Всеки с банкова сметка, край на парите в плик

ЕК ще внася ред, от който банковите услуги у нас да поскъпнат
18 юли 2011 19:02,
231
Всеки с банкова сметка, край на парите в плик
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Банковите услуги у нас могат да поскъпнат в резултат на планове на Европейската комисия да внесе ред в пазара за финансови услуги.

Не може за едни и същи услуги да се плащат толкова различни такси, заяви комисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Той даде за пример България като най-евтина в това отношение, където средно се плащат по 27 евро годишно за обслужване на сметка в банка, докато за същото испанецът давал 178 евро.

Вярно, че покупателната способност е различна, но това не е достатъчно обяснение, добави комисарят. Според него за съпоставими услуги трябва да има съпоставими цени.

Банковият сектор има срок до 15 септември да каже как може да се стандартизират банковите разходи.

Европейската комисия иска, освен да се нормализират цените, да се унифицират наименованията на събираните такси и да се измисли система за информиране на вложителите, която да им позволява да се ориентират в конкурентните оферти на различни банки.

Барние писа днес на премиерите на страните членки, за да ги помоли да разговарят с банкерите и за разплащателните сметки. В момента 30 млн. граждани на ЕС, предимно в Румъния и България, нямат такива.

Докато в Западна Европа 91% от населението има дебитни карти, у нас и в Румъния само половината от хората имат такива, останалите още държат парите в буркани. По изчисления на Еврокомисията на 6-7 млн. европейски граждани е отказано разкриването на сметка заради липса на адресна регистрация, на постоянни доходи, кредитна история или пък заради прекалено голям риск за банката.

Брюксел предвижда да направи универсално право притежаването на разплащателна сметка, защото тя е задължителна за нормалното всекидневие, а в някои случаи го прави и по-евтино, каза Барние. С карта е по-лесно да се платят ток, заплата, пенсия, социални помощи или наем за жилище.

Облекчението ще послужи и на студентите в чужбина, стажантите и на сезонните работници, които ще могат да разкриват сметки в държавата, в която пребивават временно. Смята се, че безкасовите плащания ще намалят прането и трафика на пари и ще подпомогне борбата с тероризма.

Социалната дебитна сметка няма да се различава от сега съществуващата, но Еврокомисията иска за обслужването й да се събират "разумни" такси. Всяка държава ще може да определи размера им и да избере доставчик на услугата.

Това право може да се даде на всички банки или пък да се посочат няколко институции, които ще се занимават с тях. За предпочитане по-големите или тези с развита клонова мрежа, се казва в предложението.

Сметката за бедни няма да дава автоматично право за получаване на банков заем, но ще осигурява достъп до такъв, подчерта еврокомисарят. Тя обаче няма да допуска овърдрафт – харчене над наличностите, какъвто имат повечето обикновени разплащателни сметки. Брюксел иска социалната сметка да позволява получаване, внасяне, теглене и превеждане на пари.

Засега Еврокомисията не въвежда задължителни правила, а ще даде на премиерите една година да постигнат доброволно споразумение с банкерите.

Барние обеща по-прозрачни банкови такси още преди година, но отпорът в някои европейски столици му попречи досега да изготви законодателно предложение и Брюксел предпочете да го замени с етичен кодекс с доброволното съгласие на банковия сектор.

Комисарят за вътрешния пазар обаче се закани да е по-твърд за социалните банкови сметки и да предложи законодателство, ако споразумение не бъде постигнато.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има БОГ,и той не е "лукав",лукав е Луцифер(Сатаната),той ни съблазнява,използва всички похвати-горест,страдание,злополука,мъка,изневяра,самоубийство,завист,похот ,сребролюбие,катастрофи,катаклизми.............всеки един инцидент,който се случва за да се опълчат хората срещу БОГ
184
2
 
4
 
! Отговори
Болгар до Томас преди 13 години
Казвам само, че акос е приемат тия вредин за нас диктати отвън, това ще е поредното ни дозакопаване. А не, че съм политик или господ. Ти попитай господ, за това, което ти казах! Нека той ти оттговори - защо?! Поставянето на българите и България в тотално робство на ЕС, Вашингтон, Анкара е поредното ни унищожение. Но да не се самозабравят, защото човека не е ли човек, се превръща в безсмислен звяр! А за зверовете трябва друг подход!
183
2
 
