У нас липсват 268 хил. работници, търсим непалци и бангладешци

Миграцията е нещо положително, каза адвокат Диана Радославова
28 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
305

Бизнесът у нас страда от липса на работна ръка. Търсят се над 200 хиляди работници, но не се използва ресурса от мигранти, които се намират у нас.

"Търсим бангладешци, търсим непалци. Официалната цифра от Агенцията по заетостта от началото на 2024 г. е 268 хил. души, които са ни нужни. Направихме този анализ, защото пазарът на труда наистина е пресечната точка на живота и там се случва интеграцията, когато говорим за мигранти или бежанци. Българският пазар на труда наистина страда от недостиг, който вътрешното снабдяване не може да снабди. Бургас е на първо място, следвано от София. Преброяването през 2021 г. показва, че за последните 10 години 900 хил. души в е намаляло трудоспособното население", каза адвокатът от Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова в студиото на "България сутрин".

Според нея е нужна промяна в системата за достъп на информация за мигриращите.

"Тук е мястото да напомним, че миграцията е нещо положително, тя е движещата сила на човешката история, тя е основата на икономиката в икономическия анализ се минава за кратка история за това как миграцията по принцип исторически е влияла в трудовия пазар на световно ниво. Ние нямаме балансирана политика върху това как миграцията може да бъде цялостно регулирана, така че да вземем ползите от нея", допълни Радославова за Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от идващите като икономически имигранти са с доста високо образование. Тези, които идват от трети страни, са с доста по-високо образование от тези, които идват в ЕС. Когато говорим за бежанци, те са принудителни мигранти. При всичките поредици от избори миграцията единствено се дискутира в контекста на сигурност, на заплаха, на борба срещу нелегалната миграция", посочи адвокатът.

Най-големият проблем е интеграцията и там българският език е основна част, смята Радославова.

"Ако нямаме програма, субсидирана, ако нямаме подпомагане на работодателите както с осигуровки, но и с българския език, отново опираме до цялостния подход на интеграция. Голяма част на реформи беше извършена, но все още системата е много бюрократична. На работодателите основният проблем е процедурата. От друга страна достъпът откъде да намерят тези хора и цялата бюрократичност на системата. Информираността, подпомагането, ролята на синдикатите става все по-важна - тяхната видимост и мониторингът за условията на работа", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от ЕС
Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
1
 
! Отговори
130 партии, А ? преди 2 часа
130 партии, А ? Я ВСИЧКИ тияДЕМБЕЛИ ГИ ПРАТЕТЕ ДА РАБОТЯТ, ВМЕСТО ДА ВСЯВАТ РАЗДОРИ И ДА ПОДГОТВЯТ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ИЛИ ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ !!! И ОТ 600 000 НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖБИЧКИ ПОЛОВИНАТА ГИ СЪКРАТИ, И ЕТО ТИ 300 000 РАБОТНИЦИ !!!
259
0
 
2
 
! Отговори
И като се събуди преди 15 часа
До 245 Анонимен. Замогнахме се и сега ще ни работят непалци, бангладешци и руснаци, които са от ниските слоеве, ние ще сме чорбаджиите. . . . . Краката в легена и студена вода!
258
1
 
2
 
! Отговори
sasas преди 1 ден
Ми развържете кесиите , и ще има .
257
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Госпожо Диана Радославова щом миграция е нещо положително мигрирайте в Бангладеш като адвокат или станете непалски шерп.Повече ще има полза от вас вместо вместо да висите в България.
256
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Първо да изгоним българите, после ще си внесем качествен матрял.
255
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Миналата седмица един "високообразован мигрант" го гоних две преки, защото беше разбил гаража на комшията и беше му гепил плажният чадър и въдицата. Не разбираше български, не разбираше английски, само неандерталски. Колко да е високообразован ? Между другото комшията и една ракия не почерпи.
254
3
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 1 ден
Много ниски са заплатите. Българите не работим в мизерия и не спим в мизерия. Бахкарастанците живеят в по-голяма мизерия там и тук не им е проблем. Същото като с турците в Германия през 60тте години и след това ... Само дето държавата трябва да пречи на този процес, защото турският национален отбор се чувства като у дома си на евро 2024. Не искаме индийският национален отбор да играе пред своя публика в София на евро 2074та , нали?
253
4
 
4
 
! Отговори
End преди 1 ден
Искаме бразилци и амуджи че да се ашладисаме и да не работим още повече за без пари
252
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Внасяйте още тамбураки,понеже са ни малко нашите.
251
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо не увеличите заплащането на българите,а давате на чужденците 1100лв. , безплатна квартира,здравеопазване и храна.Мирише на поредната мафиотска далавера.нека кажат какви пари пребитата за всеки чужд работник от разни не политически организации и др фондове.
250
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Как ги търсите?Ако условията за работа са добри няма да ги търсите сами ще идват хората да бачкат.Но с 500-700 евро заплати брутни за някой нетни и цени като в държави където минималната е 1500-2000 евро как да стане?!Интересно мине как чужденец ще свърже двата края като задължително той трябва да плаща квартира?
249
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Може руснаци да докараме, те при Путин едвам живеят
248
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А с какво се занимават мигрантите,които вече са 6 нас?Те са хиляди,мързелуват,обикалят улиците,а ние ги хрантутим,защото са ни много ценни?
247
1
 
24
 
! Отговори
vs преди 1 ден
Преди месец имаше статия "6 човека се борят за работно място", сега 270 к свободни позиции! Аз знам, че пишете колкото да не заспите, ама! От тези 270 к, сигурно 260к са за заплати от 1000 лв. Знаете ли, че 3 мекици, едно рогче и 1 палачинка струват 20 лв. на морето, и това е най-тънката цена!? Повечето български (пък и някои чужди) работодатели са страшни мизерници!
246
1
 
14
 
! Отговори
До 241 преди 1 ден
За такива измислени беге заплати не бих бачкал посмъртно. Ръцете ми са много скъпи почти без енни
245
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Замогнахме се и сега ще ни работят непалци, бангладешци и руснаци, които са от ниските слоеве, ние ще сме чорбаджиите.
244
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Така е с капитализма. Посяга на жените, предизвиква демографска криза, поръчва си работници от чужбина и унищожава държавата донор.
243
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не липсват. Просто на БХК континента не им се работи.
242
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Българския работодател набляга на роби, не на нови технологии
241
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не липсват,а ги мързи да работят.