Не с лев, а с цели 2 скачат цигарите

Министър Дянков иска убийствен акциз за цигарите
1 окт 2009 13:39,
344
Не с лев, а с цели 2 скачат цигарите
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков предлага акцизът на цигарите да се повиши от малко над 53 евро за 1000 къса на €76 за 1000 къса.

За бюджета тази промяна в акциза върху цигарите ще доведе до допълнителни 226 млн. лева, посочи той.

По данни на Световната здравна организация за миналата година ние сме на трето място по тютюнопушене в света след Гърция и Япония, тъй като се оказва, че 41% от българите пушат, сред тях - много деца.

Само преди три дни от финансовото министерство разпространиха информацията как догодина акцизът за цигарите ще достигне минималното ниво за страните членки на ЕС, което е 64 евро на 1000 къса.

Още по темата

От ведомството на Дянков се оправдаха, че скокът в цените е неизбежен заради поет пред ЕС ангажимент за вдигането на налога.

Тогава изчисления показаха, че поскъпването на всяка кутия цигари може да удари 1,10 лв., сега обаче скокът вероятно ще гони два лева.

Така най-масовите български цигари Victory ще достигнат 5,00-5,50 лв.

В случай пък че след увеличението на цените на цигарите в България останат някакви пушачи, от 1 юни 2010 те ще трябва да се съобразят и със забраната за пушене на обществени места.

Още подробности и за акцизите върху горивата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 14 години
Тук човек може да се позамисли...
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ЕМи гласувайте за Бойко
213
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** работата ми ще си пафкаме вече тревица, че е по евтина (масово ще се отглежда )тогава може Дянков да е доволен
212
0
 
0
 
! Отговори
вероятно преди 14 години
може и да си прав за "Булгартабак".американските господари на "пълноумника" Дянков отдавна са му хвърлили око,ама не им се дават толкова пари колкото им искат...
211
0
 
0
 
! Отговори
jorkata преди 14 години
Дянков умната щот май няма да предлагаш много явно пак ще се щурмува
210
0
 
0
 
! Отговори
стамати преди 14 години
очевидно искат да дерат. Ако искат да предпазят хората от тутуна, просто да спрат да се продават цигари у нас - лесно е. НО, ка ше спрат, като това е златна кокошка. Изнудвачи гадни.
209
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 14 години
е тва,пък после се чудете защо и 80-ни жени почнаха да отглеждат канабис..
208
0
 
0
 
! Отговори
aAaAa преди 14 години
"За бюджета тази промяна в акциза върху цигарите ще доведе до допълнителни 226 млн. лева, посочи той." ефект по-скоро ще е негативен за бюджета, по-скоро някой иска булгартабак да фалира 1. да не забравяме колко диворастящи билки стават за пушене 2. ще наблягаме на контрабандни цигари с неизяснен произход, които дори може да са по-вредни за здрвето... почвам да съжалявам, че гласувах за такова явно не наред с главата човече
207
0
 
0
 
! Отговори
Orda преди 14 години
Чумата и свинският грип да го тръшнат дано.
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пробвайте да пушите нещо друго - нямам предвид наркотични вещества, а някое друго растение. Защо точно с тютюна сте се хванали.
205
0
 
0
 
! Отговори
jorkata преди 14 години
mn si prav za tova ok neka da vdignat akcizite do minimuma na evropeiskite strani obache da napravqt i zaplatite kato "minimalni evropeiski"
204
0
 
0
 
! Отговори
още по-гневен преди 14 години
аз не пуша,ама като се замисли човек,май така ще излезне...Тоя Дянков няма идея откъде да докара свежи пари и това му е единствения ход,да дере от хората...Защото все пак живеем в БГ и трябва да се съобразява със имотното състояние на хората...
203
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хахаха и черната борса ще се оживи силно.
202
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
1989, Събрал Бай Тошо партията да мислят за бюджета, започнали по азбучен ред - Първия казал за вдигнем Акциза, вторият казал да поскъпнат Билетите, третия - Водата, четвъртия - Данъците, като стигнали до леля Цола Драгойчева били на "Ф" и тя казала Ф Ф ФСИЧКО! ... 2009 Бай Бойко събрал министрите... сега са до ляля Цола Дянкова...
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А всички нормални хора искат кол в г*за на Дянков :)
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
25 стотинки за цигара - какво му е скъпото.
199
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
И защо само с два лева? Една цигара през 2010 не трябва да струва по-малко от 50 ст, с тенденция да стане 1 лев и после 1 евро в най-скоро време. Ползата за България и българите ще бъде огромна и в тази полза изобщо не слагам колко акциз ще се събере, както пушачите се опитват да извъртят нещата и да се представят едва ли не като хората, които крепят бюджета на държавата.
198
0
 
0
 
! Отговори
6669 преди 14 години
...ne sa s golemata lopata da ne si tragnete i vie kato predishnite,gospodin Dynkov i B.B!!!
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да, ама целта им не е да ограничат пушенето, а да вкарат пари в хазната, това е!
196
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 14 години
Нито съм пушач нито ще тръгна да плюя или защитавам пушачите. Вдигането на цените на тютюневите изделия е светован практика и много хора я намират за адекватна. Обаче...Какви са резултатите ?Аз ще викажа един потресаващ - покачването на цените на цигарите въпреки добрите намерения не е спасило много хора от болести. В резултат на по-малко достъпните цигари забележителен ръст бележат всички видове наркомании. В цял свят.Ето това е!