дали на света Майка Тереза, която „олицетворява любовта към човечеството“, каза Рама.

„Тя ни каза, че не всички можем да правим големи неща, но всички можем да правим малки неща с голяма любов“, посочи той. „Това е нашето вдъхновение в подкрепа на превръщането на Световния орден на бекташите в суверенна държава в нашата столица Тирана, като нов център на умереност, толерантност и мирно съжителство“.

2,4-милионното население на Албания е около 50 процента мюсюлманско, а останалата част от населението са католици, православни християни и други по-малки религиозни общности, отбелязва АП. Мюсюлманите бекташи представляват около 10 процента от мюсюлманите в страната според последното преброяване.

От речта на Рама не става ясно как орденът законно ще получи суверенитет, но от ордена заявиха, че смятат този ход за началото на една нова ера, насърчаваща глобалната религиозна толерантност.

„Такава историческа стъпка има за цел да признае ордена на бекташите като суверенна, самоуправляваща се държава, ангажирана да поддържа своята вековна култура на умереност и духовно участие“, се посочва в изявление, като се допълва, че гражданство ще бъде предоставено само на най-висшите религиозни членове и лицата, участващи в управлението на религиозната държава.

Орденът на бекташите възниква в Османската империя през XIII век, но бекташите придобиват политическо значение през XV век, когато орденът доминира в еничарския корпус, припомня АП. След основаването на Турската република нейният лидер Кемал Ататюрк забранява религиозните институции, които не са част от Дирекцията по религиозните въпроси и общността на бекташите се премества в Албания, където се намесва в политиката. Един от нейните членове Исмаил Кемали обявява независимостта на Албания от Османската империя през 1912 г./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Балкани
Мерки в Хърватия, Дунав може да прелее
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Турко-циганска драма преди 29 секунди
На центъра на тираната ще изпълнят ли традиционното си хоро навървени един в друг като анадолска кървавица.!.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Да му мислят северно македонците.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Каква е разликата между Исляма и Комунизма - Никаква! Терор до дупка.... над РОБИТЕ ...
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Книгите описват много подробно как е живял мохамед. Оженил се е за първата си братовчедка, затова има много бракове между братовчеди там... После се за някакво 6 годишно дете и след като правил сексСЪСнего, когато станало на 8 години, наредил да бъдат убити 700 души. През последните си години избива хиляди неверници. Разрушени са 30 000 църкви. Исляма учи само на убийства, Не учи на любов, мир. Всъчщност е едно учение на сатаната. По всички правила на нашата религия те отиват директно в ада!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Mюзюлманите имат 3 свещени книги Сирац, Хадит и Коран, не е само коран. Те трябва да следват и трите книги. Мюзюлманството представлява 2 неща - да правят това, което е правил мохамед и да следват корана. В 70% от книгите се описва как да се убиват неверниците. Описва се живота на мохамед, който в последните си години само е убивалю. Само 16% описват как се служи на аллах. >>>
6
0
 
9
 
! Отговори
Грък преди 1 час
Ислама вече си има Мека и Медина , поредните балкански комплекси, Албания друго освен туристическа дестинация за ислямския свят неможе да бъде на този етап с това население и размери.... и това го казвам аз който по произход съм с албански корени от Шкодра....
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Те досега не са ли били суверенна държава, че ще правят подобие на католическия Ватикан :)))
4
0
 
10
 
! Отговори
Абсурдно преди 2 часа
е. Точно еничарите са завладявали нови земи с цел налагане на мюсюлманската вяра.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тъкмо Надежда Нейнски ще ходи на поклонение наблизо.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
През 15-ти век Орденът на бекташите доминира в еничарския корпус? За мен това е най-важното от новината и не ми харесва.
1
1
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 часа
Под католика сте...:)))