2
 
! Отговори
Томас преди 13 години
185И да беше шеф на дс - с нищо нямаше да подобриш живота на хората - има сили, които движат света към погибел и има Един, който е по-силен от тях - но ти не искаш да се обърнеш към Него.
182
0
 
6
 
! Отговори
кк преди 13 години
Евросъюзът все-повече става, като един друг съюз, останал в миналото. Всички заедно в кошарата и това е, щеш-не щеш - карта. Щото падат комисионни и за да се следи всичко. Нанай, кеша нема равен, сложете си ги картите отзад
181
3
 
2
 
! Отговори
Томас преди 13 години
185Не можеш да убиеш Господ жалки човече - Господ не е съседа ти, ти дори не можеш да си представиш мощта на Господ - силата на дявола, падналите ангели и на всички хора ако се противопоставят на Господ е колкото бебе да си удря главата в гранит. Господ не се забавлява със страданието на хората - Господ съжалява хората - но самите хора не искат да се обърнат към Господ - тези хора не осъзнават колко повече ще страдат през цялата вечност ако бъдат осъдени - а те вървят масово към осъждение.
180
2
 
3
 
! Отговори
Болгар до Томас преди 13 години
Мога да съдя господ, мога и да го убия. Досега само от страх да не навредя на невинни същества не съм се аамбицирал. Защото като му нариташ мутрата и почват катаклизми. А не ми се иска да се издавите, да се разпадне слънцето и планетата макар, че е пълно с гадове. Но ти го попитай тоя лукав господ, като той насъсква тия неща, за да принуди хората да ги сторят, защо се забавлява с невинните и страданията им, а облагодетелствва гадовете? - защо? И искам отговора му чрез теб! Питай го!
179
0
 
5
 
! Отговори
берлускониту преди 13 години
БРЕЙ,МИ С КОНСУЛТАЦИИТЕ И КОМИСИОННИТЕ ,кво ще правим
178
0
 
4
 
! Отговори
Болгар до 179 преди 13 години
Да, смешен съм, но съм прав. Ако бях шеф на ДС, познай дали щяха да се развият така събитията за нас? Познай дали Сорос щеше да си пусне пипалата тука, а зад него стоят и ЦРУ и др. организации. Познай! Познай дали Ахмед Доган щеше да си развява коня и да прокламира разсипията на България? Познай? Дали Желев щеше да руши икономиката или щеше да бачка в някой цех, докато вземе да мисли с главата си, а не с кухата си манерка? Дали масона Соломон Пасси щеше да ни прецака? Познай? Но не съм, амиго.
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Норвегия!
176
1
 
6
 
! Отговори
Лулу преди 13 години
Да го поканят у нас, за да поживее малко. Да му турят една заплатка от 450-500 кинта, банкова сметка с всичките му там подробности, да си плаща сметки, да се храни и т.н. екстри... След това да му кажат, че по лично негова препоръка му вдигат банковите такси. И ще гледаме сеир.
175
5
 
1
 
! Отговори
Томас преди 13 години
178Преди да се опитваш да мислиш, отвори Библията - там всичко ясно е казано. Бог допуска да се случи злото и ще има още много зло - но за всичко си има причина. Това, че почти всеки човек гледа да краде, убива, лъже, блудства и да прави други гадости - не значи, че Господ е виновен. Ти си се самозабравил - Господ не е съседа ти - не можеш да Го съдиш.
174
1
 
1
 
! Отговори
до Болгар преди 13 години
"българският лев бе 0,80 долара за лев! Но после в управлението массоните и протурските лобита се нахендриха.."Хахахаа, гащите ми бяха чисти, но изведнъж някой *** в тях - сигурно са массоните, хахахааа, ***!
173
1
 
3
 
! Отговори
Болгар до Томас преди 13 години
попитай то я твой господ, защо като гледа и е планирал вскичко това, за какво се забавлява с тия неща? Дай ми телефона му и аз ще си поговоря! Аз мисля, че господ е създал тия злини, за да се забавлява със страданието на невинните, защото това му е хобито? Кажи ми къде е тоя твой господ, да го питам, за какво се гаври така с невинни души? Питай ги и напиши- защо?! Ако се кефи на това,щ е го съдя за мазохизъм и садизъм! към койд ас е обърнем бе? Нали все търпим, християни сме? А не трябваше!
172
5
 
