Сирене или имитация в шопската салата? Ресторантите вече ще посочват

Ще бъде описван точният състав на ястията
18 сеп 2024 19:30, Стела Стоянова
27
Сирене или имитация в шопската салата? Ресторантите вече ще посочват
Снимка БГНЕС, архив

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните. Измененията ще дадат повече информация на потребителите за имитиращите млечни продукти, предлагани в заведенията за обществено хранене.

Ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене.

„Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата“, каза министър Тахов.

В момента в хранителните магазини е задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Ресторантите обаче не са задължени да напишат в менюто, ако предлагат шопска салата с имитиращ млечен продукт вместо сирене, и само ако клиентите попитат, са длъжни да ги информират дали продуктът е имитиращ или не. С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене.

Предложението е подкрепено от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните.

Георги Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход.

Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 g неживотински трансмастни киселини на 100 g мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

Предстои и засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в Многогодишния план за контрол 2024 – 2026 г. и националните мониторингови програми на Българската агенция по безопасност на храните, информира изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински.

В референтни европейски лаборатории ще бъдат направени анализи за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход.

По време на шестото заседание на Националния съвет по храните Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, беше избран за заместник-председател на Националния съвет по храните, по предложение на браншовите организации. Това става след оттеглянето по собствено желание на Йордан Чорбаджийски – председател на Националната лозаро-винарска камара.

Експертите от МЗХ представиха законодателните инициативи на Министерството на земеделието и храните и новопубликувани нормативни актове в областта на храните, както и промените в съответните европейски регламенти, пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Общество
Икономист: Инвестициите в България се увеличават
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Тя в ресторанта цялата шопска салата е имитация. Я да ви направя салата с отгледан домат, отгледан червен лук, овче сирене и отгледани краставици. Вярвам че всеки може да направи разликата. В ресторанта " Имате ли шопска салата"Отговор " Да имаме, но е имитация"
21
0
 
0
 
! Отговори
1346 преди 6 часа
До ВанкатаБраво! Много хубав въпрос, но за съжаление няма кой да даде адекватен отговор!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
ВСИЧКО Е БГ РЕСТОРАНТИТЕ Е ИМИТАЦИЯ
19
0
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 9 часа
А защо изобщо е резрешено да има имитиращи продукти!? Защо унищожават "имитиращи" дрехи, обувки и парфюми, а храни се допускат?
18
0
 
2
 
! Отговори
НЯМА преди 9 часа
ДЪРЖАВА-ИМА САМО ИМИТАЦИИ-ПЪЛНА РАЗРУХА СМЕ
17
0
 
9
 
! Отговори
Мандрата преди 19 часа
Сичко е имитиращ продукт на имитиращия продукт
16
0
 
5
 
! Отговори
Полезна баничка преди 19 часа
17 Изварата от имитиращо на изварата гмо
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Наплюха баничките, а реално изварата е по-полезна от сиренето с повишено водно съдържание което продават в Лидл.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Ся пак ще се появи Рапунцел Алигбегова или както там е и ще почне да реве,че с тези промени ще фалират
13
0
 
11
 
! Отговори
Тя държавата е преди 19 часа
Имитация на държава
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Ми то в магазините отдавна няма имитиращи продукти,ако някой не е забелязал.Продават ни сто вида сирене и кашкавал,ако можеш разбери кое е истинско.Изобщо незнаеш дали зад етикета е това,което пише.
11
0
 
7
 
! Отговори
Схемата преди 19 часа
Всяко чудо за 3 дни. И за алергените трябва да има информация в менютата, ама няма. А като се обадиш на отговорната институция, лелката работеща там се обажда на собственика на ресторанта да си оправи несъответствието, защото има сигнал и трябва да извършат проверка. Разбира се проверката не констатира нищо нередно, а подалия сигнала се чуства като и_д1от
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Хидрогенираните мазнини и рапичното масло трябва да бъдат забрани изцяло в храните. И би било добре на менюто да пише в каква мазнина е пържено дадено ястие.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Аз българско мляко и сирене не си купувам. Само чужди марки. От колбасите също повечето марки са фалшиви и само на 2-3 български марки се доверявам. Иначе в ресторанта на кой му пука дали сиренето е имитация или не, там отиваш повече за гъзapия а не да правиш мускули.
8
0
 
7
 
! Отговори
Зюрих преди 20 часа
Докторе, успокой се малко. В Кооп-а в Цюрих грюера е 22 франка килограма или 45 лева. Хайде сега кажи каква е изкупната цена в България и какви са разходите за труд спрямо Швейцария? Ти ми говориш за сирене по 35 лв.
7
0
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 20 часа
И сега фалшивото сирене е в менюто на всеки ресторант и повечето хора ядат само от него. Няма как при 3 лева за литър мляко в магазина килограм сирене да струва 12-14 лева при положение, че за него са нужни 6 литра мляко т.е. 18 лева. Сиренето струва към 22-25 лв за килограм, всичко по-евтино от това е имитация. А кашкавалът струва към 30-35 лв за колиграм, а не 18 лв както лъже телевизията.
6
4
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 20 часа
Ахахахахахахахха, ебаcи и смешните закони дето ги вземат тези :)))) Ами аз като ресторантьор ще ти обява, че е с чисто сирене и ще ти сложа имитация и ти как ще разбереш? Да не си някакъв супер професионален дегустатор? То затова в развитите цивилизации, тоест Запада и САЩ в ресторантите си има сомелиери. Да ти кажат кое вино, коя реколта от коя година отива примерно за телешки стек, за свинско или за пилешко :)))) Ама настъргано сирене трябва да си баш ТOП разбирач. Ще ви взимат парите по закон
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Вдигнете им ДДС-то на 22%
4
1
 
4
 
! Отговори
ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ преди 20 часа
Не ни бърка !
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Жизнено важен въпрос. На него се крепи живота на планетата.

Спонсорирани публикации