В ЕС се хванаха за гушите за "Северен поток 2"

България пита защо "Северен поток" може, а Южен – не
Обновена: 18 дек 2015 17:39 | 18 дек 2015 17:35,
182
В ЕС се хванаха за гушите за "Северен поток 2"
Снимка: архив, Ройтерс

Европейските лидери се спречкаха здраво днес заради проекта за изграждане на нов газопровод от Русия до Германия – "Северен поток" 2. Група страни, водени от Италия, се обявиха против него, докато Германия и Австрия го браниха. Впоследствие дискусията беше наречена "тежка и емоционална", но до окончателно решение не се стигна.

Точката влезе в дневния ред на срещата на върха в Брюксел в последния момент, след като Италия заплаши да блокира удължаването на санкциите срещу Русия, ако той не се разгледа. На страната на Рим са още поне 7 държави от Централна и Източна Европа – Полша, Унгария, Румъния, Словакия и трите балтийски държави, които подписаха писмо с искане Европейската комисия да го забрани. Те настояват ЕС да не дава пари за тръбата, тъй като тя ще остави без ресурс Украйна, която зависи от доставките и транзита на руска газ и ще увеличи зависимостта на ЕС от енергийните доставки от Русия.

Според италианския премиер Матео Ренци даването на политическа и финансова подкрепа за проекта от ЕС ще е в противоречие със санкциите, наложени от Съюза на Москва заради окупирането на Крим и войната в Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че въпросът за строителството на "Северен поток" 2 е по-сложен от проблема с миграцията и призова ЕС добре да обмисли последствията от изграждането преди да му даде зелена светлина.

Макар да не подписа писмото на 7-те, България също се е включила в дебата. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск съобщи, че Италия и България са поискали обяснения защо "Южен поток" е бил блокиран като противоречащ на европейските правила, а Северен – не, макар и двата да транспортират руска газ към ЕС.

"Според мен Северен поток не допринася за диверсификацията на доставките и за намаляване на енергийната ни зависимост от Русия“, заяви Туск днес.

Той добави, че ЕС трябва да се пази от политизация на проблема, но не бива да отстъпва от законодателството си и от целите си да бъде по-енергийно независим.

"Ние трябва да избягваме политизиране, но няма да даваме награди на доминиращи посредници, нито ще наказваме някого, само защото има много газ", поясни Туск. Той подчерта, че "всяка нова инфраструктура в ЕС трябва да отговаря на изискванията на Европейския енергиен съюз, който е базиран на принципите за намаляване на енергийната зависимост и на диверсификацията на доставките.

По данни на Европейската комисия "Северен поток" 2 ще направи "Газпром" доминиращ доставчик на германския пазар, който ще осигурява 60% от притока на газ към страната. 80% от руските доставки за Европа ще се концентрират върху един маршрут, което противоречи на изискването на ЕС за диверсификация на трасетата.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче коментира след срещата, че "Северен поток" е преди всичко бизнес предложение и че трябва да се изчака да приключат разговорите за издаването на разрешителните и лицензирането, за да започне изграждането му. "Ние искаме решение, при което Украйна няма да е изцяло изключена като транзитна държава", заяви германският канцлер, без да дава повече подробности.

Междувременно европейските лидери поръчаха на правните експерти на Европейската комисия да направят задълбочен правен анализ дали проектът отговаря на европейското право.

"Северен поток“ 2 ще има капацитет от 55 млрд. куб. метра газ и ще следва в 90% трасето на първата тръба от Русия до Германия. Газът ще се подава директно на германския пазар и от там ще се преразпределя към други европейски държави. Проектът предвижда "Газпром" да притежава 50% от акциите на дружеството, а останалите да са на компании от северна и западна Европа. Цената на газопровода е 9,9 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
28
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
ЕС - НИТО Е ЕВРОПА , НИТО Е СЪЮЗ
22
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОКО ПАК Е СЪБУЛ ШОРТИТЕ.ОБЯВИЛ СЕ Е ПРОТИВ СЕВЕРЕН ПОТОК,АМА НАУМ.
21
0
 
