Всеки с банкова сметка, край на парите в плик

ЕК ще внася ред, от който банковите услуги у нас да поскъпнат
18 юли 2011 19:02,
231
Всеки с банкова сметка, край на парите в плик
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Банковите услуги у нас могат да поскъпнат в резултат на планове на Европейската комисия да внесе ред в пазара за финансови услуги.

Не може за едни и същи услуги да се плащат толкова различни такси, заяви комисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Той даде за пример България като най-евтина в това отношение, където средно се плащат по 27 евро годишно за обслужване на сметка в банка, докато за същото испанецът давал 178 евро.

Вярно, че покупателната способност е различна, но това не е достатъчно обяснение, добави комисарят. Според него за съпоставими услуги трябва да има съпоставими цени.

Банковият сектор има срок до 15 септември да каже как може да се стандартизират банковите разходи.

Европейската комисия иска, освен да се нормализират цените, да се унифицират наименованията на събираните такси и да се измисли система за информиране на вложителите, която да им позволява да се ориентират в конкурентните оферти на различни банки.

Барние писа днес на премиерите на страните членки, за да ги помоли да разговарят с банкерите и за разплащателните сметки. В момента 30 млн. граждани на ЕС, предимно в Румъния и България, нямат такива.

Докато в Западна Европа 91% от населението има дебитни карти, у нас и в Румъния само половината от хората имат такива, останалите още държат парите в буркани. По изчисления на Еврокомисията на 6-7 млн. европейски граждани е отказано разкриването на сметка заради липса на адресна регистрация, на постоянни доходи, кредитна история или пък заради прекалено голям риск за банката.

Брюксел предвижда да направи универсално право притежаването на разплащателна сметка, защото тя е задължителна за нормалното всекидневие, а в някои случаи го прави и по-евтино, каза Барние. С карта е по-лесно да се платят ток, заплата, пенсия, социални помощи или наем за жилище.

Облекчението ще послужи и на студентите в чужбина, стажантите и на сезонните работници, които ще могат да разкриват сметки в държавата, в която пребивават временно. Смята се, че безкасовите плащания ще намалят прането и трафика на пари и ще подпомогне борбата с тероризма.

Социалната дебитна сметка няма да се различава от сега съществуващата, но Еврокомисията иска за обслужването й да се събират "разумни" такси. Всяка държава ще може да определи размера им и да избере доставчик на услугата.

Това право може да се даде на всички банки или пък да се посочат няколко институции, които ще се занимават с тях. За предпочитане по-големите или тези с развита клонова мрежа, се казва в предложението.

Сметката за бедни няма да дава автоматично право за получаване на банков заем, но ще осигурява достъп до такъв, подчерта еврокомисарят. Тя обаче няма да допуска овърдрафт – харчене над наличностите, какъвто имат повечето обикновени разплащателни сметки. Брюксел иска социалната сметка да позволява получаване, внасяне, теглене и превеждане на пари.

Засега Еврокомисията не въвежда задължителни правила, а ще даде на премиерите една година да постигнат доброволно споразумение с банкерите.

Барние обеща по-прозрачни банкови такси още преди година, но отпорът в някои европейски столици му попречи досега да изготви законодателно предложение и Брюксел предпочете да го замени с етичен кодекс с доброволното съгласие на банковия сектор.

Комисарят за вътрешния пазар обаче се закани да е по-твърд за социалните банкови сметки и да предложи законодателство, ако споразумение не бъде постигнато.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
7
 
! Отговори
о!о преди 13 години
Абе този е френски гей и го е засърбял *** и за това се чеше с бай ***.Трябваше Кузев да изпратят у евпопарламент и хем щеше да обслужва тамошните *** ,хем щеше да си задоволи страстите.
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 157 неее вярно че е бесплатно.в ИТАЛИЯ съм имал разплащателна сметка. какзва се конто коренте.и я закрих аз защото внасяш не внасяш пари банката си ъдържа своето.сега имам дебитна карта.ако с нея плащам във пощата каквото и да е ми удържат 1 е и 20 цента .за услугата ,апък ако плащам във магазина за цигари.табакиното.там си удържат 2 евро.така че всичко се плаща.
163
2
 
