Байдън зове: Не подкопавайте усилията за прекратяване на огъня в Газа

Хамас отхвърли новите условия за мир
17 авг 2024 08:27, Нели Христова
16
Байдън зове: Не подкопавайте усилията за прекратяване на огъня в Газа
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди всички страни в петък да не подкопават усилията за прекратяване на огъня в Газа, предаде АФП. Той заяви, че момента на подписване на споразумението наближава.

Байдън каза в изявление, че държавният секретар Антъни Блинкен пътува до Близкия изток отчасти, "за да подчертае, че с всеобхватното споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, което вече е на хоризонта, никой в региона не трябва да предприема действия, за да подкопае този процес".

По-рано Хамас отхвърли  "новите условия" в плана за прекратяване на огъня в Газа, представен от Съединените щати след двудневни преговори с израелските преговарящи в Катар, предаде АФП.

С нарастването на международния натиск за прекратяване на огъня след повече от 10 месеца война между Израел и Хамас в ивицата Газа, президентът на САЩ Джо Байдън заяви: "Ние сме по-близо, отколкото някога сме били."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще пътува до Израел този уикенд, за да представи последното предложение, съобщи Държавният департамент.

"Секретарят Блинкен ще подчертае, че е изключително важно всички страни в региона да избягват ескалация или други действия, които биха могли да подкопаят възможността за финализиране на споразумението", заяви той.

Вашингтон се присъедини към европейските си съюзници в настояването за бързо прекратяване на огъня в Газа след убийството на 31 юли на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания при атака в Иран, за която е обвинен Израел, провокирайки заплахи за отмъщение и страхове от по-широка война в Близкия изток.

Посредниците от Египет, Катар и САЩ се опитват да уточнят подробностите по рамката, която първоначално беше очертана от Байдън през май и която според него е предложена от Израел.

Но продължилите месеци разговори досега не са успели да определят детайлите на сделката за освобождаване на заложници.

Посредниците заявиха, че двудневните разговори в Доха са били "сериозни и конструктивни".

В съвместно изявление те заявиха, че Съединените щати са представили "предложение", което цели да осигури бързо постигане на споразумение на новия кръг от преговори в Кайро следващата седмица.

Хамас бързо се обяви против това, което нарече „нови условия“ от страна на Израел в последния план.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призова посредниците да окажат „натиск“ върху Хамас „да приеме принципите от 27 май“, като се позова на рамката на Байдън.

Западният съюзник Йордания обаче хвърли вината за блокирането на сделката върху Нетаняху, като външният министър Айман Сафади призова за натиск "от страна на всички, които желаят да доведат този процес до край".

"Безнаказаност"

Информиран източник съобщи за АФП, че условията, срещу които Хамас възразява, включват запазване на израелските войски на границата на Газа с Египет и условия, свързани с освобождаването на палестински затворници от израелски затвори в замяна на израелски заложници.

Дипломатическият натиск върху Израел да се съгласи на примирие се засили през последните седмици.

Британският министър на външните работи Дейвид Лами и френският му колега Стефан Сежурн проведоха разговори в Израел в петък, за да настояват за прекратяване на огъня в Газа.

Израелският министър на външните работи Израел Кац заяви пред гостуващите му колеги, че очаква чуждестранна подкрепа „за нападение“ срещу Иран, ако той нанесе удар по Израел в отмъщение за убийството на Хания.

Сежурне отговори, че би било „неуместно“ да се обсъжда отговор на евентуална атака, докато дипломацията е в ход, за да спре нейното осъществяване.

Високопоставен американски служител, който говори пред репортери при условие за анонимност, заяви, че Иран ще бъде изправен пред „катастрофални“ последици, ако нанесе удар по Израел.

Смъртоносното нападение на израелски заселници в окупирания Западен бряг късно в четвъртък предизвика международно осъждане и призиви за санкции, включително срещу министри от правителството, във връзка с нарастването на насилието на заселници срещу палестинци, особено след началото на войната в Газа.

Израелските военни съобщиха, че "десетки израелски цивилни, някои от които маскирани", са влезли в село Джит, западно от Наблус, и "са подпалили превозни средства и постройки в района, хвърляли са камъни и коктейли "Молотов". Един палестинец е бил застрелян.

Базираното на Западния бряг палестинско министерство на външните работи определи нападението като "организиран държавен тероризъм".

Крайнодесният министър на финансите на Израел Бецалел Смотрич, привърженик на заселванията на Западния бряг, побърза да се присъедини към други израелски лидери в осъждането на нападението от четвъртък от „престъпници“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Близък Изток
Махмуд Абас: Няма Палестинска автономия без Газа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бай пън пак ръси глупости ....
10
1
 
4
 
! Отговори
бай Сашо преди 3 седмици
да де, ама много ясно, че палестинците ще отхвърлят предложенията, щом тук е намесен и Блинкенд...Еврите се опитват да ги надхитрят. От Хамас се досещат, че еднага щом получат заложниците, еврите ще подновят военните си престъпления (цитирам Ердоган)
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаем ви демократите - до последния украинец и последния палестинец, много сте миролюбиви.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
интересно, чии интереси защитава въпросното "всеобхватно споразумение"...
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АзъКанъАзъ7112136860 ... а нещо за християнската зора, покръстванията, конкистадорите, ловът на вещиците...
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главният световен миротворец-САЩ. Ако не са те, то войните никога няма да се сбъдват. Всъщност-унищожете 60-те най-богати евреи по света и всички войни ще приключат-Хенри Форд.
5
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Байдън е лъжец! Нетаняху каза в ден първи, че няма да приеме никакъв мирен план,жа байдъновата Камала подписваше лично израелските ракети.
4
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън реве: преди 3 седмици
"Някой да ми смени памперса,препълних го с демократични ценности..."Нови 300 гривни за Кукунела Снайпера,днес е ON FIRE :)
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тия не разбраха ли че вече не са световен шериф.... какво продължават да се правят...
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кого зове? Единствените, които подкопават, са неговите съюзници и братя по кръв.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Крадеца вика, дръжте крадеца!