Руският патриарх Кирил поздрави Даниил: Достоен приемник на българските патриарси

Той изтъква общата хилядолетна мисия на руската и българската църкви
30 юни 2024 22:03, Нели Христова
117
Руският патриарх Кирил поздрави Даниил: Достоен приемник на българските патриарси
Снимка: БГНЕС

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отправи приветствие към новия български духовен глава на Българската православна църква - Даниил, за избора му от Църковния събор.

"От името на архиереите, клира, монасите и цялата Руска православна църква, а също така и от лично мое име сърдечно ви поздравявам с избора на българския патриаршески престол", гласи приветствието на руския патриарх Кирил, публикувано от Московската патриаршия.

"Във ваше лице църквата на преподобния Иван Рилски и светителя Евтимий Търновски е открила своя нов предстоятел", пише Кирил, като посочва, че Даниил е достоен приемник на българските патриарси Кирил, Максим и Неофит, които са направили много за съхранението на националните духовни традиции и утвърждаването на своето паство в светата православна вяра.

"Руската православна църква днес искрено съпреживява радостта на своята обична църква-сестра, на чието кормило застана богомъдър архиерей, известен със своето благочестие, твърда привързаност към свещените канонически правила и готов за жертвен труд в името на укрепването на църковното единство", подчертава руският духовен водач.

Той изтъква общата хилядолетна мисия на руската и българската църкви и "на двата братски народа, които се явяват наследници на славянската духовна традиция, чието начало е поставено от Кирил и Методий".

Посочва, че Руската православна църква помни с благодарност ролята на българските мисионери за християнското просвещение на Киевска Рус и българина Киприан, който става митрополит на Москва и на цяла Русия. Припомня и за делото на Св. Серафим, чийто гроб се намира в Руската църква в София.

"С грижа пазим паметта за руските воини, отдали живота си за освобождението на българските братя от петвековно тежко робство", казва още патриарх Кирил.

"Вярваме, че в славната многовековна история на отношенията между нашите църкви, благодарение на Ваше светейшество, ще бъдат записани и нови светли страници", посочва още руският патриарх Кирил. Той отправя благопожелания към патриарх Даниил за дълги и плодотворни години на поста, а на българските миряни пожелава благоденствие и мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
ДАЙ , БОЖЕ.... преди 22 часа
....ОТ ДНЕС НАТАТЪК---патр. ДАНАИЛ , ДА ХОДИ САМО НА РУСКИ ПОГРЕБЕНИЯ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!
78
0
 
3
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 22 часа
А , ПАТР. КИРИЛ , НЕМА ЛИ ДА ВИКНЕ ДАНАИЛ , ЗА ОПЕЕЛОТО НА ВОЙНИЦИТЕ ОТ ВОВЧАНСК...А??! НАЛИ СА "БРАТЯТА МУ".....ха,ха,хахаааа
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
над 500 000 убити руснаци, КРЕМИРАНИ от хилядите руски автоКРЕМАТОРИУМИ. ПЕПЕЛТА НАТОРЯВА УКРАЙНА, КАКТО ПЕПЕЛТА ОТ НАЦИСТКИТЕ КОНЦЛАГЕРИ Е НАТОРЯВАЛА ЗЕМЯТА ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА...
76
0
 
4
 
! Отговори
КГБ Гундяев преди 1 ден
ляво ташо на Св. Петър
75
6
 
7
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 1 ден
Не бе евроатлантици ще си веем знамената на дъгата като вас.Браво на патриарха.
74
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Самозванецът Вселенски не
73
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Сега остава и да върнат руския да се изучава задължително в училищата....отново ли ще предлагат България на русия??? Българи събудете се!!!
72
15
 
24
 
! Отговори
Мдааа преди 1 ден
Щом и митрофанова изпълзя от пасолството.....ясна е работата
71
19
 
25
 
! Отговори
ПеПеДеБепедали преди 1 ден
Голям кеф! ЖълУпаветниците газпикаят, значи това е правилния избор, не че разбират от църковни дела, разбират, колкото свиння от кладенчева вода.
70
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Слава слава Путин Акбар
69
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ами КГБ попа поздравява подчинения си. Нещо неясно?
68
3
 
7
 
! Отговори
До Христодул преди 1 ден
В Пространното Житие на Св. Константин Кирил Философ сарацините го питат:,,Но щом Христос е ваш Бог, защо вие не вършите това, което Той заповядва?'' ...Тогава философът каза:,,Бог е рекъл ''Молете се за ония, които ви обиждат (Матей 5.44), но Той е рекъл още и това:,,Никой не може да покаже на този свят любов по-голяма от тая - да положи душата си за своите приятели.'' (Йоан 15:13). А ние правим това за приятелите си, за да не би заедно с телесното им пленение да бъде пленена и душата им.''
67
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
няма ли наш политик да му уточни, че руската църква е създадена през 15хх има още много до 1000 г. история
66
28
 
27
 
! Отговори
отличен избор преди 1 ден
за български патриарх!!!
65
26
 
20
 
! Отговори
НекъфШокНекъфУжас преди 1 ден
Руският патриарх поздравява българският. О Ужас.. Къде е феноменът Пеевски, къде е Попродорова- Соломон Паси и АСНМТР - Атлантическия съвет(на неомарксистките, троцкистки републики) Това е безобразие. Веднага да се наложат санкции на БПЦ, а патриархът да се арестува като хибриден руски агент, който получава 4000 лева в копейки.
64
15
 
16
 
! Отговори
Христодул преди 1 ден
Христос дали одобрява призива на някои високи поповете ..в подкрепа на убийствата и агресията на старец биден, нато, ес ? Дали ? Всеки истински християнин знае отговорът.
63
12
 
13
 
! Отговори
до 78 преди 1 ден
Чудя се, Този Кирил, какво знаеш ти за българската патриаршия и каква патриаршия си предвиждал?... Е, тук не е нужно да знаеш много, патриарсите са само трима, като се има предвид, че до 1953 г. не е имало никакви патриарси в България, дето лют и зъл комунизъм позволява интронизиране на патриарха . Все пак преди 1945 г. България е била в схизма. Ето ги буржоазията за сравнение с комунистите. И кое значение е да знаеш или нет за патриарсите.
62
18
 
28
 
! Отговори
Христо преди 1 ден
Христос дали одобрява призива на този индивид ..в подкрепа на убийствата и агресията на путин? Дали ? Всеки истински християнин знае отговорът.
61
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Прати,ли му Ролекс?
60
15
 
22
 
! Отговори
българин преди 1 ден
Путински *** - и нашия , и руския !