Пари за ромите има, ама не се харчат

2 от 3 евро от фондовете на ЕС за интеграция не са използвани
Обновена: 6 апр 2011 19:12 | 6 апр 2011 19:12,
168
Пари за ромите има, ама не се харчат
Снимка: Булфото

Държавите с големи групи роми ще се нуждаят от по 2 милиарда евро годишно, за да успеят успешно да ги интегрират, изчисли Европейската комисия.

Ромите, които са най-голямото малцинство в Европа, наброяват 10-12 млн. и основната част от тях живеят в Централна и Източна Европа.

По данни на Съвета на Европа най-много роми на глава от населението живеят в България – 10%, Словакия 9%, Румъния 8%, и Унгария – 7 на сто от населението.

Две от три евро от фондовете на ЕС, предназначени за интеграция на ромите, не са били използвани, съобщи ЕК след проверката, последвала масовата депортация на български и румънски цигани от Франция миналото лято.

Нарушаването на правата им на европейски граждани предизвика широко възмущение, включително в Брюксел, който се зарече да положи повече усилия за приобщаване на най-голямото малцинство в ЕС.

Девет месеца по-късно Еврокомисията призна, че резултатите са плачевни почти навсякъде.

Причините за слабото използване на фондовете се дължат не само на технически трудности или липса на проекти, но и на политическото нежелание на властите в някои страни да работят с ромите, заяви социалният комисар Ласло Андор.

Според справка на комисията до 2013 г. за подобряване на живота на циганите има 26,5 млрд. евро. От тях до момента е похарчени незначителна част, въпреки че нуждите от пари са огромни.

Брюксел обаче няма да наставлява правителствата как да се справят с проблема, защото ситуацията била различна навсякъде, посочи комисарят за правата на гражданите Вивиан Рединг.

Испанските цигани например били добре интегрирани, докато полските и унгарските – не. Люксембург нямал почти никакви проблеми, тъй като в страната живеели едва 300 роми, докато в България те били стотици хиляди.

Признавайки, че не може да предложи общо решение, Брюксел поръча на правителствата да напишат стратегии как ще подобрят живота на циганите и да ги предадат за проверка в Брюксел до края на годината. Подобни документи ще се искат и от страните кандидатки на Балканите, които искат да влязат в ЕС, съобщи Рединг.

В стратегиите трябва да се предвидят мерки в четири области: образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

Брюксел настоява всички ромски деца да ходят на училище като 100 % от тях завършват началния курс. В момента само 42 на сто от циганчетата в Европа завършват четвърти клас, а едно от десет продължава в гимназия.

ЕК иска и възможности ромите да намират по-лесно работа. В ЕС работят средно около 68 на сто от ромите, но у нас – по-малко от половината.

Ако се справи, България ще може да разчита на четири пъти повече работници в следващите години, тъй като над една трета от ромите сега са на възраст под 15 години.

Европейската комисия иска и мерки за удължаване на живота на ромите. Те живеят 10 години по-малко от средния европеец, а смъртността е до 6 пъти по-висока заради липсата на достъп до медицинска помощ, твърди Брюксел.

Четвъртата област, в която държавите трябва да се погрижат за малцинството е да осигурят по-добри жилищни условия, предоставяйки им частни и социални жилища.

От своя страна Еврокомисията ще се погрижи да облекчи условията за кандидатстване за еврофондовете по ромски проекти и ще обучи 1000 души, които да посредничат между ромската общност и държавата.

Нито депутатите, нито неправителствените организации харесаха подхода на Брюксел за решаване на ромския проблем. Ромски организации са недоволни, че инициативата се оставя в ръцете на правителствата.

Европейските социалисти нарекоха проекта „празна черупка“.

„Не ни се предлага нищо ново в сравнение с обявената преди шест години Декада на ромското включване.

„Правителствата ще продължават, както и досега, да игнорират жалките условия, при които живеят тези европейски граждани“, заяви унгарската евродепутатка Кинга Гьонц.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хайде пишете ми минусчета!
63
1
 
5
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Е не може да се каже че всички българи са като ***! Вие дрогирате ли се какво? Нали ако бяхме като *** отдавна дори да нямаме ток ни вода ни телефони.Централа викате ?Болници? Училища? малелее Да сте виждали някога нещо хубаво ромско? Не съм расист ама българите са трудолюбиви и сравнително чисти. *** се къпе кога ше ходи да го продават некъде. Е винаги има изключения но да се казва еднакви са глупости. Дори и на тъмно не сме еднакви.
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде сега да ви видя българите хахаха нас*ах ли ви? А така, нека ви е нас*ано! Сами си го правите от глупостта си! Всички работодатели ви е*ат, политиците обират парите, които бабите и дядовците ви са създали, защото вие нищо не сте създали, а на вас *** са ви виновни, че сте прости.
61
1
 
