Асад печели позиции в гражданската война в Сирия

Победите на бойното поле биха засилили позициите на кабинета в мирните преговори
18 ное 2013 17:19, Елка Василева
20
Асад печели позиции в гражданската война в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Силите, верни на сирийския президент Башар Асад, твърдо засилват позициите си през последните седмици в гражданската война в страната, превземайки една след друга бунтовнически крепости и издигайки триумфално сирийското национално знаме с две звезди насред разрушени сгради и осеяни с отломки улици, пише Асошиейтед прес.

Въпреки световното възмущение от използването на химически оръжия правителството на Асад успешно използва разделенията сред опозицията, водещи до намаляване на чуждата помощ за бунтовническата кауза и значителната местна подкрепа и свързани с едно и също нещо: безпокойството от ислямските екстремисти, които стават важна част от бунта.

Победите на бойното поле биха засилили позициите на правителството в мирните преговори, към които се стреми световната общност.

Както сирийското правителство, така и опозицията казват, че са готови да участват в предлаганата мирна конференция в Женева, която САЩ и Русия се опитват да свикат, въпреки че остава неясно дали срещата въобще ще се състои. Подкрепяната от Запада опозиция в изгнание, която има слаба подкрепа сред въоръжените бунтовници в Сирия и още по-слаб контрол върху тях, поставя няколко условия, за да участва, главното от които е Асад да не бъде част от преходното правителство - идея, която Дамаск категорично отхвърля.

"Президентът Башар Асад ще ръководи какъвто и да е преходен етап в Сирия, независимо дали ви харесва или не", заяви за Асошиейтед прес сирийският депутат Омар Оси.

Победите, които правителството постига напоследък в околностите на столицата Дамаск и в северната част на страната около най-големия сирийски град Алепо, засилват позициите на Асад. А колкото повече напредва правителството, толкова по-лесно е да се отхвърлят исканията на слабата и разпокъсана опозиция.

"Асад иска да отиде в Женева с кредит, а не с дебит", каза пенсионираният ливански генерал Хишам Джабер, който оглавява Близкоизточния център за проучвания и политически изследвания в Бейрут. "Той се опитва ден след ден да печели на бойното поле и когато отиде в Женева, може да каже: "Добре, това е положението - ние сме силни на фронта. Какво имате вие?"

Правителството постигна най-големите си победи в селищата на юг от Дамаск, където армейски подразделения, подкрепяни от партизани от ливанската шиитска групировка Хизбула и шиитски бойци от Ирак, са превзели пет града от 11 октомври. Последният паднал град беше Хеджейра, където армията нахлу в сряда, броени дни след като превзе съседния град Сбейне.

Войските бяха бързо последвани от камерите на държавната телевизия, която нямаше търпение да покаже победата: националното знаме с две звезди триумфално се издигна насред бомбардирани сгради, огъната арматура и осеяни с отломки улици.

В Северна Сирия силите на Асад са превзели от началото на месеца два града - Сафира и Тел Аран на югоизток от обхванатия от сражения град Алепо - и са си възвърнали военна база близо до международното летище на Алепо.

Алепо, който е най-големият град в страната и бивша търговска столица, е значителна награда във войната. Армията на Асад и бунтовниците се бият за него от лятото на 2012 г., разкъсвайки го на зони, контролирани от бунтовниците и правителството, и превръщайки го до голяма степен в развалини.

В известен смисъл поредицата от победи на правителството напоследък се вписва в обичайния ритъм на конфликта на приливи и отливи през последните почти три години, като в момента махалото се измества на страната на Асад.

Но завоеванията на правителството около Алепо представляват по-голям проблем за опозицията, тъй като предполагат, че контролът на бунтовниците върху северните райони, повечето от които паднаха в ръцете на борещите се срещу Асад бойци през последната година, е доста по-слаб, отколкото се смяташе по-рано.

Съчетаването на различни фактори все повече възпрепятства военните усилия на опозицията на север.

Бунтовниците са отслабвани от вътрешни борби, откакто свързаната с Ал Кайда групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта предприе агресивно настъпление в контролираните от бунтовниците райони на север тази година. Бойци на екстремистката група, повечето от които чужденци, многократно влизат в сражения с по-умерени бунтовнически бригади, а това взима доста жертви и от двете страни.

Бунтовнически групи, по-конкретно Ислямска държава в Ирак и Леванта, но и по-умерени фракции, също така участват в ожесточен страничен конфликт с кюрдското малцинство в Сирия, което има значително присъствие в североизточните райони на страната и части на провинция Алепо.

Взети заедно, тези две войни във войната, изпиват силата на опозицията и подкопават усилията за сваляне от власт на Асад. Те също така създават пролука, която може да бъде използвана от сирийския лидер.