1
 
! Отговори
Томас преди 13 години
Свобода ще има чак след пришествието на Господ Исус Христос - световното правителство е факт- натам се отива. Повечето хора дори не забелязват накъде ги водят.
171
5
 
5
 
! Отговори
Томас преди 13 години
Да, вие хора масово не вярвате в Господ, не вярвате на писаното в Библията, но антихристите ви водят точно на там на където пише в Библията - всичко минава през банките - в градовете има по 10-на хипермаркета - хората вече не си произвеждат почти нищо от земеделие - лесни са за контрол - и ще дойде един миг, когато ще ви кажат - който не си сложи белег на дясната ръка или на челото няма да може да купува или продава - и много от вас ще се излъжат - а това е равно на погубване на душите ви. Дори и някой да приеме белега на звяра ще яде, но няма да се насища. Но за сметка на това ще е осъден за цяла вечност. Обърнете се към Господ Исус Христос докато имате възможност и Го помолете да прости греховете ви.
170
2
 
6
 
! Отговори
Болгар преди 13 години
Вие плюете преди управлението преди 1989 г., но не забравяйте, че имаше време българският лев бе 0,80 долара за лев! А това си бе силва валута. Но после в управлението массоните и протурските лобита се нахендриха и започнаха саботажите на нашата държава, индустрия, за унищожението и ограбването ни. Упадъка започна реално от 1976 г. да се усеща по-осезаемо, с отношението на хората към труда, на управляващите, което доведе до разпада на морала и на системата. Преди имахме силна икономика, и ако не беше шуробаджанащината и съботирането на прогрессивните нови технологии, сега ние щяхме да сме една от най-стабилните и силни икономики в света. Аз също не искам тоталитаризъм, но е видно,ч е въвеждането на такива задължителни кредитни контролиращи механизми всичко да минавап рез банките е жив тоталитаризъм. А това е вредно, след като банкерското съсловие определя таксите според интереса си и на практика ще ни ограбва както си иска, без никой да му държи сметка. това е разликата, а не, че банките са лошо изобретение? Гадното при тях е, че ако им се даде и тая неограничена власт, те ще станат господари на живота ни, защото ще си поставят каквито си искат такси, а това ще ни превърне в техен донор. Тоест ще работим за да захранваме сметките си и да ги хрантутим. И какъв по-лесен контрол? като им скимне, блокират ти сметката и си загазил? Това е много опасна диктатура и не трябва да се оставя и тука, след като не сме си независими като държава и народ! Ако е справедливо и в интерес на населението и държавата устроено, банковите транзакции са един олекотяващ механизъм, но след като се контролират от частници, те стават тоталитарен рекетьор. При първото решение за вдигане на уставния капитал, веднага могат да ти вдигнат и таксите, а да не броим колко много причини има за да го сторят! Тия в ЕП и ЕК често ни налагат вредни за нас решения.
169
1
 
17
 
! Отговори
Ken преди 13 години
Мама им стара ! "за съпоставими услуги трябва да има съпоставими цени". Ами за съпоставим труд дали не трябва да има съпоставимо заплащане ? Що не намалите таксите в Испания, вместо да вдигате тези в България ? Банкерите ли са най-зле или те ти дадоха най-много за да защитиш техните инстереси ?
168
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе аланкоолу, имам Personal Current Account в LloydsTSB в Великобритания и нямам никакви такси, дори когато тегля в банкомат на същата банка няма такса и никаква такса годишна за поддръжка или при плащани с банковата ми карта в магазини или по интернет. Тези еврокомисари откаде ги намират бе???
167
0
 
7
 
! Отговори
ha преди 13 години
As v Italiq plashtam 12 evro ednogodishna taksa na bankata. Kav e toq che da dava takiva saveti na BG bankite...
166
0
 
6
 
! Отговори
xyi za bankite преди 13 години
SKIMERI OT VSICKI STRANI ,OBEDINIAVAITE SE!!!!!!!