Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?

До момента украинските сили са отблъснали руснаците от 13 населени места
Обновена: 31 яну 2023 12:59 | 31 яну 2023 12:53, Йоана Цонева
411
Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?
Снимка: БГНЕС

Украинските сили са отблъснали атаките на руските войски в близост до 13 населени места в източната част на страната.

В сутрешния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през изминалото денонощие окупационните сили са отблъснали нападенията в районите на Новоселовское, Белогоровка в Луганска област, както и край Ямпиловка, Спорное, Красная гора, Парасковиевка, Бахмут, Клещеевка, Ивановское, Авдийевка, Водяне, Первомайское и Угледар, Донецка област.

Засега руските войски са съсредоточени върху борбата за Донецка и Луганска област, колкото и значителни да са загубите им в тези райони. По-специално, руснаците щурмуват Угледар, вероятно опитвайки се да изтласкат въоръжените сили на Украйна по-далеч от така наречения "кримски коридор". Вчера от силите на ДНР съобщиха, че в околностите на града се водят тежки боеве, а украинците са се укрепили.

Отбелязва се, че врагът продължава да води офанзиви в направленията Лиман и Бахмут, като понася тежки загуби. Настъплението е неуспешно в направленията Авдиевка и Новопавловска. По направленията Купянск и Запорожие тя защитава завзетите по-рано позиции.

Според анализатори активизирането на руските войски в Донецка област има за цел да отклони вниманието на украинските сили от подготовката за контраатака. ISW прогнозира, че Кремъл се готви за голямо настъпление в Луганска област.

Според доклада ситуацията във Волинска, Полеска, Северска и Слобожанска област не се е променила съществено и не се отбелязват настъпателни групи на противника.

Още по темата
Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се надява да удължи войната, като изтощи нашите сили. Американският Институт за изследване на войната (ISW) смята, че руският диктатор Владимир Путин е готов да продължи пълномащабната война срещу Украйна поне още шест месеца.

Докладите от руска страна за фронтовата линия показват също замръзване на ситуацията. ТАСС съобщава, че през последните 24 часа украинските въоръжени сили са обстрелвали населени места в Донецката народна република 29 пъти, при което е ранен един цивилен. Данните са от представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на военните престъпления от страна на Украйна.

Владимир Рогов, председател на движението "Заедно с Русия" дава заявка за цел село Малиновка, източно от Хуляйполе, което ще позволи на руските сили да превърнат града в полуанклав.

Пред държавната агенция Рогов докладва и че руските сили укрепват позициите си в Запорожка област. Той уверява и че руските "Торнадо-S" превъзхождат по точност американските HIMARS,

Според Рогов руските сили в момента обстрелват позиции на ВСУ в Орехово, Хуляйполе и Чаривне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Катюшите и Ванюшите изгониха нацистите от свещената руска земя ВСВ
174
5
 
9
 
! Отговори
Ха-ха! преди 1 година
Ей така, с буксуване взеха и Бахмут.
173
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бандеровски поздрав е забранен в доста страни но в България е разрешен. Това е странно. Не е чудно че не ни искат в Шенген. Това с поздрава е отявлен фашизъм.Какво друго да е.
172
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руснаците директно и открито ни казват, че сме им врагове"---------------Грешка. Казват, че грантаджиите във властта са им врагове. Дори коментират, че сме се опитали като народ да озаптим шшайката горе, но просто натискът отвън е непреодолим.
171
5
 
20
 
! Отговори
Хахаха! преди 1 година
Даааа, значи така, укронацистите отблъскват атаките отстъпвайки, а ребятата буксуват настъпвайки. Алооо, не сте смешни, жалки сте!
170
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анка Бербоковата на международен форум на ЕС , каза че страните от ЕС са във война с Русия. Пред микрофоните и това го чуха и делегати и журналисти и се разпространи по света.Хайде сега със законопроекта на ГЕРБ за запаса, стягайте вашите *** и тези на синовете ви и марш на фронта.
169
6
 
23
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Украинците побеждават виртуално - в медиите, обаче на терен руснаците ги бият като маче в дувар. Хохлите умират на тумби, но никой в Киев не го е грижа за това. Важното е на запад да излизат ей такива статии, за да могат едни *** да богатеят за наша сметка.
168
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аха, боксува, украинците съобщиха, че са се изтеглили на втора и трета отбранителна линия. това значи че бятан назад към германските танкове....
167
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден някой който няма лично мнение а може би не може и да пише и затова преписва лозунги по опорки от по две думи срещу Русия и ги пуска по форумите без връзка с темата. Чудя се кой плаща.
166
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад Украйна стоят над 50 държави -> Кои ве, пич?Марионетките на САЩ? А зад Русия седи Китай и Индия: повече от половината планета. Усещаш ли как сме малцинство?
165
5
 
9
 
! Отговори
? преди 1 година
Виждам,че тук има доста хора които са доста добре запознати с хода на войната,а и с това как ще завърши.Въпросът ми към тях е как втората или даже първата по сила държава с ядрени оръжия може да капитолира ?
164
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оффф, айде пак пропагандичка. Руснаците правят "разведка с боем" - атакуват напред и ако срещнат съпротива: дърпат се и руската артилерия сипва с големия черпак. Затова загубите на укритата са 10:1 в полза на руснаците. Не са отблъснали никаква атака, просто са си издали позициите... ама тая пуста пропаганда - настъплението буксувало. Буксува с 200 в на майка им...
163
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой ти не разбра ли,че Русия си е достатъчна и сама,а как ще ги изхвърлиш тия украинци,които искат да са част от Русия.Те са си на собствената си земя ,както и тия от Лвов на примерно.Тя войната е от 2014г
162
12
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Никой не иска да "побеждава" Русия! Просто трябва да бъдат изхвърлени от чуждите територии! И това просто няма начин как да не се случи! Зад Украйна стоят над 50 държави, а зад Русия ...Ким Чен Ун, Лукашенко,Асад и аятолясите!
161
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, щом се информирате от ГЩ на Украйна, каква да е статията. Те още лятото си върнаха Крим, не сте ли чули?
160
3
 
10
 
! Отговори
ФАКТИ преди 1 година
ФАКТИТЕ ДРУГО ПОКАЗВАТ!
159
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 178.Да ли или Просто са реалисти.Русия няма как да я победиш,единствения начин да се спре войната са преговори.А при положение,че Донецк и Луганск не искат да са част от Украйна,какво да се направи?
158
18
 
8
 
! Отговори
ненормално преди 1 година
Руснаците директно и открито ни казват, че сме им врагове а нашите русофили искат да ги обичам и да им се възхищавам. Вижте им акъла.
157
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром"с.С какви жертви,основно се действа с артилерия първо и след като се разбият позициите се атакува и то основно"Вагнер"в района на Бахмут.Така се случват нещата.Кой дава повече жертви тоя който,го обстрелват или тоя който стреля?
156
4
 
13
 
! Отговори
Историята преди 1 година
Не искам да съм пророк но едно нещо ме притеснява а именно,че България винаги е от страната на губещия !