Атанас Запрянов: България ще продължи да оказва военнотехническа помощ за Украйна

Няма напрежение между мен и Румен Радев, заяви той
30 юни 2024 22:45, Нели Христова
127
Атанас Запрянов: България ще продължи да оказва военнотехническа помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

"Оценката ни е непроменена. Говорим за агресивна война, която е в нарушения на международните правила и противоречи на устава на ООН", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

12 дни преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон президентът Румен Радев отказа да участва в нея и да води българската делегация.

"Преценил е, че някои от националните ни оценки, предполагам заради помощта за Украйна, се различават. Ще препотвърдим, че България ще продължи да оказва военнотехническа помощ за Украйна и помощ за обучението на военнослужещи извън територията на Украйна", подчерта Запрянов.

Отношенията с президента Румен Радев

"Между президента и премиера има диалог. Президентът е в правото си да вземе решение. Няма напрежение между мен и Румен Радев. Президентът е загрижен за състоянието въоръжените сили. По много въпроси нямаме различия. Некомплектът притеснява и нас, и президентът", добави Запрянов.

"Продължаваме да предоставяме само техника и боеприпаси, които са излишни за армията. Ако се стигне до посягане на окомплектоваността, това не може да стане с решение на правителството. Това може да стане само с решение на Народното събрание. Такъв момент още не е дошъл. По отношение на "ядрения армагедон" – ядреното оръжие, с което НАТО разполага, не цели да заплашва никого. Алиансът никога не е заплашвал когото и да било", подчерта служебният министър на отбраната.

"Ние сме отстоявали и сме прередактирали документи на НАТО, за които сме смятали, че не отговарят на нашите интереси. Политиката ни е за засилване на отбранителния потенциал на държавата, но със собствени сили не можем да отбраняваме нашата страна. Затова разчитаме на колективната отбрана".

Помощта за Украйна

"В седмия пакет от помощ ще има въоръжение и техника, излишни за армията. Това ще бъде гласувано от правителството и изпратено. Процедурата не е лесна. Предстои работа. Украинската страна ще провери техниката и ще обяви дали я желае. За цялата помощ, която изпращаме, ние получаваме заплащане. Заявили сме 57 млн. евро за част от пакетите. Имаме потвърдени 7,5 млн. евро. Ще чакаме години, за да може тази сума да се възстанови. САЩ са ни заделили 32 млн. долара. Една от съюзните ни държави е превела сума от 30 млн. евро. Ние предоставяме помощ, а за нея получаваме компенсация. Средствата инвестираме в модернизация", уточни служебният министър на отбраната.

Според него на този етап НАТО няма планове за увеличаване на присъствието си в Източна Европа. "Ние ще изграждаме инфраструктура в България. Тя трябва да настани бойните групи на Алианса, които са на наша територия. Същото става и в Румъния. За базата до село Кабиле край Ямбол сме изпратили запитване до НАТО за оферта за проектиране. След това ще започне изграждане", коментира пред bTV Запрянов.

Военното разузнаване

Пред обществената телевизия народният представител Стоян Михалев определи работата на Венев като "пълен провал". Това доведе до размяна на позиции между партията на Михалев "Демократи за силна България" и службата. "Военно разузнаване" подаде и сигнал от ДАНС и ГДБОП за изказването.

"Министърът на отбраната е принципал на Военното разузнаване. Когато едно военна структура, се набърка във вътрешнополитическия живот, това не е добре. Нека контролните органи да проверят и кажат. Военното разузнаване функционира на много високо ниво“, категоричен е Атанас Запрянов.

Според него спорът между политиците и служба "Военно разузнаване" ерозира доверието и в партиите, и в разузнаването.

Той допълни, че има доверие на бригаден генерал Венелин Венев, началник на "Военно разузнаване".

"Не е нормално да занимаваме с вътрешнополитическите ни проблеми разузнавателната ни служба. Аз като служебен министър не мога да предприема реформа в тази служба. Няма как служебен кабинет да прави такива предложения", каза той.

Военната подготовка

"Да, някои страни върнаха наборната служба. Ние можем да върнем задължителната военна подготовка за категории граждани, които искат да упражняват професии, свързани с носенето на оръжие. Това може да се случи при нормално избрано правителство", обясни служебният министър на отбраната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от Политика
Борисов и Пеевски не присъстваха на интронизацията на новия български патриарх
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Проба
101
1
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 ден
Тоя гол охльов, искам да го видя на фронта. Ама някъде около Часов яр.
100
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Този министър много ми хареса. Вчера за първи път го слушах.
99
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Мор за фашистите руснаци. Путин на синджир и, като мечка из Европа го разведете. Гнусна държава.
98
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Така трябва. Слава на Украйна!!!
97
1
 
7
 
! Отговори
Запрьо Запрев преди 1 ден
Браво бе, Запъртъков!
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ЗАПОРЯНЧО, MAKE LAVE NOT WAR!!!
95
11
 
4
 
! Отговори
вой на БГ мужици преди 1 ден
Колко много животинска тор са изтропали копейките.И то само за една сутрин.
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това помощ ли е ? Помогнахме да избият братята ни украинци? Зеленски каза има много снаряжения, няма жива сила. Толкоз.
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Как подаряваш чужда собственост бе *** такъв?
92
2
 
13
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 ден
И като ни свършат оръжията, шъ започнем да изпращаме хора... Ей..., накрая шъ увисните по дървета и стълбове...
91
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
С чуждите пари е лесно. Ти колко даде от своите бе *** фашистка?
90
2
 
19
 
! Отговори
сминдолец преди 1 ден
Каков е тоа , че ша говори от името на цяла България ?! Някой упълномощил ли го е ? Ако толкоз му се играе на война - да отива в Покрайна , да помага там !
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не България, а българските данъкоплатци, иска да каже. Скубят ни покрай гадната Украйна, а украинците са наводнили Германия покрай европейското. Не на фронта, а на стадиона и с всички пинизи-знамена, лозунги. Един билет за мач не е хич евтин, а те киснат на всички мачове. Що не пожертват бедничките тези пари да се самоподпомагат? И германците се питат кви са тия луксозни коли с украински номера.
88
1
 
21
 
! Отговори
Км преди 1 ден
Тъй,тъй службогонец.И при Т.Живков беше добре и сега пак си добре.Ако дойде Путин ,пак ще си добре.
87
2
 
28
 
! Отговори
НАТО преди 1 ден
Иска изпращането на жива сила на фронта, не случайно Радев отказа да участва в срещата. Не иска да бъде идентифициран с такова решение. Правителството не случайно засекрети с какво се е съгласило да помага. Вече от месеци се бракува годно оръжие и се изпраща в Украйна. Орбан предупреди, че НАТО ще влезе във войната с жива сила и не случайно се спазари с писмени гаранции, че Унгария няма да участва по никакъв начин. Нещата вървят на зле заради предатели като този на снимката.
86
1
 
15
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 1 ден
И Наско Запрянкоолу - под душовете да вдигне случаЕно изпуснатото сапунче...
85
1
 
22
 
! Отговори
Порциона преди 1 ден
И като събрахте толкова пари от помощта за Украйна, защо порциона на МВР от началото на годината е 300 лв. а нашия си стои 200?!?!? Мхммммм?!?! Така ли мислите да попълните приема във военните училища,А?! Що не кажеш че и тая година приема е провал?!!!
84
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
***! много интересни, като този все гледат е безплатна, що не я платят те? аз пари за украйна не давам!
83
4
 
29
 
! Отговори
Дрт комунист да виси преди 1 ден
Помага на нацистите! Явно ще има съд и за тях!