Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън

Пилотът Алексей Мос е загинал
30 авг 2024 08:06, Петър Бойчев
500
Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън
Снимка БГНЕС

Една от възможните причини за катастрофата на изтребителя F-16, която в момента се разследва, е "приятелският огън" на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщaва украинската редакция на Voice of America, позовавайки се на свои източници в украинските военновъздушни сили.

"Разглеждат се различни версии, включително "приятелски огън" от украинската ПВО, техническа неизправност и пилотска грешка. Но точните причини ще станат известни едва след приключване на разследването", е заявил представител на ВВС на Украйна, говорейки при условие за анонимност.

В същото време източникът e разкритикувал съобщенията в медиите, че вероятните причини вече са известни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че вероятната причина е пилотска грешка. По-късно CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че украинските въоръжени сили не смятат, че инцидентът е причинен от пилотска грешка. CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването.

По-рано Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че изтребител F-16 се е разбил при отразяване на ракетен удар от Русия, пилотът Алексей Мес е загинал, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от Музика
Hot Since 82 пристига за парти в София през декември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много трооолове тука. Поне всички се радват.
400
1
 
19
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 2 седмици
А кво стана със системата за разпознавана свой-чужд , май рускато ПВО го е разпознала като чужд , а урките ги е срам да си призначт и за това са тези глупости с приятелския огън
399
2
 
13
 
! Отговори
СПРАВКА преди 2 седмици
КОЙТО И = 1,7 МИЛИОНА УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ,СЪЩИЯ,КОИТО УНИЩОЖИ КАЛПАВОТО НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ,ДО ТУК ЗА 300 МЛРД.$ ,КОЙТО УНИЩОЖИ И ВЧЕРА СКЛАДА С ПРИМИТИВНИТЕ ШАДОУ, И ЗРК ПАТРИОТ ДНЕС В ОДЕСКА ОБЛАСТ ! СЛАВА НА РУСИЯ !!!!
398
3
 
12
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Тия си унищожиха мечтите за обрат. Не може с лека ръка да сваляш командира на ескадрилата, ако е вярно това, че е приятелски огън! За екипажите на Патриот трябва строго наказание. Не да се измъкват по терлици!
397
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Говори се че бил свален от ракета от система "Пейтриът". Ако е така, чудя се къде отива опорката на тези, които ни караха да даваме милиарди за ново оръжие, защото старото ни нямало възможност за опознавателната система "свой-чужд".
396
2
 
13
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Е то щом тия свалиха командира на ескадрилата, работата е на разпад. Нашия командир на ескадрила летеше преди всички.Преди начало на полети излиташе и проверяваше обстановката. Случвало се е заради горещината самолетът му почти да катастрофира, дори веднъж го обърна на 90 градуса, за да не се закачи за нашите антени. Веднъж пък играехме футбол голи при 40 градуа и мина точно над главите ни, почти пропадайки. Само стоиш като замръзнал и нишо не може да направиш. Та няма го вече командирът им...
395
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма да е изненада ако руснаците са му разкрили позицията и са го свалили. А версиите за пилотска грешка и приятелски огън ни ги представят без никакво разследване което прилича че се опитват да омаловажат истинската причина.
394
3
 
19
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Алекс, много се радваме на новината. От 6 щайги една се разпадна сама, бягайки от приятелска ракета...същата като приятелските бомби над София и Враца. Руските щайги са стотици и ще кажа като вашата опорка за другите загуби на Ф16, едно е да свалиш 1 от 100, съвсем друго е 1 от 6. Първите означават загуби 1%, вторите означават загуби 17%. Отделно, че руска машина пада след средно 700 бойни полета, а американска след средно 1 боен полет :)
393
1
 
4
 
! Отговори
до 400 преди 2 седмици
Пиши "първият" бе бастърд!
392
0
 
19
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Ще има яко предаване със Скот Ритър довечера. ФБР гледа онемяло.
391
29
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Свалиха един F-16 и копейките пощуряха.Преди това колко руски щайги изпопадаха?
390
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само и само да не излезе че самолета е свален от руска ракета сега ни свалят звезди че геройското украинско ПВО го е свалило.
389
0
 
12
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Скот Ритър си плююю на ръцете днес след тая новина и ги потърка доволно.
388
2
 
14
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Пичове, не е Патриот. Искат така да го изкарат, но не е. Ако бе Патриот, пилотът щеше да катапултира.
387
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки паднал Ф-16 или изгорял леопард/абрамс е победа...за жълтопаветното чехълче! Толкова са прости грантаджиите центаджии! Голяма победа за тях е да стигнеш до село на 5 км от границата с най-добре финансираната, обучена, екипирана и пълна с "професионалисти-съветници" армия...и там да си оставиш кокалите. А Русия мачка и превзема град след град, село след село! Споко ППдебили, без жертви, без мобилизация Русия мачка НАТО-Фашистите където ги хване! Слава на Червената Армия!
386
0
 
9
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Полетях от радост към светли бъднини!
385
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма пилотска грешка, укралопитеците ще накиснат американския екипаж на патриотите, храни куче да те лае.
384
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По Новините нарекоха пилота Олексий. Не правят услуга на украйна нито на беге.
383
1
 
13
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Всеки свален Ф16-пирон в ковчега на гнилия капитализъ !
382
1
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
Сърбия ще закупи дванадесет френски самолета Рафал, от които девет едноместни и три двуместни.