Заплата от 18 килограма жълти стотинки

Причината – работничката си позволила да се обърне към НОИ
Обновена: 9 юли 2011 08:03 | 9 юли 2011 07:58,
422
Заплата от 18 килограма жълти стотинки
Снимка: Булфото

Заплата под формата на 18 килограма жълти стотинки получи жена от Шумен заради това, че предизвикала проверки на НОИ и Инспекцията по труда във фирмата, в която работи.

Възнаграждението на Силвия Великова за май е 230 лева, разпределени в 6 найлонови плика с монети по 1, 2 и 5 ст., пише „24 часа”.

Великова подозира, че повод за това „унижение и тормоз” са две проверки, които предизвикала във фирмата, в която работи от шест години, последните четири от тях е в майчинство.

До края на миналата година получавала парите си редовно, но от януари спрели. Проверка на осигурителния институт установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите – общо 3100 лева.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв.

Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

Получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от фирмата, управителят я поканил в офиса.
"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказва Великова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
3
 
4
 
! Отговори
марти преди 12 години
До 288Ти с какъв диоптър очила си???Или изобщо си ги забравил на пианото???Къде и как точно разбра,че го била доила...цели 5 години???
284
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато се толерира липсата на коректност,така ще е.АКО ВСЕКИ В ТАЯ "ДЪРЖАВА" МОЖЕШЕ ДА СЕ ПОСТАВИ НА МЯСТОТО НА ДРУГИЯ,нямаше да има много проблеми.НОООО,ако не в този в другия живот всичко се обръща.ЯКА ДА ВИ Е ДУША!!!
283
0
 
7
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 12 години
изтървали сме еволуцията. за това не ни трябва държава, кой за колкото се договори, без данаци и т.н. за какво ми е държава. ами работодателят да чете повече закона, явно *** си е прочела нейната част доста добре, нали така Василев.
282
1
 
7
 
! Отговори
Таня преди 12 години
.......Защо ние които работим,осигуряваме се да не ги вземаме,това си е наше право,тези пари ние сме си ги изработили,макар и при работодатели мошеници осигуряващи ни на 4 часа, в/у мин.работна заплата,някой ще кажат защото си приела тези условия ДА,но ако не ги приемаш няма работа няма заплата просто си принуден,така, че моля малко останаха КОРЕКТНИТЕ работодатели
281
0
 
13
 
! Отговори
марти преди 12 години
До 282 ВасилевВасилев,та като зачекна вечната тема за добрия български работодател искам да те попитам дали знаеш на кое място сме по заплащане в Европа и дали заплащането отговаря на производителността???Значи според тебе ти искаш бачкаторите да си скъсват *** от работа,за да може на някой тарикат да му расте баницата отзад,а накрая на всеки месец да получават...230 лева в стотинки???Няма как драги,работодателите да мислят по...комунистически,а бачкаторите да остават по-назад!!!
280
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гавра било жълтите стотинкиа нейното не е ли гавра ? да дои работодателя 5 години накрая проверки да му праща и отпуска да иска
279
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ами вижте монополистите,Енерго,Джи Ес Ем оператори и т.н. правят каквото си искат и никой нищо не им прави,та останалите работодатели взимат пример от тях.Повечето хора в безизходица им траят подигравките,защото ще останат без работа.Лесно е да напуснеш страната и да отидеш в бяла държава,те това и искат управляващите,за да си правят далаверките тук на спокойствие и да продадат България!Но ще им се върне!Тъпкано!!!
278
0
 
7
 
! Отговори
Таня преди 12 години
До 259 вземи се ограмоти малко,първо това майченство ти се ударжа от заплатата всеки месец,като удражка за болничен,трудова злополука,и майченство,платен отпуск е задължителен,ако не го искаш можеш да се споразумееш да ти го платят.Ти знаеш ли че една *** взема еднократно 150 лв. предварително за раждане,за 1 дете еднократна помощт от 250 лв.за второ не съм сигурна но е около 500,и цяла година взема по 100 лева помощи без да е работила и 1 ден,без да е внесла в държавата и 1 лв. данък.......
277
1
 
