Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"

Правителството обещало на ЕК да промени споразумението с Москва
Обновена: 15 ное 2010 17:03 | 15 ное 2010 17:02,
212
Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще има последната дума за количеството газ, което България и Русия ще могат да използват след построяването на тръбопровода „Южен поток“.

След разговорите в събота в София между Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин беше подписано споразумение за създаване на съвместно дружество, което да изпълни проекта, като участието на България и Русия е 50:50.

Говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер обаче уточни, че двете страни няма да имат право на същото съотношение при ползването на пренасяното през него гориво. Тя се позова на директивата за енергийната инфраструктура, която предвижда достъп до тръбата да имат всички желаещи, а управляващото дружество е длъжно да им го предоставя.

Според разпоредбите София и Москва трябва да поискат от НЕК, която е енергийният регулатор у нас, да им запази определено количество от газа. За да го направи обаче, НЕК ще трябва да поиска разрешение от Брюксел, като Европейската комисия има последната дума.

Холцнер заяви, че благодарение на експерта, изпратен в София за преговорите по настояване на нашето правителство, е подписано по-благоприятно споразумение.

Европейската директива предвижда т.нар. Право на изключение, според което компаниите, инвестирали в строителството на тръбата, могат да „резервират“ за себе си определена част от транзитираното гориво и така да си върнат по-бързо вложението. Останалата част трябва да се предложи свободно на всички желаещи компании.

За да се направи „резервацията“, трябва да се депозира искане пред националния регулатор, който пък да го представи на Брюксел и там дават окончателното разрешение.

Такива изключителни права бяха дадени на участниците в управляващото дружество на газопровода „Набуко“, за да се стимулира набирането на капитали. При предишното правителство София също си гарантира дял.

Задължението за изключение е записано в споразумението от събота. Все още обаче не е гарантирано участието на трети страни, съобщи Холцер.

София обещала на Брюксел да промени за целта междуправителственото споразумение за „Южен поток“, подписано през януари 2008 г.

В момента според Брюксел то не съответства на европейското право и ако не го коригира, София може да си навлече наказание и дори съдебно дело. Тъкмо в споразумението не се дава възможност трети компании да ползват горивото от тръбата.

Холцнер съобщи, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството на Сергей Станишев през април 2008 г., с което е поискала подробности за съдържанието на договореностите между София и Москва, но българските власти не са му отговорили.

Сега Брюксел имал уверения от правителството на Бойко Борисов, че междуправителственото споразумение ще бъде съобразено с европейското право.

Според запознати с преговорите София е настоявала пред руската страна още преди 2 години да се включи клауза за допускане и на други компании до тръбата, но е получила категоричен отказ. Тогава бил обсъждан вариант София да отвори крановете за други желаещи на своя територия, като им даде от своя дял.

Говорителката на Йотингер обаче подчерта, че всички компании са длъжни да се подчиняват на европейските разпоредби, щом работят на територията на ЕС, независимо къде са регистрирани, и даде да се разбере, че няма да се правят изключения за руските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
8
 
7
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Не може Бойко да не е знаел за йезуитския номер на ЕС.Това обяснява защо така лесно подписа.Русия направи огромна отстъпка на БГ като ни позволи да имаме 50% от тръбите.Тя никога няма да се съгласи да отстъпи от своите 50%.Трябва БГ да го направи.Честно да си кажа много се радвам! Още едно доказателство в какъв натовски капан попадна БГ преди 20 год.Повече хора ще осъзнаят какво е бил е и ще бъде ЗАко съм на Русия,ще оставя други да доставят газ и нефт на продажна България.БГ и без това си отива
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се, че лапачите от европейската комисия нямат думата - заглавието си е чиста простотия. Става дума за газ, и тогава правилата се опрелят от Русия а не от търтеите в комисията! Колкото и да им е неприятно на ЕС, Русия може да постави на колене цяла Европа с доставките на газ, и докато нямат алтернатива разните Гюнтер Йотингери и Марленета Холцнери да внимават какво приказват. Интересно защо самия енергиен комисар не се изкаже, ами неговата говорителка се изцепва.
86
3
 
9
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Още на следващия ден след преговорите с Русия започват уговорките за промени. На думата на Бойко Борисов наистина не може да се разчита. При него каквото и да каже е само последната версия за момента.
85
7
 
