Не е Централна гара, а кючеци, мизерия и бездомни

Разруха и мръсотия посреща пътниците
Обновена: 19 сеп 2024 14:36 | 19 сеп 2024 11:03, Инна Ангелова
213
Не е Централна гара, а кючеци, мизерия и бездомни
Снимка: БГНЕС

Централна гара в София е на едно от най-комуникативните места в столицата. На ден минават хиляди жители и гости на града. Бездомните обаче са окупирали района, а първото впечатление не е никак добро. Бездомни хора спят в чакалнята около Централна жп гара и мизерия около една от входно-изходните врати на столицата.

Оказа се, че във всеки един от тунелите на гарата има бездомни хора. Това, което ги обединява, е алкохолът – заради отчаянието и безизходицата. През нощта се отдават на кючеци и пиене – пред инсталираните камери, които са разположени навсякъде.

Със своите 12 хиляди пътници на ден Централната жп гара в София е най-натоварената в страната. През годините няколко пъти е била преустройвана, а видът, в който днес я виждаме, е след ремонт, започнал през 2014 г. за над 140 милиона лева.
Днес от него почти нищо не личи. Разруха и мръсотия - това посреща пътниците, наред с миризмата на урина.

“Това е частен обект, бе - какво снимаш, бе?“, са част от реакциите на бездомниците, които се държат враждебно с екип на bTV, снимащ, за да покаже мизерията. Чува се още “изчезни” и “махай се”.

Един от най-известните бездомници е Цецо Банана. Той е присвоил и барикадирал търговско помещение, където живее. Малко по-нататък са се разположили, спящи хора.

В средата на "Ротондата" пък почти всяка вечер се вихри купон. Полиция не се вижда. С падането на нощта - градусите се вдигат, а задръжките падат. Някои от обитаващите гарата си свалят и панталоните.

“Добре. Не ви ли правят проблеми? Ей там е камерата - виждаш ли я?“, пита репортер на телевизията.

“Не, не ни правят проблеми, защото полицаите си ни знаят тука. Общината ли е, държавата ли е - ни оставят по улиците. Нямаме домове. Нямаме нищо, а зимата, като дойде - какво правим. Няма къде. Аз си спя там, щото няма къде“, казва един от бездомниците.

Цецо Банана решава да разведе репортера из пространството. “Защото това вече не е европейска гара. Това е циганоландия. Няма нормални хора, които да живеят тука. Тука, който остане малко по-късно в тъмните часове бива обиран“, казва Цецо Бабана.

Казва, че самият той не превръща гарата в циголандия. “Аз съм образован човек. Имам си образование. Водя дело с моята сестра, за да си вляза в имота - на 24 ноември е“, допълва Цецо Банана.

Разказва, че живее на гарата през последните 3 години и половина. Събират се до 7-8 човека. “Аз не правя престъпления. Ако мога да помогна на някой, ще помогна. Останалите само се чудят как да се напият. За какво да бъда агресивен. Аз съм гражданин на република България“, коментира още той.

Зад всеки човек тук обаче стои и човешка съдба. Някои ни се доверяват и разказват повече.
“Аз се заграждам, защото тука е страшно. Има всякакви. За 1 година - трета лична карта вадя“, казва вдовицата Силвана Спасова, която е изгонена от сина си от дома им.

“Не е хубаво положението. Идваме от почивка в Будапеща и положението е съвсем различно. Хем това е в центъра на София. Би трябвало да е по-поддържано“, казва туристка.

