Ще пуснем руска АЕЦ „Белене“, цепи се Миков

Депутатът от БСП нарече "Южен поток" петролопровод
Обновена: 27 фев 2013 21:31 | 27 фев 2013 21:28, Бойчо Попов
264
Ще пуснем руска АЕЦ „Белене“, цепи се Миков
Снимка: БТА

Последната жертва на смътните тарифи за електрическа енергия в България, изпратили в оставка премиера Бойко Борисов, стана местното духовенство. Пловдивския митрополит Николай се наложи да продаде ръчния си часовник Rolex, за да плати сметките на своята църква, съобщава онлайн изданието на руския вестник „Известия“ в увод към интервю с бившия министър на вътрешните работи и настоящ депутат от Коалиция за България Михаил Миков, който разказва как социалистическата партия ще оправи положението в страната, когато дойде на власт.

Според Миков в момента в страната има не само правителствена, но и парламентарна криза.

„По време на своето управление Бойко Борисов вземаше всички решения еднолично и след това ги спускаше за символично одобрение в парламента. Вследствие на това според последните социологически проучвания днес българският парламент има най-ниското ниво на доверие за последните 20 години – 5-6%. В тези условия социалистическата партия няма да сформира временно правителство и ще дочака предсрочните избори, които президентът трябва да насрочи най-вероятно за месец май“, посочва той.

Депутатът от Коалиция за България определя шансовете на БСП да спечели изборите като добри. „Още преди 2 седмици в проучванията на общественото мнение задминахме управляващата партия ГЕРБ: ние постигнахме доверие от 22%, а те – само от 20%. До голяма степен вината за това е на политиката на Бойко Борисов. Той инсталира по цялата страна фотоволтаични електростанции, чието използване доведе до повишаване на цената на електроенергията с 13-18%. Това се случи на фона на нараснала безработица и бедност в страната“, изтъква той.

Hidden FieldПо думите му уличните протести от последните седмици са започнали срещу високите цени на електроенергията, макар че всъщност в България те са най-ниските в Европейския съюз. „Но доходите на българите са още по-ниски и те не могат да си плащат сметките“, добавя Миков.

На въпрос как социалистическата партия планира да реши енергийния въпрос той е категоричен: най-напред ще пуснем АЕЦ „Белене“, която ще бъде построена от руснаците. „Срокът на експлоатация на работещите реактори в АЕЦ „Козлодуй“ приключва през настоящото десетилетие. Новата АЕЦ „Белене“ е нужна на българската икономика, тъй като ще привлече инвестиции и ще осигури нови работни места. Но най-важното – атомната електростанция е стратегически проект: благодарение на „Белене“ ще понижим цената на електроенергията и ще върнем на България енергийната независимост“, убеден е депутатът от Коалиция за България.

Според него към тази цел са насочени и останалите енергийни проекти, предлагани от БСП – „петролопроводите Бургас-Александруполис, блокиран от правителството на Борисов, и „Южен поток“, който кабинетът в оставка утвърди след 3-годишна наша борба“, демонстрира енергийните си познания Миков.

Запитан дали разчита на разширяване на сътрудничеството с Москва, депутатът констатира, че в последно време по политически причини много позиции на България на руския пазар са били загубени. „Ние искаме да ги върнем – и не само в енергетиката, но и в туризма, и в леката промишленост, чиито стоки преди 20 години бяха много популярни в целия СССР. Русия е наш традиционен партньор“, подчертава депутатът от Коалиция за България.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господи, колко е ***....По-зле и от Бойко Борисов. С този капацитет ли ще ни управлявате бе капиталсоциалисти?
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ремонтиран парламент и обновени ведомствени квартири ще се нанесат следващите депутати от 42-ото НС. Парламентарното ръководство планира предизборно освежаване на законодателния храм, включващо кърпежи и боядисване на фасадата отвън и мазилката отвътре, пране на килимите и излъскване на кристалните полилеи, обясниха от администрацията на НС. Сградата се е напукала и се ронят огромни парчета от мазилката
167
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А от къде ще плащате бе простаци ? Нямаме пари за сметките вие искате още да плащаме нали НЕК заради АЕЦ Белене фалира и сега сметките ни са високи защото искат да закърпят НЕК. Как можете да се подлъгвате по червените башибузуци дето разграбиха държавата !
166
35
 
12
 
! Отговори
БГ избирател преди 11 години
Само затвор за герберските министри и екипите им.Това да изкараш посред зима един народ на протести си е престъпление по служба.Какво са виновни монополите?Такова правителство са намерили.Такива специалисти от ГЕРБ./*** и Пульо/.Сега се уреждат на престижни длъжности.Затова само яко дърво по герберските тикви.ПП ГЕРБ у Искъро.
165
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха, грозен халипав комунист!
164
1
 
7
 
! Отговори
asen преди 11 години
xaxa vzel li si si lekarstvata Mikov,takav shyt vi ochakva na izborite che shte se chydite kade da se svrete a kamo li pak da ni zagrobvate,gadni komynisticheski kradlivi tvari,ne se li nalapaxte malko li sa komisionnite koito vzexa vashite drygari za Belene,*** si mai pak si prepil
163
42
 