17
 
! Отговори
до нЕкъФ оди сеец преди 8 години
Оди сейчо я ходи У левУ никой не те е молил за мнението ти относно коментарите ,ако имаш нещо за казване коментирай написаното в статията или ти плащат на бройка.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odysseus: Тъпотрол, предприята на БГ ще умрат за единица време. ДА не говорим за пещи които работят на газ. Спрат ли се веднъж край.
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото имаме страхлив премиер. Страхлив пред силните и "много силен- мъжкар" сред обикновения български народ. Но за съжаление в България останаха наивни и глупави хора вярващи и изпадащи в екстаз, когато ги погали по главата. Това не е държавник, а себелюбец.
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел е казала, че " Северен Поток 2 ", това е бизнес !Да , Германия взе всички бизнеси !ЗаБългария не е ли бизнес , бизнес е , но много е изгоден, та Германия и това ще вземе ?Интересно , новите държави , които ще приемат в ЕС , ще имат ли условия , кои промишлени предприятия да си ликвидират , за да внасят от Германия ? А това че населението няма да има работа , не им пука. Или ще бързат да ги приемат , заради бежанците . Само България беше подложена на ликвидация !
17
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до одисей "В края на ноември в Германия запасите са достигнали 20 милиарда кубически метра газ, което е с 20% по-високо от средното ниво за последните 5 години. Запасите са достатъчни Европа да издържи без руски газ три месеца. Но не се сещам какво ще правят руснаците ако не получават истински пари 3 месеца..
16
0
 
19
 
! Отговори
bek преди 8 години
не подписали писмото на 7-те, но се включили в обсъждането. ужас. г....зоблизци!
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото ЕС се гради на двойни стандарти.
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че е Италия та някой да защитава и нашият национален интерес.
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На ББ ако му кажат нагъзи се о тий ще се нагъзи. Излагация. Лошото е, че това не е излагация само за него, а и за държавата. Не може такава беззъба позиция да имаме винаги. Значи верно за Германия може, а за България не може?
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно не само турските управници са готови да *** САЩ по едно място.Нашите са още по мераклии.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Газът ще се подава директно на германския пазар и от там ще се преразпределя към други европейски държави" - ето защо не може Южен поток. И после - германската икономика цъфтяла, а ние - старците са по кофите, младите пак работят в Германия за без пари. То че ние сме безнадеждни, така е, единствено на Италия се надявам да се развика и да си гледа интереса
10
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъдете сигурни Северен поток 2 няма да има. Като се натиска Германия за руски газ да си го финансира сама, защото Газпром е във фалит.
9
2
 
62
 
! Отговори
чукча преди 8 години
Всъщност човек като прочете внимателно статията ще разбере че Италия е питала защото може Северен поток а Южен -не.И аз първоначално се учудих че наш представител може да пита каквото и да е.Нашите просто са кимали с глава и са гледали жално.
8
3
 
38
 
! Отговори
ник преди 8 години
Абе тия европейци много тарикати бе!Значи Европа трябва да си диверсифицира доставките на газ,а не позволява на Русия да си диверсифицира трасетата за доставка!
7
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като спра да се смея тогава ще коментирам :)))Палячовците от колонията България питали нещо :)
6
2
 
30
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Като се изключи тва, че ЕС се е преърнал в коптор, газ значи пари - всеки би искал да му е евтин - което допринася много за енергоемката икономика.. а ако може и да получава % за транзита - още по-добре...Баба меркел се смее, хвали онова безмозъчното и си гледа интереса ..сметката я плащаме ние..
5
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е държавата на "Америка за България"" затова тук нищо не може . не става и не върви.
4
4
 
64
 
! Отговори
тя преди 8 години
Така , така , Германците си ги правят работите , както на тях е угодно , а ние балъците да спазваме някакви измислени правила на ЕС!