На самата гара пък, точно до чакащите, пътници по пейките също спят бездомни хора, но далеч по-спокойни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от София
Терзиев: София има нужда от събития като шоуто на Гришо и Ноле
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
5
 
! Отговори
6567 преди 1 час
На гарата долу тези опи-кани лабиринти и катакомби трябва да се засипят с пръст и да се бетонират нивото да е както горе вървят такситата, подобно на летището. Проекта не е добър, заради 2 баничарници долу винаги ще се събират такива ел ементи
158
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Настанете бездомните по хотели-на разноски на държавата, както е направено за украинците.
157
1
 
10
 
! Отговори
Away преди 3 часа
по нищо вече София не се различава от всеки по голям град по света с мизерията, наркоманите, кошарите, убийствата, кражбите и тн. Не е само по Щатите или Латинска Америка. Това не е вече моят град където израснах, отдавна живея в чужбина но ако се завръщам един ден определерно няма да е в тук. Много ми р мъчно и болно като гледам е каква кл.о.ака се превръща. Насочвам се към провинцията.
156
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Пълно е с клошари ,емигранти и просяци от гарата та до НДК!
155
0
 
3
 
! Отговори
Джо преди 3 часа
Там където са се снимали не е ли на общината?
154
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Бедна държава, крадливи и безпомощни политици, "Луда по тебе", простнарод.
153
4
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 часа
Навсякъде, където либерали управляват е така, за неомарксистите от пплгдб+ това са нормални европейски практики ;)
152
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Интересно защо спят само на Централна гара, а не на летището или на някоя от автогарите? Може би защото на другите места охраната си върши работата?
151
14
 
4
 
! Отговори
Радев преди 5 часа
Товарищ Копейкин ще ги оправи той е най големият оправяч на республика Мангалия
150
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ее защо сменихт заглавието "ци-гания" си му е БАШ БАШ ЯВАШ!
149
1
 
33
 
! Отговори
до 120 преди 8 часа
До Анонимен Новата автогара във Варна е един гълъбарник .Събориха хубавата стара автогара за да построят на нейно място Лидъл,такава простотия може да се случи само във Варна!
148
18
 
4
 
! Отговори
кики преди 8 часа
До АнонименВсички бомжи на Централна гара са пунтинисти!
147
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Докато сме със запада ,все така ще е .Цивилизацията е в БРИКС
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
144: Не е точно така. Не исках да изпадам в подробности, но единият от тях например беше съученик на мой близък. (Лека им пръст и на двамата).Така че по стечение на обстоятелствата знам голяма част от семейната му история и тя, уверявам те, не е никак розова от началото до края. А и не мислиш ли, че твоите се перят и хилят, защото им е останало само това, а и ние обичаме да се дуем.
145
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
За тази ситуация с нахалството на ромите и клошарите благодарете на Сорос, Отворено общество, Америка за България и Българския хелзински комитет, които от 30 и повече години защитават правата на "бедните и нещастни" роми и клошарите срещу правата на всички останали българи и държавата. Тия "хуманисти" спечила доста дела и задължиха държавата да строи жилища на ромите, които си бяха завзели с катуните си разни поляни извън града.
144
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
ЕВРОПЕИСКА СТОЛИЦА, СКОРО И В ОСТАНАЛАТА ЧАСТ НА ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ СЪЩОТО
143
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До 136Мойте клошари са абсолютно същите като твойте клошари само че твойте са дърти и смазани от животът а мойте по-млади ,бойни и наперени.Смехотворно е да обясняваш как били от селата и работили къртовски..След 15-20 год когато се издухат от пиене и вече може и дете да ги бие ще почнат историите-родени без късмет,измамени от лоши хора,заложили всичко на бизнес който им откраднали и други глупости. Истината е че цял живот не ги е бивало за нищо от мързел и свиинщина.Пиене и отпадъци.
142
8
 
26
 
! Отговори
Смок преди 8 часа
Същото е положението и при централните гари на далеч по-развити от България европейски държави. Справка: Франкфурт, Париж, Лондон, Милано, Рим... Каква е причината тогава?
141
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Вие какво тте очаквали? "Луда по тебе" .Целият ни елит я слуша, заради чалгаря Джокович. Какво остава за обикновените хорица, чалга и опростачване.
140
4
 
32
 
! Отговори
Хейт преди 9 часа
Строена набързо за посещение на Брежнев, защото той не обичал да лети със самолети, на мястото на хубавата стара царска гара. Тази е трябвало да покаже доколко напреднала е държавата в социалистическото си развитие. Сега е направо олицетворение на демократична България :)