"Боевете между самите нас причиняват големи вреди", каза по телефона командирът на Батальона на мечовете на Алепо Абу Табет. "Преди шест месеца режимът беше изцяло в отбрана, а ние нападахме първи. Сега, след като започнахме да се бием помежду си, режимът е изцяло в настъпление. Те нападат, а ние се отбраняваме", заяви той. Абу Табет се съгласи да говори, при условие че бъде назован само с бойния му прякор от съображения за сигурност.

Бунтовниците също така са разочаровани от решението на президента на САЩ Барак Обама да следва дипломатически подход за унищожаване на химическите оръжия на Дамаск.

След нападение с химически оръжия срещу контролирани от бунтовниците предградия на Дамаск на 21 август, при което бяха убити стотици хора, Вашингтон обвини силите на Асад, че са извършили атаката, въпреки че правителството му отрече това.

После САЩ заплашиха да нанесат военни удари срещу сирийските сили. Ударите бяха предотвратени, след като Русия уреди сделка за унищожаване на химическия арсенал на Асад до средата на 2014 г.

Мнозина от опозицията продължаваха да таят надежда, че американска военна намеса, макар и с ограничен мащаб, би помогнала везните на изпадналата в безизходица гражданска война да се наклонят в полза на бунтовниците. Наред с разочарованието много бунтовници видяха дипломатическата сделка като даване на зелена светлина на Асад да продължи да убива хора с конвенционални оръжия и като превръщане на сирийския лидер на практика в партньор на международната общност, поне докато бъде унищожен арсеналът.

Същевременно според бунтовници потокът от оръжия и боеприпаси през границата със съседна Турция за бойците в Сирия почти секва, след като Анкара е все по-обезпокоена от водещата роля на ислямските екстремисти.

"Подкрепата от Военния съвет в Алепо и предградията му напълно спира", каза Абу Табет, имайки предвид бунтовническия орган, който координира потока от оръжия от Турция за бунтовническите батальони, участващи в сраженията. "Всичко това секна", каза той. "Аз съм на място. Наистина не знам какво става с Турция или със съвета. Всичко, което знам, е, че не получаваме нищо", заяви Табет.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
8
 
! Отговори
anti war преди 10 години
АСАД е светското бъдеще на Сирия. Муджехидините, уахабити и темподобни екстремистки групировки са черното настояще на Сирия! Те трябва да бъдат изметени, изчистени, унищожени, избити, ликвидирани и каквото си щете там! Багдад бе перлата на изтока, а вижте го сега какво е - руини! Същото е с Египет, Катар, Ливан......, а какво става в Африка .....!! Кога ли ще се спре тази безсмислено избиване на хора!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на всеки тръгнал на Джихад -да му се избие семейството. Казах.
9
2
 
33
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Победите на бойното поле биха засилили позициите на кабинета в мирните преговори"------Като се съди по наистина независими източници Сирийската армия е започнала ликвидация на 15 хиляди ислямо-***(канибали), тъй че мястото на седерастията на масата за преговори в Женева, най вероятно ще остане празно, поради липса на такава. Причина: физическа ликвидация;-))
8
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Asad moje bi zasega ocelqva s podkrepata na diktaturata na Rusiya i Iran no puk Siriya ne ya vijdam vsi4ko razvalini i ubiti tela ako tova ve4e e darjava,vijdate li edin kravojaden diktator kvo moje da pravi zaradi vlast i pari unishtojava sobstveniya si narod no ne se radvayte toy e ve4e putnik sega ili sled godina no e ve4e putnik,etaka leka poleka kato mu svurshat resursite shte stane bandustanec
7
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
турция,катар и саудитска арабия (оста на злото), трябва да се осъдят на международен трибунал да платят милиарди репарации на Сирия.
6
2
 
56
 
! Отговори
АСАД преди 10 години
Къде са продажните америкопоклонници дето ни убеждаваха че законно избраният президент на Сирия - Башар Асад иска убежище къде ли не? Че славните сирийски войници и офицери, та даже и министри масово бягат и се предават. А брадатите джелати жънат победа след победа и въпрос на дни да пометат омразната диктатура на ПРЕЗИДЕНТА Асад и да колят на воля. Нещо май не стана господа гъзоблизци, а? Колкото и да ви е мъчно Сирия ще я има начело със законно избранияш президент Асад.
5
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сирийското СДС нещо взе да губи позиции след малко съвсем ще се ***
4
1
 
45
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Опитът им сае оказа пълен фалш на тея бунтовници.
3
1
 
65
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
При "намаляване на чуждата помощ" (цитат) "бунтовниците" започват да губят.А при спиране на чуждата помощ?
2
1
 
22
 
! Отговори
Ангел преди 10 години
Да не са командировали и ВДВ специалисти в подкрепа на Асад?
1
5
 
65
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Президентът Башар Асад ще ръководи какъвто и да е преходен етап в Сирия, независимо дали ви харесва или не", заяви за Асошиейтед прес сирийският депутат Омар Оси."----А ....имаше едно време, когато седерастията(дишали недодишали торбичката с лепило) през ден изкарваше Асад от някоя канализационна тръба, Е-ех..., славни седерастки времена;-))