Ниската избирателна активност се превръща в балкански проблем

В някои съседки гласуването е задължително, а при нас кога?
24 окт 2024 07:05, Инна Ангелова
44
Ниската избирателна активност се превръща в балкански проблем
Снимка: БГНЕС

На последните няколко парламентарни вота страната ни е белязана от рекордно ниска избирателна активност. Оказва се, че това не е само проблем на българската политика. Съседните ни страни също са изправени пред задачата да намерят начин да стимулират гражданите за по-активно участие в изборите.

Някои от балканските държави се опитват или са се опитвали в миналото да решат този проблем по същия начин, както в България – чрез въвеждане на задължително гласуване. Такива разпоредби са в сила в Гърция и в Турция, а доскоро – и в Република Кипър. Вижда се обаче, че този подход и там е изправен пред затруднения с прилагането на мярката, а активността на избирателите остава ниска или дори спада, освен донякъде в случая с Турция.

ГЪРЦИЯ

Гласуването в Гърция е задължително, като това изискване е записано и в конституцията на страната, която казва, че “участието в изборите е задължително за всички, които са вписани в избирателните списъци“.

От правилото все пак има някои изключения - за гражданите на възраст над 70 години и за тези, които се намират в чужбина в деня на изборите.  Според закона избирател, който неоправдано не упражни правото си на глас, се наказва със затвор от един месец до една година.

Обстоятелството, че гърците не възприемат сериозно това законово задължение, се потвърди и на изборите за Европейски парламент, когато почти 60 процента от гласоподавателите не се явиха в избирателните секции. Тогава пред БТА журналистът и политически анализатор Дора Андониу констатира, че това явление предизвиква различни странични ефекти и влияе върху общата политическа картина.

ТУРЦИЯ

Право, но и задължение, чието неизпълнение е наказуемо с глоба, е гласуването на избори и в съседна Турция.
Задължителният характер на гласуването е регламентиран като законово задължение по силата на чл. 25 от Изборния кодекс. Турското законодателство преценява участието в изборния процес като жизненоважно за демократичните процеси и го насърчава чрез налагане на парична глоба.

Гласуването е окачествено не само като конституционно право, но и като граждански дълг на избирателя и е задължително както на президентските и парламентарни избори, така и на местните избори и референдумите.

Традиционно страната отчита висока избирателна активност на избори, като на последните президентски и парламентарни избори на 28 май 2023 г. избирателната активност беше 86,98%, напомня турската частна телевизия НТВ.

Размерът на глобата за негласуване се определя от Висшата избирателна комисия. На последните общи избори той бе 300 турски лири или около 14 евро, на колкото се равняваше глобата тогава.  

Всички граждани, включени в избирателните списъци, които не отидат да гласуват, подлежат на налагане на парична глоба, а ако тя не бъде заплатена, спрямо нередовния избирател може да бъде предприета административна процедура, обясняват правни експерти. Глобата може да бъде оспорена при някои обстоятелства, например при боледуване на избирателя или в случаите, когато той се намира извън страната.

На избирателя, който не е гласувал, се изпраща известие за глоба и плащането се извършва онлайн чрез електронното управление, в данъчните служби или определени банки.  

КИПЪР

В миналото задължително гласуване беше предвидено от закона и в Република Кипър, като нарушителите бяха заплашени от парична глоба в размер от 200 тогавашни кипърски лири (340 евро).

През 2017 г. обаче парламентът гласува за отмяна на това изискване на президентските, парламентарните и местните избори с аргумента, че в продължение на много години е установена невъзможност мярката да бъде налагана реално спрямо избирателите, които не се явяват пред урните.

Гласуването на изборите за Европарламент обаче остана на хартия задължително чак до отмяната му през 2023 г.
В интерес на истината трябва да се отбележи, че след отмяната на задължителното гласуване се наблюдава известен спад на избирателната активност в Кипър. Докато на президентските избори през 2008 г. тя беше близо 90 процента, а през 2013 г. – 81 процента, то на изборите през 2018 и 2023 г. тя беше около 72-74 процента. Дали това се дължи на отмяната на разпоредбата или на обща тенденция на спад на активността е трудно да се прецени. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Балкани
Иван Анчев след атентата в Турция: България трябва да продължи да бъде нащрек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 минута
Не гласувам и не се интересувам отдавна но в медиите постоянно се пише за това, цял живот Ви лъжат и на края нищо .Дали знаете че има и друг живот извън политиката и той е много по различен?
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Брей че спаднала - 86% при комшиите. Това когато стане в БГ ще е рекорд по висока активност. Ама иначе проблема ни е общ - кого лъжете, другаре джурналисти. Населението - матеряла, казано направо. Ами НИЕ ВЕРВАМЕ :) :) Смехх х ъх хх ....
42
0
 
