Хизбула се насочва към израелските войски на границата с Ливан

Групата е най-страшно въоръжената от прокси силите на Иран
Обновена: 9 окт 2024 10:55 | 9 окт 2024 10:55, Гергана Попова
30
Хизбула се насочва към израелските войски на границата с Ливан
Снимка: БГНЕС/ EPA

В сряда бойци на Хизбула атакуваха израелски войници близо до ливанското гранично село Лабуне с артилерийски снаряди и ракети, се казва в изявление на групировката, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Сирени прозвучаха в Северен Израел, съобщи израелската армия, като добави, че трима израелски военни са били тежко ранени във вторник и сряда по време на битка в Южен Ливан.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви във вторник, че израелските въздушни удари са убили двама наследници на убития лидер на Хизбула.

Нетаняху говори във видео, публикувано от офиса му часове, след като заместник-лидерът на Хизбула, която се разклаща след поредица от убийства на висши командири при израелски въздушни удари, остави вратата отворена за договорено прекратяване на огъня.

„Ние понижихме способностите на Хизбула. Ние ликвидирахме хиляди терористи, включително самия (Хасан) Насрала и заместника на Насрала, и заместника на заместника“, каза Нетаняху.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че Хашем Сафиедин , човекът, който се очаква да наследи Насрала, вероятно е бил "елиминиран". Не беше веднага ясно кого има предвид Нетаняху под „замяната на замяната“.
По-късно израелският военен говорител Даниел Хагари каза, че Израел е знаел, че Сафиедин е бил в щаба на разузнаването на Хизбула, когато изтребители са го бомбардирали миналата седмица, и статусът на Сафиедин "се проверява и когато разберем, ще информираме обществеността".

Групата е най-страшно въоръжената от прокси силите на Иран в Близкия изток и действа в подкрепа на палестинските бойци, които се бият с Израел в Газа.

„Днес Хизбула е по-слаба, отколкото е била от много, много години“, каза Нетаняху.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Близък Изток
САЩ: „Хизбула“ е понесла тежък удар и отстъпва
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
шефа на Хизбула към- преди 49 минути
...бойците си: Абе мушмороци,аз казах ли ви да се биете само с прашки и камъни с еврейчетата...ша ви скъсам ушите непослушни магарета!!!Какво е туй да ги обстрелвате с ракети и снаряди?Това да не ви е Газа и Южен Ливан????Веднага престанете с това безобразие ,че ми писна отОсрани еврейски памперси!И стига сте ги плашили ами им дайте по една близалка против стрес!
26
4
 
3
 
! Отговори
Мангала Спарис преди 1 час
продължавам да не разбирам какво точно общо има Иран с няква ливанска терористична организация... ако искат да нападнат иранците да го направят, а не да говорят глупости както със садам че имало химическо ама после се били объркали...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"рупата е най-страшно въоръжената....с артилерийски снаряди и ракети " :))))
24
6
 
7
 
! Отговори
Браво преди 1 час
Много благодаря на евреите и на Украйна. Първите ни пазят от терористите,а украинците от рашистите..Не,че има разлика между тези инструменти на терора.
23
0
 
6
 
! Отговори
НЕТАНЯХУ преди 1 час
Ще забраним за известно време и ловното оръжие ,това е част от процеса на превъзпитание.
22
9
 
9
 
! Отговори
българина преди 1 час
ако Турция, СА, Йордания Египет и Ирак не подкрепят Иран сега военно, всички ще граничат директно един ден с Израел с 30 млн,въоръжен до зъби от сащ, който ше си измисля конфликти за разширение докато не бъде спрян или унищожен. Надявам се осъзнават какво следва ако си траят
21
4
 
7
 
! Отговори
Ба да го е преди 1 час
Хизбула е "слаба и отстъпва" или Хизбула настъпва??Всеки си говори като пиян с ойя си!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"От реката до морето " -реката е Йордан , а морето е Средиземно арабите казват това с подтекста там да не остане нищо живо .Повече няма какво да се говори те не искат да правят държава, а да унищожат Израел .
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Както се разбирам кандидати за началници няма вече .
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Скоро и при евреите ще има Груз 200 в големи количества....
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Няма басма да им цепят я.
16
6
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 час
До Анонимен16 "Израел не желае да прекрати войната и не желае да живее в мир".Сигурно за това през 2005 год. се изтеглиха от Газа и оставиха управлението изцяло в ръцете на палестинците.Какво направиха те? Започнаха да изграждат нормална държава? Не.Избраха си "Хамас",копаха тунели и трупаха оръжие,за да нападнат Израел.Сега,когато голямата тояга ги запука,молят за мир.Късно е,либе,за китка.
15
4
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 час
Шефовете на "Хизбула" не се задържат много на постта.Не останаха девици.
14
7
 
5
 
! Отговори
Войводата преди 1 час
1. Гледайте в Интернет клипчета как кокошка побеждава орел, за да защити малките2. Щом пилье може и ние можем да победим САЩ
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Преди няколко дни по други медии се прокрадна новината, че Насралла се е бил съгласил на примирие, преди Израел да го убие. Сега пишете, че Израел са убили заместника на Насралла, който оставил вратата отворена за примирие. Това се разбира само по един начин - Израел не желае да прекрати войната и не желае да живее в мир.
12
9
 
8
 
! Отговори
Popо преди 2 часа
Те точно това целят евреите, "великите бойци" от Хизбула да се съберат накуп, че по-лесно да ги локализират и да ги запукат с ефките. Онези същите ефки,които Иран "унищожи"".
11
7
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 часа
Еврейте,докато не изпепелят земята на ТЕРОРИСТИТЕ,няма да бъдът сигурни,че няма да бъдът убивани,със *** само това е начина
10
4
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. Тогава напред.2. Всеки народ заслужава да е свободен3. Чета аз вас никога нема ви оставя4. Не забравяйте да пускате коментари и за урагана в САЩ5. Крият я потърсете я и ги бийте по тъпит.е крътуни
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Нека се насочва, то Израел я чака да я унищожи до крак. Тая ислямска пacмина не заслужава да живее.
8
2
 
4
 
! Отговори
четник преди 2 часа
1. ай, 2. бре, 3. войводо, 4. яла, 5. апни, 6. една, 7. наденица, 8. и, 9. бира.