Гутериш: Отказът от палестинска държавност е неприемлив

Правото на палестинския народ на своя държава трябва да се признае от всички
Обновена: 20 яну 2024 22:53 | 20 яну 2024 22:30, Стела Стоянова
45
Гутериш: Отказът от палестинска държавност е неприемлив
Снимка БГНЕС, архив

Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава „трябва да бъде признато от всички“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на срещата в събота на върха на Движението на необвързаните в Уганда.

„Отказът да се приеме решение за две държави за израелци и палестинци и отказът на правото на държавност за палестинския народ са неприемливи“, настоя лидерът на ООН в угандийската столица Кампала. Подобна позиция "би удължила за неопределено време конфликта, който се превърна в основна заплаха за глобалния мир и сигурност, би изострила конфронтацията и би насърчила екстремистите навсякъде", предупреди Гутериш. „Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава трябва да бъде признато от всички".

В заключителното си комюнике от срещата на върха Движението на необвързаните страни в събота "категорично осъди незаконната израелска военна агресия срещу ивицата Газа" и призова за "трайно хуманитарно прекратяване на огъня". Събраните лидери в Кампала също призоваха за "независимост и суверенитет на Държавата Палестина, със столица Източен Йерусалим, за да се постигне решение за две държави".

Движението на необвързаните е форум от 120 държави, които не са формално присъединени към нито един основен силов блок. Сред нейните членове са Индия, Иран, Ирак и Южна Африка. Световната здравна организация (СЗО) осъди "нечовешките условия на живот" в малката крайбрежна територия с 2,4 милиона жители, много от които са разселени от израелските действия.

В понеделник Гутериш призова за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. САЩ като основен съюзник на Израел и ключов поддръжник във войната му срещу Хамас, също наскоро потвърдиха подкрепата си за създаването на палестинска държава. През последните дни израелският премиер Бенямин Нетаняху отново потвърди, че се противопоставя на създаването на жизнеспособна палестинска държава, привличайки критики от своя американски съюзник. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: ПалестинаГутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
7
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Изрелска дьржава никога не е имало - след втората световна се решава на тази територия , да се основе нова дьржава - изрелНе може да изгониш палестинският народ от собственните му територии
13
7
 
5
 
! Отговори
тъпомер преди 7 месеца
Кви палестинци кви 5 лева.То тогава да признаем и ИДИЛ,брадясали глупости.
12
9
 
10
 
! Отговори
Аноним преди 7 месеца
Тази земя е на палестинците , и всички го знаят.нека спрем гаврата със невинните палестинци
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
абе вие как раздавате най-свещеното място на християни и евреи на арабите с лека ръка? дето няма нищо тяхно там, освен една измислена джамия, построена върху римската църква и храма на соломон? и наясно ли сте, че от 47-67, когато йорданците бяха окупирали източен йерусалим, там не можеше да стъпи немюсюлманин? по-скоро ще има ядрена война, отколкото да се даде на мюслитата да се гаврят. а между другото, йерусалим вече е столица на израел, няма връщане назад.
10
1
 
4
 
! Отговори
Инфлантил Чеферчо преди 7 месеца
До Kingdom of Heaven----ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК в абсолютно целият свят който категорично искаше да се ЗАБРАНИ обединението на ФРГ със ГДР беше МАРГАРЕТ ТАЧЪР като Ви цитирам по памет нейните думи:"Великобритания трябва да ЗАБРАНИ обединението на Германия защото е възможно германците да си назначат Нов Адолф Хитлер".....простичко и ясно......И даже се появи германска ФУТБОЛНА ЗВЕЗДА изрекла в интервю през 90-те на 20 век цитирам по памет:"Няма държава Австрия,няма австрийци а това е ГЕРМАНИЯ"
9
7
 
4
 
! Отговори
Kingdom of Heaven преди 7 месеца
И какво добро донесе разделението на Берлин? Йерусалим не е място за разделение, а за обединение. Място, където всеки свободно може да отиде където иска - джамия, синагога, църква. Само евреите могат да гарантират това.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имаше Западен Берлин и Източен Берлин. Защо да е невьзжмохно да има Източен и Западен Йерусалим и Божията цьрква сьс статут на като Ватикана. А братовчедите все ще се разберат по братски.
7
9
 
5
 
! Отговори
Kingdom of Heaven преди 7 месеца
Палестинците ще имат държава в областта Палестина. Йерусалим няма да е ислямски. Няма и да е християнски. Ще е на евреите, защото само тяхното управление носи баланс в Светите земи. Ердоган превърна Св.София в джамия. Няма да го направите с Църквата на Божи гроб. Не посягайте на Йерусалим, защото ще стартирате WW3. След която няма да има религии (което не е лошо). Само едни останки, които като ги намерят след векове ще казват "тук са умрели едни гл.у.п.аци-самоубийци".
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отраднаха и сега им е трудно да повръщат.Ами да им помагат за диярия.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НИКОЙ НЕ Е КАЗВАЛ ЧЕ В ЙЕРУСАЛИМ ЩЕ СА САМО АРАБИ, ПРОСТО НЯМА ДА ИМА ЕВРЕИ. НЕЗАВИСИМА ПАЛЕСТИНА И НЕЗАВИСИМ ИЗРАЕЛ, ДВЕ НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Независима Палестина ще има. Със столица Йерусалим.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Веселинъ 7112136860ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ОТ МНОГО АКЪЛ ЛИ ГИ НАПИСА?
2
10
 
3
 
! Отговори
Kingdom of Heaven преди 7 месеца
Йерусалим е в Израел. Времето на Салахадин няма пак да дойде. Само евреите могат да опазят Йерусалим като свободен град.
1
0
 
2
 
! Отговори
Aлooyy, миcиpkитe! преди 7 месеца
Kвo e тyй "Oткзът" нe знaм, ga нe би ga e Oтkмrrзът?