От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Проф. Румен Кънчев: Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие
17 сеп 2024 12:08, Александър Попов
234
От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Напрежението по оста Русия-НАТО ескалира, след като се говори все по-усилено, че Украйна ще получи разрешение за удари навътре в Русия със западни оръжия. Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако Киев използва оръжия с по-голям обсег за поразяване на руски цели, това би означавало, че НАТО ще бъде във война с Русия.

Ракетите, от които се страхува Русия

"Ракетата Storm shadow избягва радарното засичане и се изстрелва от самолети. Получава се обсег от 800-1000 км. Това е много опасна ракета и идеално средство за удар по командни центрове и укрепени позиции. Насочва се от сателити и има висока точност. ATACMS е втората ракета, за която американският президент не иска да даде разрешение. За нея радари не съществуват. Тя се движи също със скоростта на звука, но е много по-мощна. Стрелбата на ATACMS е изключително прецизна", заяви експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него руснаците ще бъдат принудени да изместят цялата си отбранителна инфраструктура с 300-400 км навътре в страната, което ще намали ефективността на ракетите "Искандер", а може и да не могат да стигат до фронтовата линия.

"Знаейки всичко това, Путин този път не се изказа за ядрено оръжие, но пусна ястребите около Кремъл, които казват, че е крайно време да използват ядрено оръжие. Те са пред дилемата дали да изместят военните си бази, летища и командни пунктове", посочи проф. Кънчев в "България сутрин".

По думите на Кънчев засега няма пряка опасност за България.

"Поляците се страхуват. Путин каза, че тези ракети не могат да бъдат току-така монтирани на украинска територия. Той каза: Имаме системи Storm shadow и ATACMS, които са произведени в НАТО. Имаме орбитална подготовка на американците и Великобритания. Самите разчети на ракетите не могат да бъдат управлявани от украински офицери. Следователно имаме цял комплект от НАТО. Ако това се случи, това означава война на Русия с НАТО. Трябва да разрешат Америка и Великобритания", заяви проф. Кънчев.

Според него се върви към даване на съгласие, но американците все още спират процеса за разрешение на удари по цели дълбоко в Русия. Байдън се притеснява не от атомното оръжие на Русия, а от ескалация на конфликта.

"За да се борят със Storm shadow, руснаците са поръчали специални ракети на Иран, които ги произвеждат. Стрелят на 120 км. Американското разузнаване е разбрало къде е заводът и че се готви производство за Русия. Ако Иран предаде първата пратка от 200 такива ракети, ще последват строги военни наказания за Иран", съобщи проф. Кънчев.

Експертът отбеляза, че Путин е съобразителен човек, който се е стреснал и върви мобилизация в пълен ход.

"На фронта Путин има около 800 хил. войници. Срещу тях украинската армия е между 900 хил. и 1 млн. войници и офицери. При този баланс никоя страна не е в състояние да нанесе поражение на другата. Путин прехвърля части от друго място, не от фронта. Източният фланг остава и Путин казва, че той трябва да изпълни своите задачи. Войниците вероятно им трябват за направление в Курск. Това не е случаен избор на украинския генерален щаб", разясни проф. Кънчев.

"Има понятие "стратегическа стабилност". Между две ядрени държави има такава, ако политическото и военно ръководство на всяка от тях е направило оценка, че ако нападне другата, ще понесе повече загуби, отколкото плюсове. Между САЩ и Китай няма стратегическа стабилност, защото тя е в полза на САЩ. Между Русия и Китай също няма стратегическа стабилност, защото Русия има превъзходство. Единствено има стратегическа стабилност между САЩ и Русия. Путин няма да се подведе, но десните ястреби хвърлят по една фраза. Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие", коментира още гостът.

