Пари за ромите има, ама не се харчат

2 от 3 евро от фондовете на ЕС за интеграция не са използвани
Обновена: 6 апр 2011 19:12 | 6 апр 2011 19:12,
168
Пари за ромите има, ама не се харчат
Снимка: Булфото

Държавите с големи групи роми ще се нуждаят от по 2 милиарда евро годишно, за да успеят успешно да ги интегрират, изчисли Европейската комисия.

Ромите, които са най-голямото малцинство в Европа, наброяват 10-12 млн. и основната част от тях живеят в Централна и Източна Европа.

По данни на Съвета на Европа най-много роми на глава от населението живеят в България – 10%, Словакия 9%, Румъния 8%, и Унгария – 7 на сто от населението.

Две от три евро от фондовете на ЕС, предназначени за интеграция на ромите, не са били използвани, съобщи ЕК след проверката, последвала масовата депортация на български и румънски цигани от Франция миналото лято.

Нарушаването на правата им на европейски граждани предизвика широко възмущение, включително в Брюксел, който се зарече да положи повече усилия за приобщаване на най-голямото малцинство в ЕС.

Девет месеца по-късно Еврокомисията призна, че резултатите са плачевни почти навсякъде.

Причините за слабото използване на фондовете се дължат не само на технически трудности или липса на проекти, но и на политическото нежелание на властите в някои страни да работят с ромите, заяви социалният комисар Ласло Андор.

Според справка на комисията до 2013 г. за подобряване на живота на циганите има 26,5 млрд. евро. От тях до момента е похарчени незначителна част, въпреки че нуждите от пари са огромни.

Брюксел обаче няма да наставлява правителствата как да се справят с проблема, защото ситуацията била различна навсякъде, посочи комисарят за правата на гражданите Вивиан Рединг.

Испанските цигани например били добре интегрирани, докато полските и унгарските – не. Люксембург нямал почти никакви проблеми, тъй като в страната живеели едва 300 роми, докато в България те били стотици хиляди.

Признавайки, че не може да предложи общо решение, Брюксел поръча на правителствата да напишат стратегии как ще подобрят живота на циганите и да ги предадат за проверка в Брюксел до края на годината. Подобни документи ще се искат и от страните кандидатки на Балканите, които искат да влязат в ЕС, съобщи Рединг.

В стратегиите трябва да се предвидят мерки в четири области: образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

Брюксел настоява всички ромски деца да ходят на училище като 100 % от тях завършват началния курс. В момента само 42 на сто от циганчетата в Европа завършват четвърти клас, а едно от десет продължава в гимназия.

ЕК иска и възможности ромите да намират по-лесно работа. В ЕС работят средно около 68 на сто от ромите, но у нас – по-малко от половината.

Ако се справи, България ще може да разчита на четири пъти повече работници в следващите години, тъй като над една трета от ромите сега са на възраст под 15 години.

Европейската комисия иска и мерки за удължаване на живота на ромите. Те живеят 10 години по-малко от средния европеец, а смъртността е до 6 пъти по-висока заради липсата на достъп до медицинска помощ, твърди Брюксел.

Четвъртата област, в която държавите трябва да се погрижат за малцинството е да осигурят по-добри жилищни условия, предоставяйки им частни и социални жилища.

От своя страна Еврокомисията ще се погрижи да облекчи условията за кандидатстване за еврофондовете по ромски проекти и ще обучи 1000 души, които да посредничат между ромската общност и държавата.

Нито депутатите, нито неправителствените организации харесаха подхода на Брюксел за решаване на ромския проблем. Ромски организации са недоволни, че инициативата се оставя в ръцете на правителствата.

Европейските социалисти нарекоха проекта „празна черупка“.

„Не ни се предлага нищо ново в сравнение с обявената преди шест години Декада на ромското включване.

„Правителствата ще продължават, както и досега, да игнорират жалките условия, при които живеят тези европейски граждани“, заяви унгарската евродепутатка Кинга Гьонц.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 13 години
Не си струва да разговарям повече с вас. Само ще ви кажа за последно, че никого не мразя, никого не обирам! Аз не съм богат, но живея добре. Постигам всичко със помощта на семейството си, със знанията си! Никога не съм стъпвал в дискотека! Мисля, че бях достатъчно изчерпателен! И не съм ***, както някой се изрази. Някак си са пропуснали родителите ми да ме обрежат. Най-добрите и най-умните и целеустремени деца учат в 134-то училище! Това е факт! И са такива деца, защото държат на морала!
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ниеизплозваните пари да се дадат за *** и газови камери и на огнярите.
82
0
 
7
 
! Отговори
Tina преди 13 години
До 69Наглостта ти оправдава мнението, което повечето хора имат за евреите.БЪЛГАРИТЕ СПАСИХА ЕВРЕИТЕ. Д.Пешев, отец Кирил и всички онези, които излязоха и не позволиха евреите да бъдат отведени. Но защо ли благодарността и уважението към тези хора ви липсва...
81
4
 
5
 
! Отговори
do 74 преди 13 години
За да не те обвинят, че си някакъв зъл, конспиративен евреин ще те подкрепя.Ние българите, които сме слезнали от Хиндокуш вместо да се погледнем какви сме, вместо да се обединим и да вземем добрия пример парвим обратното.Критикуваме всичко без да се замислим дори, разделяме се по всякакви признаци, огромни индивидуалисти сме и се чудим защо не ни върви!!! Естествено, че другите са ни виновни, по-лесно е да се самозалъгваме!
80
8
 