19
 
! Отговори
Хе хе преди 11 години
Насила ще ме накарате да гласувам за БСП, Атака или НФСБ. Знам едно - щом Костов, Пръмова и ГЕРБ са против Белене, значи трябва да се строи. Костов сключи договорите с Мариците, Кунева закри реактори, ГЕРБ ни пробутва фотоволтаиците. Всички тези политици имат личен интерес да забогатяват на гърба на народа. Хората излязоха на улицата защото се усетиха, че нагло ги лъжат. Неустойката от 1 милиард, кой ще я плаща, герберите, Костов, Пръмовица? Спира ви далаверата да цицате народа!
162
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе скоро всеки ще си прави ток у дома.Има генератори на браун газ само трябва да се произведат количества и всеки да си купи.Край с монопола,затова са надули сметките,но пазят технологията,понеже няма как да ни командват после ако всеки си добива сам ток.
161
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 2020 г. зе изчерпва петрола и ще трябва и трета АЕЦ. България е бедна на петрол и са нужни поне 2-3 АЕЦ за БДЖ, метрото, производството и домакинствата. ЕС трябва да финансират България с помощи и печатане на евра както подариха стотици милиарди на Гърция.
160
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази централа с готов генератор трябваше вече да работи !Но -- сега се видя за какво става въпрос ?- високи цени на ток и ниски заплати ! И си подаде оставката ,
159
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лападжо. Ревете за евтин ток, не искате централа която го произвежда. Затова - всички дето сте на улицата - лападжо на премириаджо, дето спря централата, която в момента вече трябваше да работи...
158
10
 
7
 
! Отговори
188 преди 11 години
До до 190За анголския професор Гюров ли пишеш, за професора с две статии египтолог или може би става въпрос за министърчето добреф? А не... за докторъ с маркучите генерал лейтенанта и физкултурника ти е писанието....ах ти мушморок!
157
6
 
33
 
! Отговори
Швейк преди 11 години
Миков, ще ти пуснем малко ток за да изтрезнееш. Потенциала за електроИнергия на БСП е да пускат оня пикльо да пикае по фонтаните като същтински ВЕЦ. За друго не ставате.
156
5
 
18
 
! Отговори
ivaylo75 преди 11 години
когато дойде на власт............ ех мечти...............
155
4
 
14
 
! Отговори
anonimna преди 11 години
TYP ,PO TYP= KOMUNIST.*** 4ERVEN MAR6 OT PARLAMENTA
154
5
 
27
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
този Миков с акъла ли си е или още му дрънка " залпа на АВРОРА ", толкова време беше във власта и не оправи родният си край (ВИДИНСКО , най- бедните в Европа ) , щял да оправи България . В окото ми плува ли корабче ?! :))))))))
153
14
 
16
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Борисов ПАК лъжеАЕЦ-БЕЛЕНЕ ЩЕ Я ИМА!1 Станишевият договор от 2008 г. беше за Е 3 997 000 000 - ТОВА Е ЦЕНАТА ПРИ ПОДПИСВАНЕТО... И ОТ ТЯХ 1,39 СА ПЛАТЕНИ!(с инфлацията която се предвижда ОБЩО СА 5,4 милиарда Евро)2 Договора на Борисов през 2010 г. е 6,298 млрд. НО ТОВА Е ЦЕНАТА "ДО КЛЮЧ", С ОСКЪПЯВАНЕ ОТ 0,5 МИЛИАРДА ЗА ПОДОБРЕНИЯТА КОИТО ПОИСКА БОКО (Удар на 400т самолет и 9-та по Рихтер... И КОЕТО ОДОБРЯВАМ...)3 Според HSBC:- Себестойността на тока, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, е 2,42 стотинки - Начална продажна цена е 7 ст. а средна за 60 г. е 14,6 ст.
152
17
 
10
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
КАКВО ЗЛО ПРАВИ БОКО НА БЪЛГАРИЯ, СЪС СПИРАНЕ СТРОЕЖА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ?- ЗА ДА СТИГНЕМ 60% ОТ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОХОДИ, ТРЯБВА 10 ГОДИНИ ДА РАСТЕМ С ПО 15% = 150%, А ОТ СТАТИСТИКАТА Е ИЗВЕСТНО, ЧЕ ЗА ВСЕКИ 2% РАСТЕЖ СА НУЖНИ 1% ЕНЕРГИЯ ИЛИ ПОНЕ 75% СПРЯМО ДНЕШНИТЕ 6 МЕГАВАТА- ЗА 10г. ТРЯБВАТ ПОНЕ ОЩЕ 4 МЕГАВАТА...- ПРИ ТОВА ВЪЗМОЖНО НАЙ-ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ, ЗА ДА ГОНИМ РЕНТАБИЛНОСТ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ... ЯСНО Е...ВРЕМЕТО ТЕЧЕ И СПИРАЙКИ БЕЛЕНЕ БОКО И СИНИТЕ УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРИЯ...!!!
151
3
 
12
 
! Отговори
до 188 преди 11 години
Да бе знаем ,забравих от Магаданската академия на науките ,даже лектор във Дагестанският научен институт по отглеждане на камили го направиха скоро . Тои овчаров е голям авторитет ама във Русия
150
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая чичка има физиономия на падарин бе и гледаите как се е облякал .Тоя във такъв распасан вид ли е давал това интервю. Аз не вярвам Руснаците да са толкова наивни че като му гледат снимката на тоя да го вземат на сериозно