1
 
! Отговори
??? Не гласуваш? преди 6 минути
Има Права и Задължения. Когато не се изпълняват Задълженията, няма да има и права. Така че: Правото да сме равни пред закона - ????(Прокурора и съда е на хората купуващи гласове) Правото държавните институции да не причиняват вреда - ЛИПСВА -ха ха те са на Бойко и Шиши (А хората на Бойко и Шиши гласуват и купуват) Правото на Собственост е гарантирано от Закона - Питай в Ресторант осемте Джуджета как ГЕРБ присвоява фирми. Имаше Булгартабак, после Шиши после няма...Гласувай или гладувай.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Когато една и съща манджа се претопля и поднася многократно, има все по-малко желаещи да я опитат.
40
1
 
2
 
! Отговори
ГерболИННА АнгелОВЦЪ преди 29 минути
НаштУ Греб-ДъПъСъ дава по 500 левЪ на глас...
39
2
 
2
 
! Отговори
И какво от това ?! преди 30 минути
Не гласувайте, като не искате. Ще ми накривите шапката...
38
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 30 минути
защото кандидадите за депутати са цър-ву-ли по генезис това е последствие на500 години турско робство на балканите затова избори до дупка докато случим на честни хора миролюбиви работливи с мисъл за хората кандидати с петна в биографиятанямат място в политиката махаите се нови избори напролет
37
0
 
9
 
! Отговори
09 преди 31 минути
Стига с тия тъпотии.Време е т.н.политици да осъзнаят,че виновни са те,а не избирателите. Хората не могат да уважават сегашните политици заради техните действия.
36
0
 
0
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 33 минути
И другото, което е... Некои хора като Балевски Винкела си мислеха, че гласуването з анего и Бойко е задължение;))) Пеераси, гласуването за хора като вас е Услуга! Много скъпа Услуга! Така, възприемайте нещата! Искате да управлявате, първом парите за 4 години напред, колкото искаме и тогава нашият глас!;))) Ай, да видим, кой е по-тарикат!;)))
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Ами то има ли за кой да се гласува? Все същите физиономии, все същите циркови номера плюс една секта и един кукундрел русофилски Пинокио. За ПП евентуално, ама трябва да махнат този Асен Василев ако искат хората да ги броят за нещо.
34
2
 
0
 
! Отговори
селянин преди 35 минути
въведете платено гласуване примерно по 50лв на глас и гласуването ке стане масово така де да си оправдаем времето дет губим
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Г-жо Ангелова,това показва, че балканските народи начело с нас, българите, сме с много корумпирани управляващи. Боцето и Шиши Магнитски вече 14 години ни водят за носа. Та дори Шиши взе половината от партията на Доган, взе й и името, а Боце се опитва за пореден път да ни излъже. Този път далаверата няма да мине.
32
2
 
4
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 40 минути
Въри гласувай, кат искаш за собственото си унищожение! Ние, Българите, не сме путарляни кат тебе (виж колко съм умен, оти нит си ми на годините, нит на чекииите) сме наясно, чи нема ги бъде;))) вашите пееераси! В големата си част, днешните българи са истински гомнаре и пеерасе! Който иска да управлява, щото има много пари, трябва да даде пари на населението, ама не говорим за тези 50-100 лева на глас, а заплати от по хиляди евро, т.е. да даде от своите пари! Умрея балъците!;)))
31
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 43 минути
ЕС няма нужда от масово гласуване, а сами на ядрата на одобрените "партии".
30
3
 
4
 
! Отговори
защо да гласувам преди 43 минути
какво правят депутатите !? депутатите правят закони, нали !? Какво е закона ? Закона е забрани, глоби, данъци, ограничения на свободата ми .... на мен изобщо, ама съвсем изобщо не ми трябват депутати, а държава още по-малко ми трябва
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
От две години избирателните списъци не са налични в интернет. ЗАЩО? Не може да се провери дали има несъществуващи или чужди лица. За да може да има гражданска активност за честността на изборите, първо, трябва да се промени начинът на съставяне на списъка, не по първо име, а по адрес. Ако на едно място са всички от една малка улица/ от един вход/блок, може съвсем ясно да се отбележат вписвания например. Няма и публикация на дописаните, евентуално, лица.
28
2
 
10
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 час
Балканските народи не са вчерашни и не искат да участват във фалшификацията, наречена избори. Пиндостан назначава управляващите, а ние ги легитимираме.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Коста на моста Интересно, ако направят задължително гласуването и получат 70% за "Не подкрепям никого", гласуването валидно ли ще бъде? А ще си преразпределят ли тези 70% пак? А Урсула какво ще каже тогава? Хи-хи! Ще си получат ли онези 10млд?
26
3
 
6
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 час
Ха ха ха, ниска мозъчна дейност имат балканските народи. Виж обаче ако им се плаща за гласуване, ще са първи до урните. Иначе казано пpoзти и алчни, също каквито са и политиците им, които са представителна извадка на същите тия народи.
25
1
 
3
 
! Отговори
Аахахах! преди 1 час
Айде задължете ме да гласувам, да видим колко дена ще живеете :D