Съвременните проявления за съединението - сглобката

Все по- трудно намираме форми да се обединим
26
Съвременните проявления за съединението - сглобката

Честваме 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Само нещастията ли могат да ни обединят в днешно време?

"Трябва да разсъждаме какво разбираме под обединение и да не бъдем буквалисти. Трябва да го разбираме като едни съвместни усилия за постигане на възвишени и общополезни цели, които обслужват напредъка и прогреса. Не трябва да считаме, че всички трябва да мислим и действаме по един начин. Обединението и силата идват от сблъсъка на различни идеи, в това е смисълът и магията на съществуването", заяви историкът Веселин Янчев в студиото на "България сутрин".

Според езиковеда Павлина Върбанова трябва да ни обединява необходимостта да се направи нещо градивно.

"Колкото и политиците да следват различни свои цели и непримиримост трябва да направят нещо заедно и да продължат напред. Съвременните проявления за съединението - сглобката, не-коалицията - трудно намираме форми да се обединим", заяви Върбанова.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR понякога противопоставянето е по-силно отколкото на нас ни се иска.

"Желаем да видим по-голяма продуктивност от страна на депутатите. Сглобката е нещо просто, не е сложен механизъм за управление каквото е коалицията, но дали е достатъчно здрава, за да върши работа? Дефицитът на лидери се усеща, даваме си сметка, че в днешния разнопосочен свят това е страшно трудно", добави езоковедът.

Тя е убедена, че 24 май трябва да е националният празник на България.

"Не бива да превръщаме този проблем в чисто политически и инструмент на политически борби", призова историкът Веселин Янчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Върбанова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Да правиш аналогия между Съединението и Сглобката е крайно нелепо.Съединението е велик исторически акт,благодарение на който един народ се съединява в едно.Сглобката е мизерно,предателско действие с единствената цел две групи съвместно да усвоят парите от плана за възстановяване и развитие.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО НЕ БЕШЕ СГЛОБКАТА НЯМАШШЕ ДА ИМАМЕ БЮДЖЕТ 2023Г КОЙТО СЕ ПРИЕМА ЕСЕНТА НА 2022Г- ЗАЩО НА РАДЕВ СЛУЖЕБНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НЕ НАПРАВИХА БЮДЖЕТА- БАДЖАНАЦИТЕ ВОДЯТ ДЪРЖАВАТА КЪМ РАЗРУХА- ТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БЛАГОДЕНСТВАЩА БЪЛГАРИЯ- НСИ КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ МОДЕЛЪТ БАДЖАНАЦИТЕ- 27.7%- ПОЗОР ПО БАДЖАНАШКИ И КРЕМЪЛСКИ.
18
1
 
7
 
! Отговори
Гринго преди 1 година
Не наричайте този картел сглобка, моля ви!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев оставка!
16
4
 
1
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Съединението е исторически акт, който никога няма да се повтори в най-новата ни история, защото тя е към края си! Третата българска държава под Дунав ще бъде закрита! Престоят много тежки времена, които ще оформят днешните подрастващи в основата за онези славни и велики българи, за които сме чували от историята. Затова не плачете за децата си, жалки глезени мамчета, те ще имат тежко, но велико битие и славна съдба,за разлика то вас, робите на Яга!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денят на съставянето на сглобката трябва да се вкара в конституцията като ден на националното предателство.
14
2
 
8
 
! Отговори
Предатели преди 1 година
Сглобката е проявление на национално предатество, а не на съединение.
13
3
 
2
 
! Отговори
Нека... преди 1 година
...да видим назад във времето как други по света са се съединявали, обединявали, сглобявали и пр. Съединени АЩ, Обединени АЕ, Италия, Германия, Великобритания Дали мат,риала там е по-качествен или географски, политически и икономически фактори са повлияли за напредък и развитие през столетията на тия региони, най-вече, западните. Тъй че, да си обясняваме собствени теории защо е така и как можело да бъде си чиста загуба на време. Пирата Дрейк вярно е казал "който владее морето, владее света" точ.
12
1
 
12
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Айде да не приравняваме съвременната П0РН0графия в политиката със светъл момент в българската история. Грозно е. И престъпно.
11
6
 
7
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 1 година
Управлява ни БКП - Буци,КирчУ и Пеефски!
10
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Хайде да не смесване обединението на кланове на мафията, за да могат да крадат, с обединението на България. Цинично е.
9
1
 
10
 
! Отговори
999 преди 1 година
Хайде,стига сте ни разсейвали,като първо създавате проблем,а после предлагате решението му!Проблемът на българските граждани е,че различните политически режими имат различно отношение и оценка на миналото,в зависимост от преобладаващото външно влияние,поради което националният ни празник се променя след освобождението.Това винаги се случва при смяна на политическото управление в България.И не,не може да е 24- ти май,който не се чества само в България и е ден на славянската книжовност.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aaaaa! И napaneтa, и napaneтa...
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сравнението на сглобката със сиединението на днешния ден е гавра!
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сглобката е пример за това как некадърни хора, неслучайно неизбрани на изборите могат да се обединят срещу народа!
5
12
 
4
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 година
Защо ви - путнолизците, не кажете за ролята на Русия в обединението на България, за ролята на Аксаков, за ролята на граф Игнатиев за обесването на Левски? Защо мълчите по тези важни теми, господа копейковци? Ето ги думите на Аксаков на когото все още има улица в центъра на София: "Всяко тържество на България е смърт за Русия!". Граф Игнатиев е настоявал Левски да бъде съден като терорист борещ се срещу законната власт!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 1 година
Оставка Оставка Оставка
3
3
 
14
 
! Отговори
крадците и мизерници преди 1 година
За власт и пари и с дявола ще се съюзят !!!!!
2
2
 
15
 
! Отговори
проявления за съедин преди 1 година
сглобката на стари и нови празни чекмеджета
1
5
 
9
 
! Отговори
КАКВО ОБЕДИНЕНИЕ преди 1 година
НИЕ СЕ ГОТВИМ ЗА ВОЙНА

Спонсорирани публикации