Ден на траур в Босна и Херцеговина

Издирват се още седем души
Обновена: 8 окт 2024 15:55 | 8 окт 2024 10:28, Инна Ангелова
0
Ден на траур в Босна и Херцеговина
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Босна и Херцеговина днес е обявен ден на траур, след като наводнения и свлачища в няколко общини в страната отнеха живота на най-малко 21 души,  съобщават босненските медии. На сградите на институциите знамената ще бъдат свалени наполовина, културните събития ще бъдат отменени, а спортните мероприятия ще бъдат съобразени с трагичния момент.

В южното босненско село Ябланица в Херцеговачко- неретванския кантон, което беше почти изцяло затрупано от скали и отломки от каменоломна кариера на хълм над селото след интензивните валежи в нощта на трети срещу четвърти октомври, жертвите са 16, в село Кониц, което е в същия кантон - 2,  съобщиха местните власти. В Централна Босна загиналите са трима.

Издирват се седем души, отбелязва босненската секция на Радио Свободна Европа.

Метеоролозите предупредиха, че  днес се очакват обилни валежи в Южна и Централна Босна. Големите количества валежи, съчетани с каменоломната кариера в региона, която е влошила ситуацията в Ябланица, са причината за трагедията, каза хидрологът от Републиканският хидрометеорологичен институт на Сърбия Деян Владикович за сръбската редакция  на телевизия „Ен1“, добавяйки, че се очакват нови валежи.

В наводнения район в Босна и Херцеговина, от Мостар до Сараево, в нощта между 3 и 4 октомври са паднали 200 до 300 мм дъжд за шест до осем часа, поясни Владикович.

“Това са ужасни количества валежи, които предизвикаха порои и свлачища, а в района на Доня Ябланица беше особено тежко заради кариерата, защото онези скални маси, които не бяха обезопасени и за които предупреждаваха и представители на местната власти, и местни жители, дори и еколози, се стовариха под формата на страшна каменна лавина върху селището. Нямаше да има толкова много жертви, нито тези ужасни картини, ако не беше тази кариера“, казва Владикович. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Балкани
Случаи на “син език” при овце и кози в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари