Откъде накъде е казал, че е умряло, като то не е умряло?

Ужасяващи СРС-та излязоха наяве по скандала с родилката
Обновена: 3 дек 2010 14:35 | 3 дек 2010 13:37,
959
Откъде накъде е казал, че е умряло, като то не е умряло?
Снимка: Булфото

"Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло. Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?"

Това е само част от разговорите между лекарите в болницата в Горна Оряховица при израждането на бебето на 17-годишната родилка.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов беше изслушан от депутатите за скандалния случай с шумните арести на четирима лекари заради подозрения, че са умъртвили преждевременно роденото бебе.

Да мятам ли бебето?
Според докторите не става въпрос за раждане, а за аборт. Те били направили всичко възможно, но плодът, който е бил във 21-ва гестационна седмица и с тегло 600 грама, е бил нежизнеспособен.

Скандални разкрития за вината на арестуваните в Горна Оряховица  лекари направи обаче Окръжната прокуратура във Велико Търново на извънреден брифинг днес.

Пред журналистите беше представен декласифициран запис с телефонни разговори, водени от директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров, направен със специални разузнавателни средства, от които става ясно, че недоносеното бебе е било живо в продължение на 24 часа и че за неговия живот не са положени никакви усилия от персонала на родилното отделение.

"Това дете стои живо. Те ще кажат: вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", "Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе, човек!", "То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим", цитира разговорите вътрешният министър пред депутатите.

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", коментира Цветанов скандалния случай.

Разговорите на д-р Кожухаров с лица, на които от прокуратурата не пожелаха да съобщят имената, показват, че бебето е живяло 24 часа.

Още по темата

Прокурорът по случая – Светослав Калчев, съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15,00 часа в горнооряховската болница.

Разговорите, които д-р Кожухаров е провел, са на 29 октомври следобед. В тях става ясно, че детето е още живо.

Първият разговор е проведен в 14,44 часа. При него д-р Кожухаров пита другия мъж защо д-р Лазаров не е извикал неонатолог. 

"Плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим", казва директорът на болницата.

От разговора става ясно, че са възнамерявали да платят на майката на бебето. Те обсъждат дали да кажат на майката, че детето е все още живо.

В следващия разговор на същия ден в 15,24 часа събеседниците коментират, че вече са съучастници, и осъзнават, че могат да бъдат съдени за предумишлено убийство. 

Мъжът пита д-р Кожухаров "дали да мята детето".

От разговора става ясно, че детето е било поставено в хладилника, но после е извадено. Обсъжда се и вариантът детето да се дави в кофа.

В третия разговор в 16,10 часа събеседникът на д-р Кожухаров споменава, че детето вече е при Андрей Баташов.

Директорът пита как е умряло детето, а мъжът отговаря, че му е било малко хладно в биологичните отпадъци.

А д-р Кожухаров заявява: "Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


959
Още по темата: новородено
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
786
27
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цялата история е типичен пример за манипулиране на тълпата! Новият момент е само в използването на Интернет като средство за пропаганда!Някой от възмутените потребители задал ли си е един два по-мозъконапрягащи въпроса?Например: - А кой ще гарантира, че записите от сересетата са автентични? Ами ако са манипулирани? - А кой ще гарантира, че подобни записи няма да му се стоварят и върху главите на всички неудобници за ЦЦ и ГЕРБ? - На какво основание за използвани сересетата? Предварително ли са знаели, че докторите ще извършат престъплението? Предварително ли са знаели че ще говорят по този начин и ще има дата основание за полицейско нахлуване? Предварително ли са знаели че бебето ще се роди живо, а пък те са се наговорили да го умъртвят? - А бе много информирана полиция сме имали, бе? - И като са били толкова информирани, защо не взеха превантивни мерки да предотвратят престъплението? Излиза, че в меверето са знаели за готвеното детеубийство, но са гледали като воайори, и са оставили гадовете да го извършат!
785
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", коментира Цветанов скандалния случай."Много ми е интересно, ако това стигне до Европейски съд, колко ли ще се смеят, като разберат, че става въпрос за плод с тегло 600 грама и гестационна възраст 21-22 седмица?!
784
13
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Да се поставим за малко на мястото на дежурния, майката била непълнолетна, вероятно е настоявала да не се знае, защото пък бащата бил ром, а родителите и вероятно са вдигали скандали, защото не са одобрявали. Детето се е родило прекалено рано, според медицинската теория, трябвало е да извика някакъв специалист т.е. да увеличи разходите на болницата, за което би могъл да бъде санкциониран, доколкото разбрах от Цветанов е бил дежурен две последователни смени - много предпоставки за грешно решение.
783
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А, ти беше тоя с 15те години учене и никакъв резултат?А да ти минава през ум една друга възможност? След тоталното осиране на полицията, сега някой се опитва да манипулира общественото мнение. Бяха "прочетени" (всъщност изсричани) няколко изречения, които по никакъв начин не доказват вина. А защо не бяха пуснати самите записи? Или ще се даде време да бъдат изфабрикувани поне! Защо никой не изслушва и другата страна?
782
11
 
12
 
! Отговори
ХАХАХА!!! преди 13 години
Народът ***, животът тежък, скучен.... как се вързахте на поредното активно мероприятие, като шарани! Половинкилограмов плод остава жив - на САМОСТОЯТЕЛНО дишане - в продължение на 24 ЧАСА :))))))) Горките набедени лекари трябва да са уморили новия Супермен... стегнете се, хора, ако и на такава измислица вярвате, България действително няма бъдеще!
781
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Това е в най - лошия вариант причиняване на смърт по непредпазливост, аз не съм Господ, за да ги съдя. Но това, което се разиграва в последствие е площадно правосъдие, медийна република, еднолична демокрация ...
780
5
 
6
 
! Отговори
PENE преди 13 години
Мило момче , колкото и да не ви се иска на членовете на вашата ИЗЧЕЗВАЩА партийка , законите са такива каквито са ! Проблемът е ,че не се прилагат правилно ! Иначе вашият лидер отдавна трябваше да е В ЗАТВОРА ! ! !А колкото за кражбите от здравеопазването - прав си - вчера се случи най-голямата кражба на НАШИ ПАРИ от здравеопазването ! ! ! Тя е в размер на 1,5 МИЛИАРДА ЛЕВА ! И я извърши не някой друг а ГЕРБ с помоща на вашата УМИРАЩА ПАРТИЙКА ! ! !
779
2
 
4
 
! Отговори
moral преди 13 години
Samo inkvizitziata v Srednovekovieto e bila tolkova bezmoralna i jestoka!!!Kakvi lekari sa tova-da ne im padnesh v ratzete!!
778
2
 
13
 
! Отговори
NE E TAKA преди 13 години
Това не е грешка , а предумишлено действие.Доктор Смърт.
777
20
 
5
 
! Отговори
баси преди 13 години
заради 1 *** ,която си е вдигнала краката на 16 г , сега пушилка до небето и милиция, депутати, лекари , че и целия народ се занимава с тъпотията.Никой не е искал *** и на никого не му пука за него!
776
9
 
8
 
! Отговори
Бебе-фантом преди 13 години
Значи, за нормално родени бебета, колко грижи трябват за да оцелеят!Бебето, ако поеме въздух след раждането,то дава доста шумни признаци на живот.А това бебе - то в хладилника ли е започнало да диша?Абсолютно налудничава история! Докторите не са били на висота, сащисали са се. Министърът обаче, прави сензация от нещо, което изисква лекарска еккспертиза, а не само полицейска.Защо ще дават пари на майката, ако тя е знаела, че е мъртвородено? За изненадваща новина, че е живо, пък ще го давят?
775
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това са лекарските грешки, да те са драматични, защото резултата е смърт. Но механизма на депутатските грешки, на полицейските грешки, на съдийските грешки е същия, пък и резултата в много от случаите е ако не такъв, то подобен или съизмерим. Тях защо не ги корим. Ако Цветанов греши или пак прибързва със заклчениеята, примерно в случая ... Резултата е, че ще разсипе живота и кариерата на няколко доктора, а това, според вас не е укоримо или?!
774
7
 
9
 
! Отговори
Христо преди 13 години
Смъртна присъда за лекарите-убийци!
773
3
 
4
 
! Отговори
k...bibg преди 13 години
kato 4eta tozi material,i ot sobstven opit s nashite doktori,razbiram samo edno....nikoga ama nikoga nema da si mradna prasta za teh kato revat za po golemi zaplati,i ne samo za teh za nikoi koito e na darjavna rabota,parazitite se lekuvat sas raundap
772
3
 
3
 
! Отговори
moral преди 13 години
Samo inkvizitziata v Srednovekovieto e bila tolkova bezmoralna i jestoka!! !Kakvi lekari sa tova-da ne im padnesh v ratzete!!!
771
2
 
7
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Фактите, които се изнасят в тази статия са покъртителни ----- Не, умопомрачителни ----- Всъщност, ужасни ----- Най-вече, недопустими ----- Аз казвам - нечовешка жестокост ----- Посочвам това определение не като най- точното, а поради невъзможност да намеря най- подходящата дума ------ Не ми стана ясно по какъв повод и кой е подслушвал въпросните разговори
770
2
 
8
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Слабо ме вълнуват законните норми, като че ли не се пишат винаги за богатите! Ако зависи от мен, то повечето закони няма да са такива, а повечето юристи ще са в затвора! Важното е да се знае каква е ситуацията в държавата - масово раждат някакви *** на по 12-17, от здравеопазването се краде като за световно, лекарите не им пука за нищо, а тези които са свястни едва изнемогват, както и целия народ и то защото носим на гърба такива - крадците от клиничните пътеки и всякакви *** с "права"!
769
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
802, ама тя *** ли е била? и ако да, каква е гаранцията, че така няма да постъпят и с наше дете? А днес.бг да съобщи ако това се оказва темата с рекорден брой коментари - ще бъде интересно за нас, читателите.
768
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
До "идиотче".Когато говорим за наказателно преследване на едно деяние, то процеса изисква да се установят в максимална степен всички обстоятелства, които са били от значение по отношение на деянието, дееца, последствията и т.н. Нищо не е по принцип и просто така. Освен това, аз не съм просветен в тази област, но си мисля, че само една медицинска експертиза може да даде мнение, дали ако дежурния лекар беше положил повече усилия, то плода би имал шанс да живее.
767
5
 
1
 
! Отговори
Somebody преди 13 години
Къде е сега бай Росен да си защити съсловието... Аз като казах вчера, че работата смърди яко...