1
 
! Отговори
марти преди 12 години
До 279А защо според твоята хипотеза някой уважаващ себе си работодател ще наема...*** освен ако не иска да плаща добре???
276
7
 
8
 
! Отговори
Смях преди 12 години
Абе тая май си е живяла само от отпуски като гледам! Добре са я наказали, парите са си пари не зависимо, че са по 1 и 2 стотинки! Ще отиде в някоя банка и ще й ги обменят в хартийки!
275
3
 
5
 
! Отговори
иванова преди 12 години
Каквото повикало,такова се обадило
274
7
 
7
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Манаталитета на българският работник е такова, че като отиде на работа мисли работодателя за дойна крава и милионер, който на всяка цена трябва да му плати, даже се чувства и ощетен повече е работил, а е получил по-малко пари!А наистина ли така стоят нещата?Аз си мисля ,че българският работник не се е научил още да работи, а е един дребен селски тарикат , който не му пука нито за фирмата нито за качествена работа!Затова винаги той е прецаканият!!!
273
5
 
5
 
! Отговори
Момчилов преди 12 години
е тая баси наглата женка наистина, от 6 години работа 5 я нямало, че и проверки пратила, че и заплата и отпуска иска, ама такива са жените, даваш, даваш и ти се качват на главата
272
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не става въпрос за благотворителност ВАСИЛЕВ а за спазване на законите,които явно този работодател не спазва, а едва ли си плаща данъците легално,заради това такива като него се страхуват от новият закон,за недоказаните доходи!Докато има такива работодатели ***,собственици на магазини без касови апарати,доктори взимащи допълнително за нещо за което получават заплати и да не изброявам повече,ще бъдеме найбедните в Европа,тънещи в собствените си лай..а ,с процъфтяваща *** имафия!
271
0
 
6
 
! Отговори
До Василев 259 преди 12 години
В пост.259 Вие отбелязвате нещо важно, което просто няма как да се пренебрегне. Ако човек има малка фирма, в която работят предимно жени и ако фирмата му е в район, където живее предимно онова малцинство, което ражда от 12 до 50-годишна възраст /че и след това, ако успее да забременее/, тогава този собственик или ще фалира, или ще назначава избирателно, с риск да бъде обвинен в етническа нетолерантност.Но тук става въпрос за друго - гавра е да й изплатят толкова пари в жълти стотинки.
270
2
 
6
 
! Отговори
ranik56 преди 12 години
Ако това е вярно - то , определено е гавра и то типично Българска ....подло , гадно и долно . Такива хора са за пребиване .Злобата в някои хора е толкова сляпа ,че не знаят ,какво вършат .На тази касиерка и шеф ... ще поделя стотинките по- равно и ще ги помоля ....сами да си ги набутат отзад .... една по една .
269
1
 
2
 
! Отговори
марти преди 12 години
До 272А на тебе отворко,може ли да ти пожелаем да няма такива,които да дават живот,че да те видим тогава от къде ще си намираш работници???Като не искаш жени си наеми на работа...мъже!!!
268
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е, че българите сте мръсни хора. Всеки който в България трябва да се примирява с дебилния манталитет на работодателя и да прави компроми си с професионализма и със себе си. Затова, двете най-разумни решения са Терминал 1 и Терминал 2!
267
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе много жени докато са млади и искат кариера, но не и семейство. После им писва от работа, дошли са по млади мацки и хоп решението е да раждат деца и да стават домакини,което е по готино от тъпата работа (така е решила природата). Обаче поради тези капризи хиляди прави ,здрави мъже стоят без работа и се наливат с алкохол.
266
1
 
3
 
! Отговори
марти преди 12 години
До 269 ВасилевАми да им слага тогава целомъдрени колани като ги наема и ключа от тях да го държи на сигурно място!!!Абе ти наистина ли си толкова ***???Ти за наемане на нова работна ръка чувал ли си???Или ти това го пееш от личния си опит в практиката???