8
 
! Отговори
Болгар до 115 преди 13 години
Целият свят е свързан. Какво му е лошото да си сътрудничим с Руссия? ние сме си славянски народи, Болгарите и Россияните са свързани по дух, още от няколко милиарда години, преди христа, в други галактики. Да не мислиш, че само на тая планета има от нашите народи? Ние имаме различни форми на съществуване, на други звезди. А, какъв е тоя страх от връзки с Руссия? Това, че може да зависим от вноса на суровини, не трябва да ни прави като роби, а просто да се договорят нещата в интерес и на двете страни и това става с калкулации, а не с караници! В България упадъка се дължи на няколко антибългарски лобита: массонството, протурското лоби и на непукистите, на които и ме все тая,с тига да са на кяр. ние не трябваше да си рушим границите, не трябваше да влизаме в ЕС, а трябваше да търгуваме с ЕС! Ние трябваше да сме си независима валута, независим териториален суверинитет. Да не допускаме разни арабски, протурски, процитгански, промасонски, лобитга да ни заробват, ограбвнат, унищожават! А тия дето са в управлението, трябваше службите да ги проучат какви са и да не се допускат вътре такива лобита! Но защо не са го сторили те си знаят? Ние трябва да си запазим двустранните силни духовноикономически връзки с Руссия, но и да не допускаме всяка сделка да бъде в нащ ущърб, за сметка на повечето печалба за едната страна! Тия неща се калкулират от специалисти, но не става с оплюване на такива отношения, а с пресмятане конкретно. В интерес и на двете страни е да си сътрудничим, на двата народа. А, че има някои руснаци мафиоти дето са ни разплаквали майките и това си е факт, но това не бива да ви кара да мразите останалите хора и държавата им? което не означава да се скараме с останалия свят? Трябва да си сътрудничим и със САЩ, Великобритания, останалия свят, но не да ни прецакват такива лобита в ЕС, а ние все да мрем, да ни експлоатират и ограбват!
162
0
 
9
 
! Отговори
an преди 13 години
НЕ СТИГА ЧЕ БАНКИТЕ РАБОТЯТ С ПАРИТЕ НА ВЛОЖЕТЕЛИТЕ. АМИ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ТРЯБВА И ДА ИМ СЕ ПЛАТИ. А КАКВА ЗАПЛАТА ВЗИМА ИСПАНЕЦА И КАКВА Е ЗАПЛАТАТА В МУТРЕСТАНИЯ? СПОРЕД ДРУГАРЯ КАМИСАР ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НЕЕ БИЛА ОТ ЗНАЧЕНИЕ. А КОЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ? МИЗЕРИЯТА В МУТРЕСТАНИЯ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЕВРО-***. ВАЖНОТО Е ДА СИ ПЛАЩАМЕ ЗА ЧЛЕНСТВОТО В ЕС. И ЕС *** ДА СИ ВЗИМАТ СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ ЕВРО ЗАПЛАТИ.
161
0
 
5
 
! Отговори
Айде комунягите .... преди 13 години
...дайте си парите в банките !НЕМА В ПЛИК ПОД МАСАТА---НАЛИ ,...НЕ СТЕ КОРУМПИРАНИ ...ХА,ХА,ХА,ААААА..???!
160
1
 
15
 
! Отговори
siko преди 13 години
какво ви даде на вас Е С?
159
1
 
21
 
! Отговори
капитан преди 13 години
Колкото по - бързо се разпадне ЕС толкова по- добре за бедните хорица като нас. Дружно да се обединим срещу тази извегска организация , която изцежда и последната ни стотинка.
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
требвало е като подписват тоя договор за приемането да искат некои неща, а не е така на сляпо колкото заради самото приемане
157
1
 
