Новата дипломация на Турция: Ердоган вече иска да бъде приятел с всички

Целта е стимулиране на турската икономика чрез повече инвестиции
Обновена: 7 сеп 2024 07:55 | 7 сеп 2024 07:30, Елка Василева
72

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара в сряда, докато двамата се стремят да възстановят наскоро обтегнатите връзки и да си сътрудничат по-тясно в енергетиката, отбраната и войната в Газа. Първото пътуване на Абдел Фатах ал Сиси до Турция, откакто стана президент през 2014 г., бележи обрат след години на мразовити отношения между двете регионални сили. Ердоган посети Кайро за първи път от повече от десетилетие преди около шест месеца. Това коментира журналистът Мехмед Юмер в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова по Bloomberg TV Bulgaria.

Турция има желание да внася втечнен природен газ от Египет като част от плана си да бъде център за доставки за Европа.

"През 2019 г. бяха [намерени] газови находища в Източното Средиземноморие - по оценка не са чак толкова големи залежи, които да променят баланса в световен мащаб, но имат силно значение за региона. Израел направи споразумение с Гърция, а Турция беше изпреварила с друг ход - споразумение между нея и Либия, но възникна спор с парцелирането и кой как ще се разположи в цялата ситуация."

Освен за газовите находища Анкара и Кайро се противопоставиха и заради положението в Либия, коментира Юмер, като Ердоган подкрепяше международното признатото правителство в западната част, а Сиси - силите на генерал Хафтар.

Сближаването на Ердоган с Египет е част от по-широк план за възстановяване на връзките с арабските сили и региона чрез дипломация, а не толкова военна сила, каза Юмер. Целта на Ердоган е да използва това за стимулиране на турската икономика чрез повече инвестиции и износ и вече направи подобни стъпки с Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия през последните две години.

Ердоган се опитва да възстанови политиката на Турция за нулеви проблеми със съседите си, въпреки че вече бе разрушил много мостове, каза Юмер и добави, че се повдига въпросът и за сближаване на Анкара с режима на Асад в Дамаск.

"На Ердоган ще му е трудно да възроди инерцията, която Турция имаше през неговите първи два мандата в периода 2002 - 2011 г."

Ердоган е опортюнист и съобщенията за подадена молба за членство в БРИКС трябва да се разглежда в тази светлина и като опит да извлече повече ползи от съюзниците си на Запад, смята Юмер. Турция остава солиден сюзник на Запада и в страната не се обръща голямо внимание на новата авантюра на Ердоган, добави Юмер. Много по-голям интерес се обръща на икономическото състояние и кога и дали опозицията ще предизвика предсрочни избори.

Повече за новата дипломация на Турция и връзките ѝ с държавите от Близкия изток може да гледате във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от САЩ
Тръмп нарече съдебните дела срещу него "лов на вещици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
11
 
7
 
! Отговори
ZV преди 1 седмица
Да,да. Българите си падат по жени, затова жените им висят по джамовете в цяла Европа.
27
5
 
11
 
! Отговори
До Костас преди 1 седмица
Къса ти е паметта. Забравяш, че турците са ви управлявали само с един Валия. Тези неща не са за седянкаджии като вас.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ZV- и двете
25
8
 
5
 
! Отговори
да преди 1 седмица
само дето в Индия никога не е имало турци хахахаха
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ, МИЗЕРИЯ, ИСТЕРИЯ, ПРОСТОТИЯ, ШОВИНИЗЪМ, РАСИЗЪМ, КАНИБАЛИЗЪМ
23
8
 
8
 
! Отговори
ZV преди 1 седмица
Въпрос: Защо българките висят по джамовете в Амстердам?Отговор: защото българските мУже са евроатлантици.
22
4
 
4
 
! Отговори
ООО ЗНАЕМ преди 1 седмица
Новата дипломация на Турция: Ердоган вече иска да бъде приятел с всички. А след това и да управлява всички ! ! ! Добър човек , даже много добър . Нали така ? И миролюбив . И благ . Първоначално целта е уж стимулиране на турската икономика чрез повече инвестиции . А след това вижте какво ще остане от съседките и . С изключение на един съсед .
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е държава на измамници
20
13
 
4
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 седмица
ГЪРЦИЯ и ЕГИПЕТ ИМАТ СЪЮЗ , 100-кратно по-голям и ДЪЛБОК -- ОТВЪД ПРЕДСТАВИТЕ и ПСЕВДО-МОЗЪЦИТЕ на МАЛКА ТАТАРСКА СРДЕНОАЗИАТСКА ТУРКИЯ........ЕГИПЕТ И ГЪРЦИЯ ЗАЕДНО ЩЕ УНИЩЩОЖАТ ТУРКОМАНИТЕ И ВСЧИКИТЕ ТУРКУЦИ ...БЕЗ ДА ДОБАВЯМ ИЗРАЕЛ, КИТАЙ ,ФРАНЦИЯ, САЩ, КУРДИТЕ, И ОАЕ И САУДИ АРАВИА .
19
7
 
8
 
! Отговори
ZV преди 1 седмица
Най-голямото унижение в галактиката е да си българин.
18
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
Какво е НПО? Всички организации които не са правителствени - Университети, болници, БАН, фирми, училища...
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И БОЙКО ИСКАШЕ ДА ВЪРТИ ДУДУЦИ НА ВСИЧКИ ЗАТОВА НАРОДА ГО ИЗРИТА.
16
5
 
5
 
! Отговори
ZV преди 1 седмица
Въпрос: Територия, която се управлява от нпо-та?Отговор:БЪЛГАРИЯ
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС и БРИКС са опити на групи страни да намалят негативните последици от агресивната политика на САЩ. Разбира се ЕС и БРИКС са много различни. Първоначално в БРИК влязоха 4 развиващи се държави с огромно население. После се прибави и ЮАР с 52 милиона население през 2011 година и стана БРИКС. Етиопия и Египет са с по над 110 милиона население. Иран е колкото Турция. Само ОАЕ са с по-малко население - 9,5 милиона. Очаква се и Индонезия с 280 милиона население и Пакистан с 240 милиона да се присъеди
14
6
 
11
 
! Отговори
ZV преди 1 седмица
Вижте се малко бе крадливо племе. Толкова сте "умни", че едни пътища не можете да построете като хората. Най-голямото ви постижение е да се снимате в тик ток.
13
6
 
5
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 седмица
дедо ердо се превръща бавно но славно в настрадин ходжа.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който не слуша америка става враг за тях..
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В политиката няма приятели, има интереси.. по тази логика Саддам също беше "приятел" с Америка после го видяхте ли какво направиха?? на Путин искат да направят същото обаче не можаха..
10
8
 
11
 
! Отговори
ZV преди 1 седмица
А българите защо се обаждат при положение, че те даже държава си нямат.
9
10
 
9
 
! Отговори
нов преди 1 седмица
Мюсюлманско коварство.Никой,никога не може да бъде приятел с всички.Да ги оставим мюсюлманския свят сами на себи си,и да видим докъде ще стигнат.Там цари животинска жестокост/човешкия живот няма стойност/,невежество,мързел,склонност към измама и коварство.

Спонсорирани публикации