Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?

До момента украинските сили са отблъснали руснаците от 13 населени места
Обновена: 31 яну 2023 12:59 | 31 яну 2023 12:53, Йоана Цонева
411
Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?
Снимка: БГНЕС

Украинските сили са отблъснали атаките на руските войски в близост до 13 населени места в източната част на страната.

В сутрешния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през изминалото денонощие окупационните сили са отблъснали нападенията в районите на Новоселовское, Белогоровка в Луганска област, както и край Ямпиловка, Спорное, Красная гора, Парасковиевка, Бахмут, Клещеевка, Ивановское, Авдийевка, Водяне, Первомайское и Угледар, Донецка област.

Засега руските войски са съсредоточени върху борбата за Донецка и Луганска област, колкото и значителни да са загубите им в тези райони. По-специално, руснаците щурмуват Угледар, вероятно опитвайки се да изтласкат въоръжените сили на Украйна по-далеч от така наречения "кримски коридор". Вчера от силите на ДНР съобщиха, че в околностите на града се водят тежки боеве, а украинците са се укрепили.

Отбелязва се, че врагът продължава да води офанзиви в направленията Лиман и Бахмут, като понася тежки загуби. Настъплението е неуспешно в направленията Авдиевка и Новопавловска. По направленията Купянск и Запорожие тя защитава завзетите по-рано позиции.

Според анализатори активизирането на руските войски в Донецка област има за цел да отклони вниманието на украинските сили от подготовката за контраатака. ISW прогнозира, че Кремъл се готви за голямо настъпление в Луганска област.

Според доклада ситуацията във Волинска, Полеска, Северска и Слобожанска област не се е променила съществено и не се отбелязват настъпателни групи на противника.

Още по темата
Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се надява да удължи войната, като изтощи нашите сили. Американският Институт за изследване на войната (ISW) смята, че руският диктатор Владимир Путин е готов да продължи пълномащабната война срещу Украйна поне още шест месеца.

Докладите от руска страна за фронтовата линия показват също замръзване на ситуацията. ТАСС съобщава, че през последните 24 часа украинските въоръжени сили са обстрелвали населени места в Донецката народна република 29 пъти, при което е ранен един цивилен. Данните са от представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на военните престъпления от страна на Украйна.

Владимир Рогов, председател на движението "Заедно с Русия" дава заявка за цел село Малиновка, източно от Хуляйполе, което ще позволи на руските сили да превърнат града в полуанклав.

Пред държавната агенция Рогов докладва и че руските сили укрепват позициите си в Запорожка област. Той уверява и че руските "Торнадо-S" превъзхождат по точност американските HIMARS,

Според Рогов руските сили в момента обстрелват позиции на ВСУ в Орехово, Хуляйполе и Чаривне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
10
 
13
 
! Отговори
Ясно е преди 1 година
Руснаците настъпват и това не се харесва на хунтата в Киев който пускат лъжи но това няма даги спаси.
74
12
 
8
 
! Отговори
Офчу преди 1 година
Войната можеше да свърши за 3-4 месеца, но.... и подведоха висшето политическо и военно ръководство на РФ. Първо: Службите за разузнаване на РФ не си свършиха работата с недостоверната информация, че населението на Източна Ук едва ли не ще посрещне руските войски с "цветя"! Оказа се обратното!!! Второ: Численоста на ВС на РФ беше крайно недостатъчна - 120,000 души. Трето: Некадърното планиране на цялата Военна операция от ГЩ на МО на РФ. Четвърто: Неадеквтните решения на Путин с "добрата воля"!
73
7
 
11
 
! Отговори
съвецки чекиджия преди 1 година
Напоследък спряха да пишат за вагнер. Да не са се свършили след последните им "успехи"?
72
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките са гола вода... Вчера и Руцкой го потвърди, а той е с голям боен опит... Не вярвам, до лятото да остане жив руснак в Украйна.
71
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна е в развалини... минирана, разрушена. няма ток, на системи живеят ...каква победа сънува фашиста зеленски не знам
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Киев тези дни са пистигнали американски резизори от най-висок ранг.
69
10
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Навремето за една година Вермахтът стигна до Сталинград с войници ходещи пеша и снабдявани с каруци. Днес руската армия не може да влезе на повече от 100 клм.
68
0
 
6
 
! Отговори
Лена преди 1 година
то ако ставаше да седнеш вечерта с доминосче и да поцъкаш 1-2 часа и да попревземеш няколко града ехее..и после да пуснеш за ДБПП едно гласче и след това хумусче с белгийска биричка .. ама това е военна обстановка, студ и кал драги попораснали дечица
67
3
 
8
 
! Отговори
Cartman1912 преди 1 година
Обективно погледнато последния месец руснаците отбелязват бавен прогрес. Бахмут до две седмици вероятно ще падне, защото ще се наложи украинците да го напуснат пред заплахата от обкръжение. Руснаците се адаптират и ако Западът не състави план а продължава само да подхвърля по някое друго оръжие от време на време то украйна ще загуби още територия и ще е още по-трудно да си възвърне пак.
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бой по нацистите .... бой по краварите
65
2
 
7
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Фейк нюз.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Майната ви.... -"Правилно демократичните сили дават изтребители на Украйна." Никой не дава изтребители и в близко бъдеше няма и да даде .Байдън директно каза - НЕ .:)))))
63
7
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Всичко написано е Украински лъжи,истината е че Русия напредва по целият фронт и бие фашагите.
62
5
 
6
 
! Отговори
съвецки чекиджия преди 1 година
Той уверява и че руските "Торнадо-S" превъзхождат по точност американските HIMARS ----------- аве къф е тоя *** ве :)))))
61
3
 
3
 
! Отговори
До Христов преди 1 година
Лошо ли е да ти влиза по-навътре?
60
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е началото на края за НАТО и розовата приказка за неговото величие.
59
4
 
14
 
! Отговори
На времето преди 1 година
Във Виетнам руснаците бяха изпратили (неофициално) около 10 хиляди болшевики, като някои пилоти бяха направо с бойните си самолети. Сега същото ще направят американците.
58
11
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Странно, на украинските карти червеният цвят влиза все по-навътре в синия.
57
3
 
11
 
! Отговори
te me na преди 1 година
ъъъъ, аз си мислех, съобразно постоянните новини от Март 2022 насам, че ВСУ с малката и незабележима помощ от САЩ и НАТО яростно напредват към Москва, за да забият копието в сърцето на Путин и да се лее безплатна водка, газ и рускини из целият западнал...ааа прощавайте западен свят :)
56
5
 
9
 
! Отговори
Боксува преди 1 година
обаче по нанадолнището, а наклона става все по-голям..После като тръгне по инерция и спиране няма..