Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?

До момента украинските сили са отблъснали руснаците от 13 населени места
Обновена: 31 яну 2023 12:59 | 31 яну 2023 12:53, Йоана Цонева
411
Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?
Снимка: БГНЕС

Украинските сили са отблъснали атаките на руските войски в близост до 13 населени места в източната част на страната.

В сутрешния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през изминалото денонощие окупационните сили са отблъснали нападенията в районите на Новоселовское, Белогоровка в Луганска област, както и край Ямпиловка, Спорное, Красная гора, Парасковиевка, Бахмут, Клещеевка, Ивановское, Авдийевка, Водяне, Первомайское и Угледар, Донецка област.

Засега руските войски са съсредоточени върху борбата за Донецка и Луганска област, колкото и значителни да са загубите им в тези райони. По-специално, руснаците щурмуват Угледар, вероятно опитвайки се да изтласкат въоръжените сили на Украйна по-далеч от така наречения "кримски коридор". Вчера от силите на ДНР съобщиха, че в околностите на града се водят тежки боеве, а украинците са се укрепили.

Отбелязва се, че врагът продължава да води офанзиви в направленията Лиман и Бахмут, като понася тежки загуби. Настъплението е неуспешно в направленията Авдиевка и Новопавловска. По направленията Купянск и Запорожие тя защитава завзетите по-рано позиции.

Според анализатори активизирането на руските войски в Донецка област има за цел да отклони вниманието на украинските сили от подготовката за контраатака. ISW прогнозира, че Кремъл се готви за голямо настъпление в Луганска област.

Според доклада ситуацията във Волинска, Полеска, Северска и Слобожанска област не се е променила съществено и не се отбелязват настъпателни групи на противника.

Още по темата
Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се надява да удължи войната, като изтощи нашите сили. Американският Институт за изследване на войната (ISW) смята, че руският диктатор Владимир Путин е готов да продължи пълномащабната война срещу Украйна поне още шест месеца.

Докладите от руска страна за фронтовата линия показват също замръзване на ситуацията. ТАСС съобщава, че през последните 24 часа украинските въоръжени сили са обстрелвали населени места в Донецката народна република 29 пъти, при което е ранен един цивилен. Данните са от представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на военните престъпления от страна на Украйна.

Владимир Рогов, председател на движението "Заедно с Русия" дава заявка за цел село Малиновка, източно от Хуляйполе, което ще позволи на руските сили да превърнат града в полуанклав.

Пред държавната агенция Рогов докладва и че руските сили укрепват позициите си в Запорожка област. Той уверява и че руските "Торнадо-S" превъзхождат по точност американските HIMARS,

Според Рогов руските сили в момента обстрелват позиции на ВСУ в Орехово, Хуляйполе и Чаривне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно ти ги бъркаш. Аз не ги бъркам ни най малко по напълно обективни причини. Руснсците обръщат хода на войната в своя полза в победата при Сталинград и Курската дъга. Това е историческата истина. Сорроските опорки лъжи не ме засягат колкото и да ги повтаряш.
194
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
Расстояние от Прохоровки до Волгограда на машине 791 км. на хрушчов името не можеш да му напишеш, шизако, ама спамиш коментари с килийното си образование. или днеска си айти дето разбира от недвижими имоти?
193
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Хрущов е спорно но Брежнев е украинец. И двамата волно или неволно са работили за украйна това е факт. Дали са им Донбас и Крим а също са построили индустрия вкл. военна.
192
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен нали не бъркаш ленинград (санкт петербург) и сталинград (волгоград)? за една прохоровка питам
191
2
 
1
 
! Отговори
Целия свят преди 1 година
се побира в главата ти..Толкова е голям
190
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
абе нещо има репорти, че на неква лелка от руското балгериа ин орбит резко и се не е получило в донбас, тука що не пишат опровержения
189
9
 
4
 
! Отговори
гг преди 1 година
АХМАТ СИЛА! Кадировците яко се гаврят с православието и руснаците, но още ги търпят, не знам до кога
188
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия си пази войниците. А и те поне загиват за интересите на Русия с пък украинските войници загиват за интересите на САЩ. Това е недопустимо.
187
12
 
6
 
! Отговори
По времето преди 1 година
на Брежнев СССР беше в цветущо здраве..Оня с белега му разказа играта с неадекватната си политика..
186
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 211.Руснаците с умиление ще си спомнят съсипания СССР на Брежнев ,след 20 години царуване на Путин!
185
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как украйна ще е най пострадала от немците като нарочно ги пуска напълно безпрепятствено на територията на Русия без каквато и да е съпротива. Русия ги победи при Сталинград .
184
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има един сайт,БЛИЦ се казва! Ако го четеш,оставаш с впечатление, че новините му пристигат директно спуснати от Москва! Освен за "руски победи",друго не се публикува! Поне да го преименуват на БЛИЗ..
183
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от най дълго управляващите СССР генерални секретари беше Леонид Брежнев украинец. Слагам плюс на колегата който напомня за неговото печално управление. Той съсипа СССР окончателно.
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 дневната операция ще стане 3 годишна, точно както беше 2 седмици за да изравним кривата от ковид в продължение на 2 години
181
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
205 Земите на Украйна са най-пострадалите по време на ВСВ. Там всичко бе градено почти от нулата. Заслугата е безспорно на Н. Хрушчов. Точно Украйна има ной-много от т.нар блокове "хрушчовки", които неса като комуналките, познати повече в руската част на СССР. С оглед студената война в Киев и другите големи градове има оборудвани много бомбоубежища, за това служат и метрополитените в Киев и Харков. Путин с тази безумна окончателно оформи украинската нация, която во веки веков ще мрази Русия!
180
6
 
7
 
! Отговори
абе преди 1 година
ако слушаш зеления плъх, скоро и камчатка ще превземат, ама европа и бай дънчо не дават вече оръжие, разбраха ги каква мафия са!
179
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е МНОГО КАТ ЗНАЕШ ДА ТЕ ИЗДИРИМ И ДА ТЕ ПРАТИМ НА ФРОНТА, КАТ ТИ Е ТОЛКОЗ МИЛА РУСИЯ...
178
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след разпада на ссср Украйна получи най добрите земи, предприятия и пари, беше в пъти над Полша. Вижте сега къде е Полша и в какво се превърна Украйна за 30г нацистко управление. Въпроса е от бившия полски премиер
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Начииии - Не е зле да идеш да се преглед у скоро време! Не отлагай лечението!
176
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 195 - Аха, да! А после рече, че била скачала на батут, паднала и си треснала лошо главата и затова казала оная тъпотия...... Ииии всички - есествено - й повярваха! )))) Два дена след нея и един висш служител от брюкселското Нато каза същата тъпотия ииии... и той се оправда, че скачал с Аналена на онзи батут и паднал и си фраснал главата, та затова ))) И на него - естествено - му повярваха и го освободиха от отговорност )))))))))