23
 
! Отговори
siko преди 13 години
увеличете ни бензина,газта ,нафтата,хляба,тока,данъците. намалете ни заплатите ние и без друго мислим да напускаме страната.,докога някой ще ни казва какво да правим.*** е.с. *** американски бази, *** нато,*** политици ВЪН МАМА ВИ ***.дадохте власт на *** и какви ли не други етноси.как не ви е срам? не забравяйте всичко в тоя свят се връща.
156
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аийдеее магаре българско, още ша тъ товарят с ТАКСИ.еий тойя барние.иска да стиска за гушата още.от 11 години сме в ИТАЛИЯ аз и жена ми.та че са скъпи тези услуги ДА. но не всички или 91 процента от населението имат дебитни карти.както казва той.неее вярно.а този барние,знае ли че моите шефове откакто са си извадили шофйорските книшки от преди 34 години.ОЩЕ НЕ СА ГИ СМЕНЯЛИ, не си личи вече нищо.обаче никой не ги закача.а в бг.какво става.всяка години.все се сменя нещо.БОООКЛУУУЦИИИИ.
155
0
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 13 години
ще си бия шута към Сомалия, няма ЕС, няма банки, няма нищо, с 250 лева на месец ще си живея като цар и ще имам пари за охрана даже, тези от ЕС ще ни вкарат на кучето в газа след 2 години
154
1
 
17
 
! Отговори
ЗА СВОБОДАТА... преди 13 години
СЪПОСТАВИМИ БАНКОВИ ТАКСИ ???ДОБРЕ, НО ПРИ СЪПОСТАВИМИ ЗАПЛАТИ !!!НА ПЪТ Е НОВ ПРЯК ДАНЪК (ЕВРОПЕЙСКА БАНКОВА ТАКСА) ЗА НАС. НАШИТЕ ПИШМАН ПОЛИТИЦИ ДА СИ СТЕГАТ ПОТУРИТЕ, ИНАК...ТЪПИТЕ ИЛЮМИНАТИ НЕМАТ СПИРАНЕ ЗА СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО.
153
2
 
24
 
! Отговори
ИЗВОДЪТ: преди 13 години
ДАДОХ ПРИМЕРА С ОББ И МОЯТА МАЙКА - 1000 ЕВРО ДЕПОЗИТ И СЛЕД 4 ГОДИНИ 50 ЛЕВА ЛИХВА. ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ СА ПО-МАЛКО ПАРИТЕ.ПРОСТО ХОРАТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ДЪРЖАТ ПАРИТЕ ВКЪЩИ,ДА ЖИВЕЕ "БУРКАНБАНК" 20 ГОДИНИ СЛЕД ДЕМОКРАЦИЯТА. ТО ЕДНА ДЕМОКРАЦИЯ.....
152
1
 
7
 
! Отговори
до 145 преди 13 години
абе братле, какви ги дрънкаш, кое ти е по-ефтиното? Излез се поразходи малко извън БГ и виж как стоят нещата. В чужбина е по скъпо само присрочването на плащане или разни банкови глоби, които наистина са солени, но ежедневните и месечни разплащания и ползването на дебитни карти си е безплатно.
151
1
 
15
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ВУЧКОВ преди 13 години
Абе този може ли да ми посвириДа е............. неговата м.............................
150
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ви задължат,разплащането да е само с карти,а после ще дойде и дамгосването на челото или дясната ръка,със числото 666!!!!!!
149
0
 
12
 
! Отговори
до ПЕПО - 50 преди 13 години
до 50 коментар.НАПЪЛНО ПРАВИЛНО ПИЧ, САМО СОПАТА ЗА ТОЯ. И ТО ОТЗАДЕ.
148
0
 
11
 
! Отговори
нямало такси а преди 13 години
Преди 4 години майка ми внесе в ОББ (онази хубава гръцка банка) 1000 евро в срочен депозит с 6% годишна лихва.Преди месеци си ги взе - 1000 евро + 50 лева лихви. Нямало такси а?????НЕЩАСТНИЦИ.
147
8
 
1
 
! Отговори
fbg преди 13 години
Правилно ! Само така ще се принуди соц. България, която е и член на ЕС, да промени скоростно своето соц. законодателство. Само така българските законодатели ще възстановят правото на българите да попълват Завещание и да даряват и забраняват придобиване на тяхна собсвеност, от което са лишени през 1950 година със Закон от БКП, действуващ и днес 2011 година.
146
0
 
9
 
! Отговори
пешо преди 13 години
това е в пряко нарушение на пазарната икономика и на практика забранява конкуренцията между банките! всеки средностатистически съд в европа моментално ще го отмени! само някой трябва да заведе дело, хем ще изкара някое и друго евро!