Ромпой се бори със себе си за президент на ЕС

Очаква се той да бъде избран за втори мандат
24 фев 2012 12:17,
46
Ромпой се бори със себе си за президент на ЕС
Херман ван Ромпой. Снимка: Reuters

Херман ван Ромпой, президентът на ЕС, е единственият кандидат за поста през следващите две години и половина.

Европейските лидери, които се събират в Брюксел на 1 и 2 март да подпишат фискалния пакт, да увеличат спасителния фонд за еврозоната, ще трябва да решават и за президента на ЕС. Но за него Ромпой се бори само със себе си.

Бившият белгийски премиер, известен с умението си да води преговори и да реди на три езика средновековна японска поезия хайку, се смята за един от бащите на концепцията за справяне с икономическата и валутната криза в ЕС и на Пакта за еврото.

Той оглавява работната група за намиране на изход от кризата, която предложи затягане на бюджетната дисциплина и обвърза спазването на правилата с финансови санкции и засилен контрол върху националните харчове от страна на Брюксел.

Християндемократът си заслужи огромно уважение с работата си и с умението си да постига считани за невъзможни решения. Той увеличи четирикратно срещите между европейските лидери, а германският канцлер и френският президент предложиха през лятото той да стане президент и на еврозоната - идея, която още не се е осъществила.

Ромпой беше избран в резултат на сложен компромис след отпадането на основния претендент за поста, бившия британски премиер Тони Блеър.

Ромпой е първият президент на Съвета на ЕС - постът му бе създаден с Лисабонския договор. Белгийският политик встъпи в длъжност в края на 2009 г. Първият му мандат изтича в края на май и може да бъде продължен веднъж за 2,5 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
georgi преди 12 години
Рампой, при него кризата ще се задълбочава а а а а до краха на ЕС. Да не забравяме че кризата е лицето на ЕС и богатство за нейните творци
38
0
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
функцията на "президента на антихристката възродена римска империя - ес" е да се лъжат хората да предадат суверенитета си и да искат да са в едно общо робство.
37
0
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
поредната кукла на конци - президент бла бла
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой може ли да обясни смислено каква е функцията на този измислен президент,и какво точно президенства той?? Търсене в Гугъл показва,че заплатата му която идва от всички страни членки(значи и от нас) е 320 000 евро!!!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
goliama borba se bori toz chovek da kramne li oshte da ne kramne li ,ama tva sa pari taka che shte se izkyshi za vtori mandad da kmamne choveshkoto oko e nenasitno zashishta go samo shepa prast.hahaha
34
1
 
8
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
***. Евроатлантически.
33
1
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
аре, 18, не ни казвай, че не знаеш че евросъюза работи само за франция и германия. яж си холандските гмо-домати и се радвай че си европеец
32
2
 
0
 
! Отговори
ROMA преди 12 години
DO 36 : MNOGO TE DRAZNI VSI4KO KOITO ZAPO4VA S ROM ; AMI VSI4KO KOETO E TAVARICH RUSOFILOV NE TE LI DRAZNI
31
2
 
4
 
! Отговори
AYYYYYYYYY преди 12 години
Само като му четем фамилията ''Van-Belgia,''Von''-Germany,''De''-France говори за произхода му и н дава представа кой командва Европа и за кой работи европееца
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя масон,как точно ни го пробутаха?Че и още един мандат ще му дадат.
29
1
 
9
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Президента на EC trqbva da се избере от народа чрез демократични избори а не да бъде наложен от франмасоните,род6илдовци,сионисти
28
0
 
3
 
! Отговори
ДО 31 преди 12 години
Ако смяташ предателите на Родината за българи си прав.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако искате да унищожете ЕС има много лесен и бърз начин - назначете българин начело и до 12 месеца се е свършило със съюза. Гаранцията е 1300 години!
26
1
 
10
 
! Отговори
Найджъл Фараж преди 12 години
КОЙ СТЕ ВИЕ, ВАН РОМПУЙ? Н. ФАРАЖ (ЮТУБ)На манежа на цирка, наречен Европейски парламент се случват такива неща. Найджъл Фараж задава на ван Ромпуй, президента на ЕС следните прости логични въпроси:- Кой сте вие?- От къде се появихте?- Кой ви избра, защото народите на Европа не са?- И как ще могат да ви махната ако поискат? Нали това била Демокрацията.През 2010 г. той предвиди, че ван Ромпуй ще бъде унищожителят на идеята за суверенните нации и на демокрацията.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25 ро-голяма простотия не можа ли да напишеш , *** верно сте много кухи западните *** тука
24
2
 
3
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Стига бе, стига бееее, как не се наядохте бе, евро лапачи. Айде дай боже ЕС да се разпадне, тогава да ви видим къде ще работите като за нищо не ставате, освен да си чешите езиците по разни комисии и работни групи, в които се чудите как да направите хората още по-бедни. Има Водовден, има!
23
0
 
2
 
! Отговори
Найджъл Фараж преди 12 години
Нещо, което трябва да се види от всеки !!!!!!! youtube -- "ИГРАТА СВЪРШИ! Н.ФАРАЖ"
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той един от европарламента правилно му каза, вие държава нямате, президент ще ставате.
21
3
 
1
 
! Отговори
до № 16 преди 12 години
Осемнайсти комунистите са предлагали Б-я на Югославската федерация; два пъти после на СССР; принождават българите да се пишат Македонци; взривяване църквата св. Неделя е най-жестокия атентат след Кулите Близнаци и извършват тоталното ограбване от 44г. до днешния ден.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма така дума ДЕМОКРАЦИЯ , тя е за простолюдието , ква свобода бълнувате , а шавнете малко и направете нещо което е против техните интереси да видите що се нарича свобода е демокрация , свободата за тях е да ти дадат заем ...а демокрацията е да ги върнеш с 50% лихва , а да ви е честита