10
 
! Отговори
До български евреин преди 13 години
Повечето неща дето си написал , вероятно са точно така!Но, никога не забравяй, че благодарение на българите и България твоите биологични създатели не са станали на почистващи препарати!
60
1
 
3
 
! Отговори
do 55 преди 13 години
ei, rezak.....q vednaga se vra6tai v kamerata, kade si tragnal da si pokazva6 nosa
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А по-заможните българи пък глезят децата си до безкрай, всичко им купуват, на по 18 години вече карат бмв-та, а на дъщерята подаръка за бала (който бал струва поне 20000лева) е силиконова гръд, харчат парите по чалготеките. Да се чу*аш като животно за вашите деца е най-големият престиж! С какво се различават те по манталитет от ***? Едните само дето се забавляват с повече пари! Тези дечица са свикнали всичко на тепсия, без да полагат усилия, взимат дипломи с пари... А мразите ромите хахааха
58
0
 
5
 
! Отговори
баси преди 13 години
Тоя ЕС и ЕК да не са със ромски произход ве та толкова само за ромите са загрижени -
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И българите като *** раждат деца без да има с какво да ги гледат,без да са дори психически готови за това, оставят ги на по 13-14 години вече да скитат по улиците до след полунощ и не ги е*е дали детето им се е*е, дали се дрогира, дали пие, дали е живо изобщо! Майката българка хвърля всички усилия още от малка да научи дъщерята да друса кючеци, да е к*рвичка та да е добре. Бащата българин учи детето си още от малко да е*е като колибри докато е млад, да е бройкаджия и тарикат.
56
0
 
8
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Вземете си обратно всички пари заедно с всички роми и си ги обгрижвайте в Брюксел!49и : Разбрал си от световна история, произход и Иран...
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Pari za romite ima, nashite pari. Da umrete ot Dnes.bg !
54
17
 
3
 
! Отговори
От български евреин преди 13 години
Вие сте полудели! С какво сте българите повече от ***? И едните и другите сте комплексари! Само дето българите сте по-надути. Българинът винаги всичко знае, всичко може, с него не се спори! Разбира от коли, жени, култура, филми, ремотни, политика! От всичко! Всеки българин е спал с адски много жени (виртуално разбира се) и се хвали какъв е*ач е на всички! Е*ал поне 5 рускини! Има най-големия х*й на света! Полубог е! И вашите деца като циганчетата вече се чаластрят на по 12г. ->1 и същи сте
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mnogo qsno che ne sa izpolzvani, ot GERB kakvo shte lapat?
52
0
 
12
 
! Отговори
vaderoo преди 13 години
Рома е за Биене, *** е за биене!Само от тояга разбират. С турчин пак можеш да се разбереш, а *** по-скоро ше те сгази с каруцата натъпкана с крадени жици, знаци, капаци на канавки.
51
0
 
9
 
! Отговори
До 49 преди 13 години
Хаха, Иран е люлка на арийската цивилизация бе,*** ! Българите можем само да се гордеем с арийския си произход!
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От трън на глог - мразите *** щото не работят, не плащат ток , вода ,данъци и т. н. -- Е Е Е Е Е Е ...... да ви питам аз сега -- какво искахте от трудолюбивия и законопослушен турчин който вършеше цялата черна работа на БГ, плащаше си данъците, тока, водата -- не крадеше и не простатуираше?!?!?!?!...Това ви е малко даже -- ако знаете какво ви чака в бъдеще с *** -- ще виете като вълци.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То няма кой веиче да ги крадне /става дума за нас българите / защото ще хапнат дръвцето от Борисов
48
20
 
4
 
! Отговори
Черен циганин преди 13 години
+Най големите циганомразци са в България . И затова има да патите . То вие българите си завиждате и все се дърпате кой да е най отгоре та за някой по умен *** дума ще става да работи на някаква по висока длъжност . Но не вие българите сте най - най великата нация . Но в най новата световна история която в момента се пише са установили че българите произлизат от Иран. Е смейте се но това е истината .
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** не са индийци! Те произлизат от индийски племена преселили се в Египет. Там те се сливат с част от населението и чак тогава емигрират по целия свят. Затова на английски се казва gypsy - от египтянин. Затова те имат дарбата да врачуват.
46
1
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 13 години
По-скоро са по близо до ***, живеят на гърба на другите и промяна не искат....ФАКТ!*** да хванеш, по-бързо ще се интегрира
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
о барчет мара ба,шъ идвами у вас,да колиш пител и да пичеш него с кисилу зиелинци.виш ся мойто братчта,ний сичкото ром шъ идвами даси живеими фъф софията и да става нашта столицъ кръсивъ и 2милиона,ний шъ ставами куриняк суфянци,искъми дъ на срещати с ляб и сол и прясно чесън и сланинка,а и ногу убичами мъстичка.