5
 
! Отговори
дo 76 преди 13 години
Пълни глупости! Пак повтарям ЕВРЕИТЕ Рокфелерови не са никакви евреи! Ние не сеем разруха никъде, просто се подкрепяме! Никога, ама никога не съм крал, нито вършил нещо незаконно! Никога не съм правил нещо, което е неморално! По-добър човек съм от всички вас, помагам на всеки с каквото мога, най-вече на семейството си! Това е закон при нас! А това, че вие не се разбирате е жалко, но не сме виновни ние за това!
79
4
 
5
 
! Отговори
Bo do 62 преди 13 години
Значи викаш на цар Борис?Само той те е спасил.Не бъди такъв неблагодарник. Съветските ти братя имаха навика да товарят подобните на теб в пробити шлепове и да ги карат на 2 километра навътре в морето.Не са го измислили нацистите.Nice a?Доколко всички еврей сте умни е спорен въпрос ти си поредния еврейн wannabe който само се опитва да прилича на истинските лъвове.Те отидоха в Израел да бранят страната си срещу местните маймуни.А ти жалко подобие на кастриран котарак остана тук.За да мразиш.
78
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Насила на човек може да му вземеш ама насила не можеш да му дадеш. Ти му даваш жилище да живее а то го превръща в ***. Справка: Ямбол- съборения блок. По скоро да се създаде закон че който има дете дадено в майчин дом да няма право на следващо след като не може да се грижи за предишното. Те май правят деца заради парите които получават за тях а не заради желанието да имат деца. Брюксел да дойде и покаже как се интегрира *** а ние после ще продължим. Европейски демагози.
77
3
 
6
 
! Отговори
до евреин 55 преди 13 години
Жалко,че дедите ти са се отървали от камерите!!!...
76
0
 
9
 
! Отговори
Sgt.Hale преди 13 години
Ами като има, остава да ги накарат да си ги заслужат.Масово *** са мързеливи макар и в трудоспособна възрасти здравословно състояние.... И така, Европата иска да си развъжда *** на територията на България и Румъния
75
3
 
3
 
! Отговори
do evrei4eto преди 13 години
Do evrei4etoAwe vie naistina se pomislihte za nai-velikite. Ne otri4am targovskite vi vazmoznosti, no q mi kazi ti vie kakvo sazdadohte i kakvo dadohte na sveta? Kadeto otidete nastava haos i palna razruha. Ziveete za da smu4ete ot normalnite hora KATO NAS i v nikav slu4ai ne se hva6tate da svar6ite mrasnata rabota. Mrasnata rabota trqbva da q var6at glupacite, nali? Az evrein stroitel ne sum vidql, ili evrein avtomontior. Are sq kazi mi kvi ste?
74
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Искам да попитам *** от Брюксел - НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПАРИ, ЖИЛИЩА ИЛИ КАКВИТО И ДА Е БЛАГА НА ЕТНИЧЕСКИ ПРИНЦИП И НИМА ТОВА НЕ Е ПОЛИТИКА НА АПАРТЕЙД И ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГРАЖДАНИ ?!?Нима в България, Румъния и другите страни няма хора от немангалски произход, които не са нуждаещи ?!?
73
6
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 13 години
*** ЕВРЕИТЕ, които държат банките всъщност не са никакви евреи! Прочетете малко история, ама не тази дето я зубрите в училище! Евреите успяваме и повечето живеем добре само защото се подкрепяме семействата! А българите братя и сестри не могат да се гледат заради някакво пикливо парче земя, което не можете да си разделите. Помислете кои живеят добре! Именно тези със стабилни семейства! - евреи, арменци (те най-много се подкрепят), араби, германци, шведи, норвежци, финландци, руснаци, холандци!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се харчат , а се крадат.Всеки тук-и управляващи, и *** организации имат интерес да се пази сегашното положение на ***,мизерията и неграмотността.Лесно купуват гласовете им за каквото трябва.
71
0
 
6
 
! Отговори
Бай Мангал преди 13 години
"Пари за ромите има, ама не се харчат", а пари за българите няма, но се харчат.
70
0
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
Браво - за Българите НЯМА/справка-Дянков+Борисов-БОГ да му е светено името Бойко"/.....за *** ИМА.........Имат ток ,него палщат - на мене го спират ако не си го платя..... Имат вода,не плащат- на мене лихви ми начисляват...не плащат данъци - на мене с лихвите си ги прибиратТях закон не ги лови- били онеправдани - аз открадна ли - дупе да ми е якоЩом са им толкова мили на Европейците да си ги приберат с парите барабар....ЛИЧНО ЩЕ ПОМОГНА С ПРЕВОЗА......
69
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Попълвам документ за майчинство. Майката има 4 деца, документа е за 5-то. Питам я: Кой ще издържа толкова много деца. Тя ми отговаря:- Вие които работите и не правите деца. Дали е права, всеки за себе си да отговори.
68
7
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 13 години
Благодарение на българите? На кои българи? Благодарение само и единствено на цар Борис, не благодарение на вас! Единствените интелигентни хора в България сме евреите, руснаците, арменците и много малка част от българите, които са запазили своята култура, но за ваше съжаление повечето от тях вече са възрастни и след като и те си отидат ще сте стопроцентови роби! Ама нищо де, вие си мразете ***.
67
0
 
8
 
! Отговори
до58 преди 13 години
Как живее всеки един от нас не е важно , независимо от какъв етнос е!!! ВАЖНОТО Е ДА НЕ ПРЕЧИ НА ОСТАНАЛИТЕ ,НО НЕ ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА ПРИ ***!
66
0
 
6
 
! Отговори
Пфффф преди 13 години
Мамка му, дайте тези 2 милиарда евро на нормални хора бе ..........
65
1
 
4
 
! Отговори
do 62 преди 13 години
.......ei tam ni be6e gre6kata, 4e gi spasihme, i prodalzavame da gre6im kato tarpim ***