Вижте видео с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
1
 
! Отговори
ceci преди 19 часа
До Анонимен 173С какво точно ще помогне на нато количеството войски, ако се премине към 3-та световна ( което е война на НАТО с Русия) ще се разменят доволно стратегически ракети, от което ще се почувстват озарени всички, а точно европа и точно източна ще е буферната зона, която ще поеме най-много тактическо атомно оръжие... само да напомня че количествата и номеклатурата му в Русия са недостижими за останалият свят.
222
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 19 часа
Някой ми изтри коментара - отговор на ШОП. Oбижда , защото му липсва сиво мозъчно вещество , такива са някои от коментиращите тук.
221
0
 
0
 
! Отговори
Еее преди 22 часа
Един по нормален анализ, балансиран. Не да ми обясняват само как едните или другите били най-добрите и щели да спечелят утре.
220
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На Путин НАТО още през януари 2022 му каза, че ако влезе в Украйна, ще се сблъскат с целия Запад. Така че това не е новина, тоя сега ли го осъзна?
219
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
С удоволствие ще гледаме как горят мypзилките и тяхното потомство.
218
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
на прага е. и нито една копейка няма да оцелее
217
2
 
7
 
! Отговори
ГАНЕВ преди 1 ден
ЛЕЛЕЕЕ....ПЪЛНО СЪС ЕКСПЕРТИ ...ЛЬОЛЬОВЦИ И ДЖЕНДЪРЛЯЦИ...ПУШКА НЕ ДЪРЖАЛИ АМА ХВАЛЯТ ВРАЖЕСКИТЕ ОРЪЖИЯ
216
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 ден
До Обективен: какво значи "активирали да се взривят" бе, чyкyндype?
215
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 ден
"ще последват строги военни наказания за Иран" -- ще нападаме Иран ли сега? А дали е толкова лесно? А като дойде Тръмп дали още ще е така?
214
3
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 1 ден
Eвреите са хакнали по някакъв начин устройствата за свръзка на Хизбула ( нещо от рода на пейджъри ) и са ги активирали да се взривят. Не е за вярване , но е истина. Над 1500 човека са ранени , включително посланика на Иран в Ливан - Можтаба Амани. Четири човека дори са загинали.
213
1
 
6
 
! Отговори
Желанието на САЩ преди 1 ден
не са ударите по военни обекти, защото добре изградена точкова отбрана може да ги защити. Не са неуязвими нито едните, нито другите крилати ракети. Ударите обаче по цивилна инфраструктура ще сринат имиджа на Путин. Друг е въпросът как Русия ще реагира. От друга страна непрекъснато четем за липса на оръжие и оборудване за украинските части. Защо НАТО не организира бърза доставка именно на тях? Или може би целта не е победа над Русия, а нещо друго? Смяна на режима?
212
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Путин е питал шамана си по въпроса. Пише го в другата статия.
211
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 ден
До 82 ОМБр Прието за сведение.
210
1
 
0
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 ден
До Боби Бъркаш се нещо. Бригада с найменование 82 ОМБр несъществува. Има 82 ОДШБр
209
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Експертът не споменава Северна Корея, а нея никой не иска да я срещне на бойното поле. И ако някой се страхува, това са американците.
208
3
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 ден
Май ще има увити "Сарми" за запада
207
6
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 1 ден
Бандеровците са изгубили над 14200 войници само в Курската инвазия . Но Напушения каза,че това нападение било..." да покажем на Русия,че и ние можем да нападаме...". Егати логиката ,да пратиш хора да загиват за едното "...демонстриране на мускули..." , доколкото ги имат укрите,де. Впрочем тази нощ руската армия е взривила три моста и магистрали и е прекъснала всякаква възможност за придвижване на укрите в областта на Покровск.
206
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 ден
До 82 ОМБр Вземи си смени Ника да не се излагаш. Твоите про образи от реалния 82ОМБр бяха бити в Курска област и им беше пленено знамето - това се нарича военен позор.
205
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 ден
До 82 ОМБр Ами гледах видеото да накрили са подразделение по време на учение - Подразделение означава Рота(100 човека) - велика перемога... Ние говорим че ВСУ губят по 2000+ човека дневно а за перемога се счита че на полигондо границата са загинали руски военни. Ще си вземат бележка и полигоните ще се изместят на 300-400 км в дълбочина на РФ територия само жалко за загиналите
204
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Нищо нека ония от НАТО да си играят още с търпението на Путин пък ще видим е дали ще им върже,не могат на 100 процента да гарантират това което плещят,нали

Спонсорирани публикации