Падналият парапет е нелеп инцидент според районния кмет

Сградата била стара, но не и опасна, а жилището било поддържано
Обновена: 14 май 2011 16:59 | 14 май 2011 16:57,
33
Падналият парапет е нелеп инцидент според районния кмет
Падналият на земята парапет. Снимка: Булфото

В понеделник служители на от столичния район Средец ще предупредят останалите собственици в сградата на ул. „Неофит Рилски”, където откъртването на парапет на балкон предизвика тежък инцидент, да прегледат връзките на своите тераси.

Кооперацията е на около 70 години, но не е опасна, самото жилище и балконът са видимо поддържани, обясни райнният кмет Маргарита Гутева пред „Фокус”.

По принцип парапетите на балконите били закачени за фасадата с метални щифтове от около два сантиметра. Според районния кмет явно твърде много хора са се облегнали на парапета едновременно.

„Това за мен е един нещастен случай, нелеп инцидент...", каза Гутева.

Малко след 4.00 часа тази нощ при откъсването на парапет от балкон на третия етаж паднаха трима души. Един мъж загина, а две жени са в много тежко състояние.

Мъжът е чешки гражданин, който живеел под наем в апартамента. В петък вечерта имало купон, а тримата били на балкона да пушат.

Преди месец в същия район - на ул. "Христо Белчев", между "Неофит Рилски" и "Аспарух", имало сигнал за отцепен под на балкон. След проверка на собствениците е направено предписание и в рамките на десет дни терасата била ремонтирана.

Все пак ще се направи цялостна експертиза на сградата, в която стана инцидентът, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: балкон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
12
 
! Отговори
I преди 13 години
Като чета доста от жалките и злобни коментари тук все повече се убеждавам, че наистина сме *** народ... Затова и не можем да се оправим - държавата - това е народът. Емиграция и изолация от това злобно, варварско и тъпо племе!
30
0
 
5
 
! Отговори
ради преди 13 години
Този случай е поредното предупреждение. Необходимо е час по-скоро да се подеме кампания за паспортизиране на старите сгради в централните части на големите градове. Тази дейност е уредена с нормативни документи. Трябва просто хората(собствениците) да проявят интерес, а контролните органи да не се размотават, а да следят спазването на сроковете за изготвчне на техническите паспорти
29
17
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
не изпитвам състрадание към купонясващи в жилищна сграда
28
1
 
22
 
! Отговори
стилян преди 13 години
Четейки коментарите оставам с впечатлението, че хората са си го заслужавали, защото са били мръсни пушачи, а жените явно са били и ***, шото са висяли на балкон в петък към 4 часа през нощта... Това е една истинска трагедия. Авторите на коментари в този дух духовно и умствено са на нивото на *** метален парапет, ако не и по-долу. Гнус ме е от вас...
27
1
 
8
 
! Отговори
tito преди 13 години
е за това са скъпи имотите в София!
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
to4no takapredi da pusis v 4 casa proveri stiftovete ako si na balkon namirast se v obstina ciito kmet e nazna4en ot kamunista Borisov!pusete navolia pro dogan, sergei i kostow-ostanalite sa ubiici
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пушенето убива!
24
0
 
28
 
! Отговори
Deltichko преди 13 години
Живея на другата пряка и познавам изкъсо целия район. Това е кооперация от 1940-41-а г., от т.н. ,,динки" (от немския стандарт на DIN, по който са построени, затова се наричат още ,,немски кооперации", за разлика от по-късните ,,сталинки мощни солидни неокласицистични на вид сгради от 50-те). Както повечето стари неща, и те са построени изключително ЗДРАВО, но това НЕ ЗНАЧИ, че са дуракоустойчиви! Българинът много обича да има нещо, но изобщо не иска да полага грижи за него - нито дограма пази, нито санира, нито следи за напукани стени, течове, прогнила арматура, влажни покриви, абе въобще ВАЖНОТО Е НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ! Ходя и ги гледам тия балкони с опадал, разбит, мъхясал от течове бетон и им се вижда ръждясалата арматура. Това е същото като с избиването на партерните стени на сградите. Хора, ОПОМНЕТЕ СЕ, разучете кое е нужно на собствеността ви и го правете Алабин 39 *** на вратата! Балкони падаха на Хан Крум, на Графа, а що се отнася до района около Женския пазар (някогашния ,,еврейски квартал на София), имам чувството, че като се кача на някой тамошен балкон и подскокна, ще се откърти и ще падне с все разбите му, канелюрите му, орнаментите му и надписите хиляда деветстотин двадесет и някоя!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
23Падат от небето
22
6
 
2
 
! Отговори
Bulgarskie Centrum H преди 13 години
Камъните падат...
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парапета изглежда по-скоро некадърно монтиран - бил е хванат само към плочата, а в стената е бил просто забит в мазилката. С годините понеже не е укрепен към стената частта от плочата която го държи се откъртва и парапета пада! Особено ако не е бил захванат към арматурата на плочата или от арматурата са били оставени да излизат парчета за да се завари парапет към тях, но заварките са били "оле-мале" Преди години укрепвахме такъв парапет във Варна - 30 годишен държеше се на честна дума
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На теб какво ти пречи бара??Аааа,завиждаш че някой печели пари?Разбирам.Нормално.По балкански.
19
1
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 13 години
Много далече отиде без да знаеш нищо за тези хора. Прав си единствено за парапета и че има далеч по-лоши в чужбина. В повечето градове на Италия например старинните сгради преобладават и на външен вид изглеждат сякаш всеки момент ще паднат. Друг е въпроса че може да са укрепени вътрешно,но далеч не всички.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кой да осъдят,парапета ли? Единствено пострадалите могат да подадат иск срещу собственика,и пак не може да се докаже какво точно е довело до откъртването,кой знае дали не са седяли на него?
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А, като падне цяла сграда на ул.Шипка 26, заради тотално избушения партер , превърнат в скъпо заведение"Парк Бар", к'во шъ каже КМЕТИЦАТА, А????
16
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само в България падат къщи или парапети и това се води нелеп инцидент. В нормална държава има и ОСЪДЕНИ!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В понеделник ще предопредят ... хахаха, аз съобщили ли са им, че ще ги предупреждават. Да не ги изненадат нещо.
14
25
 
20
 
! Отговори
жаго преди 13 години
Парапета не е съвсем лош . В чужбина има и по-лоши и слаби . Други са причините :1. На среднограмотен ученик е ясно, че тия парапети имат повече декоративна цел.2. Тоя чех си есбъркал гражданството - пуши, акъл малко , *** се с *** - типичен наш жаго.3. За акъла на девойките е ясно - стига до "малка услуга без ръце" с 5 букви, и харчене на пари за парцалки
13
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво ли са правили преди това общо пушене на балкона?
12
0
 
33
 
! Отговори
Asen преди 13 години
Някои от коментарите тук са си откровено тъпанарски.Хора, осъзнайте се, мислете, четете повече!Трябва да намалим простотията си!Стига цинизъм и отрицание!