F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
303
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
15
 
6
 
! Отговори
Роскосмосс преди 2 месеца
Руснаците и техните слуги в България, много обичат процедурата Клизма. Но Русия Не подлежи на реанимация........
66
5
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 месеца
С изтребители ще свалят ракети, кой гений я измисли тази глупост.Колко ще са успешни ф-16 зависи основно от нещастникът Съливан, ако им ги дадът с модерни радари, анти-радарно прикритие и напълно интергирана връзка 16, ще е различно от това да им ги дадът, със старата конфигурация.За съжаление евреинът въобще не иска Русия да загуби тази война.
65
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Не, бе! нЕ и ВеРНО!Един "разбирач" тия дни беше писал, че щели да излитат от селските пътища... нямало проблем, че Руснаците здраво летище не оставиха в 404...
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама днес не е ли ден на съвецката армия бре,4 ти юли е все пак...?
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на индийците единствените им врагове са пакитата които също са индийци и са по зле и от самите индийци а миговете както и американските самолети са вид военен рекет. политици и търговци на оръжие от двете страни си пълнят джобчетата и някакви момченца си играят на пилоти и войни. индийците срещу китай нямат шанс милите. както и ние нямаме шанс срещу туркия, даже и срещу етиопците гръчмоляци. ф16 са също през цялото време на ремонт.
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега пък пистите им виновни на некадърниците.
61
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те така казваха и за Абрамс че бил като ламборджини.След това опищяха светът че танкът бил стар бавен тромав и с лека броня.
60
1
 
1
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 месеца
До Анонимен само неа ми говориш като се едно си селски на михайловградския кмет, ок? така ше се топорчиш на сервитутката в кварталното кафене.
59
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Ф-ките само рекламата им е Голяма. А укрите яко кълват на гола кука.
58
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
има ли тука пилоти на Ф16 и Су57 или само сме чули някъде по нета или някое американско списание и сега сме спецове? всичките дето плюете по Русия стягайте мешките, консерви, свещи, одеяла, вазелинче и непременно си направете опело че украинските браця даже не събират телата ако не шават още и не стават за органна жътва.
57
0
 
3
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 месеца
До СкъпатаПрахосмукачка каснаковски, а кво ше кажеш за летящите линейки на веска меджидиева на брачед и? летат ли , фъркат ли?
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Домбил Бомбасов - Абе дреме ми кво са си поръчали финландците! А и питай янките що не щът да пращат военни във Финландия все още, хем фините са им дали достъп до цели 14 военни бази )))
55
8
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
индийците си купуват изтребители от франсетата, щото експортните версии на миг29 втч палубната авиация се налага да са на основен ремонт постоянно, тука пиян пепи и 2каскета думкат осемдесетарски ефрейтории за прахосмукачки и за тва колко е кисело грозгето. у другата тема ше питат къде са "Техните" изтребители и страйкъри. ами, те там са, на баба ви у кюлотите, всезнайковци.
54
2
 
9
 
! Отговори
СкъпатаПрахосмукачка преди 2 месеца
Ха ХА ха Ах! Боко ни оборудва с 8 такива. На чертеж. Като свърши войната може и да дойдат. Щото вече няма да ни трябват.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ферари? Наистина ли? Пак ли западни реклами или сега ще дойдат хамериканците да ни кажат че трябва да си купим и писта от тях. Цирка е пълен
52
17
 
4
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 2 месеца
До сега от как свят светува няма регистриран случай руска ракета да е свалила Ф 16 , а руските каруци сами си падат от небето ха ха хах
51
2
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 месеца
И кво викаш, понеже пистите не стават, финландия са си поръчали ф35, да си ги гледат у гаража и летят на ф18... много жалка опорка, ама айде ше мине за 20 лв хоно днеска
50
11
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
До ало ало.... Кое Су-57? Онова анимационното ли? Клоун :))))))))))))))))))))
49
1
 
6
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Те вече затвориха пистите на магистралите, незнайно защо. Всъщност, една от причините е, че имаше много тежки катастрофи точно на местата, определени за писта. Визирам конкретно АМ Хемус към Варна.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-близките до Донбас не-савецки самолетни писти са в Германия и Италия. Според мнението на янките, на тези във Финландия (все още) не може да се разчита )))