7
 
! Отговори
бб преди 13 години
на бас че тръба нема да има това е заигравка по руски , с руснаците несе играе елементарно , но бойко е бита карта за тях не случайно му подариха нож , в момента положението му е доста сложно , дано излезе от мръсната игра . Не съм му фен , но играта е доста груба. Да не стане когато атовете се бият ние да си подаваме *** ....
84
4
 
8
 
! Отговори
Боко преди 13 години
Разбира се, че има директивата за енергийната инфраструктура, но Българското правителство смята, че страните от европейският съюз не са още готови да имат достъп до тръбата. Има още много нерешени проблеми в някои европейски страни с нарушаване на правата на малцинствата затова ще изчакам до пролетта и тогава ще реша дали да дам достъп до тръбата, а дотогава лапачите от европейскат комисия могат да ми духат тръбата!
83
6
 
22
 
! Отговори
eeeee преди 13 години
Писна ми от постоянните искания на този ЕС! НЕ ИСКАМ да живея по неговите правила!Пита ли ме мене някой дали искам да съм в ЕС?Някакви продажници ни навряха там и след време ще трябва да се изхождам с разрешение на ЕС.Който си е мечтал за ЕС да си хваща насраните потури и да върви там!Аз искам да си остана тук, да си подредим държавата и да живеем като нормални хора! НЕ ЖЕЛАЯ аз и децата ми да сме обслужващ персонал на мазните ЕС дупета!
82
6
 
2
 
! Отговори
@ преди 13 години
До 83Ама това много весело звучи,верно ли така пише?:"Президентът Путин бе представен на овчарски кучета в България" :D:D:D
81
3
 
5
 
! Отговори
ДД преди 13 години
"...като участието на България и Русия е 50:50.Говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер обаче уточни, че двете страни няма да имат право на същото съотношение при ползването на пренасяното през него гориво."Ами България задни*а да си съдере да гори газ, пак няма да може да може да ползва толкова много - 50%!!! Само размахват пръст тия туъртеи от ЕС, но ще го цункат май Бойковия
80
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Току що гледах по чужда медия новината вижте как звучи "President Putin was presented to his shepherd dog in Bulgaria" По-точно не може да се каже :)
79
4
 
1
 
! Отговори
хаха преди 13 години
еврейско дърво ще има май :))
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БАС?Какво залагаш?Аз залагам ВСИЧКО
77
5
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Избрал си точно тия страни, за които нямаш никакъв шанс...
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тия *** много отворени нещо станаха. почнаха за всичко да се месят. нещастници. хайде да напускаме ЕС-то им. аз заминавам за Швейцария или Норвегия
75
6
 
18
 
! Отговори
poll преди 13 години
ако утре има референдум за напускане на ЕУ как бихте гласували? за(да напуснем) или против(да не напускаме)?
74
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какви сте *** от герб само..!!!За нищо не ставате,доказахте го вече,че сте и дупедавци големи,*** долни!!!!
73
3
 
11
 
! Отговори
Всички са комбина преди 13 години
Кои са кметовете от ГЕРБ на повечето софийски общини,както и на тези в страната-бивши кметове и членове на СДС и БСП при това адски корумпирани и некадърни.Защо тези хора са избрани от квотата на ГЕРБ?Станишев,Доган,"Царя",всичките крали милиарди-защо са на свобода?"Царя" мрънкаше и не казваше нищо конкретно,Бойко говори постоянно,но резултатът е еднакъв- абсолютно нищо конкретно не се случва.Продължава 21 годишният модел: комунистите са виновни за всичко.Да де ама "комунистите" са все на власт!
72
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Холцнер съобщи, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството на Сергей Станишев през април 2008 г., с което е поискала подробности за съдържанието на договореностите между София и Москва, но българските власти не са му отговорили. ===============================================be zkomentar
71
4
 
9
 
! Отговори
за70 преди 13 години
КЪСНО СЕ ВКЛЮЧВАМ ВЪВ ФОРУМА,ИЗВИНЯВАЙ,НО НЕ ТЕ РАЗБИРАМ,МИСЛЯ,ЧЕ КРАДЦИТЕ НЯМАТ ЦВЯТ.
70
5
 
5
 
! Отговори
цъъъъъррррр преди 13 години
Мили ми мишленца, никой не ни бръсне за "слива"....
69
10
 
7
 
! Отговори
ZA 69 преди 13 години
А крадливите комунете сА СРЕЩУ ВСИчКИ НИ.......