Средно 6% от европейците живеят в лишения, в България цели 22,1 на сто

В Румъния и Българите младите са най-зле
161
Средно 6% от европейците живеят в лишения, в България цели 22,1 на сто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

6,3% от всички европейци живеят в тежки материални лишения, а броят на младите от 15 до 29 години в тази ситуация е 6,1%. Това показват данните на Евростат за 2021 година.

Най-голям процент на млади хора, които живеят в лишения е регистриран в Румъния (23,1%), следвана от България (18,7%) и Гърция (14,2%).

Под 3% е броят им в 11 от 26-те членки на ЕС - Люксембург, Полша, Швеция, Кипър, Чехия, Холандия, Хърватия, Словения, Финландия, Австрия и Естония.

През 2021 г. нивото на риск от бедност в ЕС е било по-високо за младите хора на възраст 15-29 години, отколкото за цялото население (20,1% в сравнение с 16,8%; разлика от 3,3 процентни пункта).

Такъв е бил случаят в 19 страни от ЕС, като най-голяма разлика между двете се наблюдава в Дания (12,3% от общото население в риск от бедност в сравнение с 25,6% от младите хора) и Швеция (15,7% в сравнение с 24,6%).

В осем държави от ЕС обаче младите хора са били по-малко застрашени от бедност, отколкото населението като цяло. Най-забележими разлики се наблюдават в Латвия (23,4% от цялото население в риск от бедност в сравнение със 17,0% от младите хора), Малта (16,9% в сравнение с 11,3%), Естония (20,6% в сравнение с 15,7%) и Хърватия ( 19,2% в сравнение с 14,7%).

В България процентът на всички, заплашени от бедност е 22,1%.

Пред нас се нарежда Латвия с 23,4 на сто и Румъния с 22,5%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: бедностлишенияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Като гледам как по улицата хвърчат основно 15-29 годишни и пият кафе по цял ден в някакви мега скъпи заведения ме навежда мисълта, че тази статистика реално показва колко е сивата икономика в тази възрастова група отколкото, колко хора са в лишения....
38
1
 
16
 
! Отговори
Селтака преди 1 година
В Румъния и България младите били най-зле ... ами защото 30% от младите са "братя", тези хора нямат бъдеще, нямат мечти, за тях е важно днес да боднат, да хапнат и да лягат да спят и така всеки ден.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има стабилно образование може да стане тартор на клошарите. България е умираща държавичка без икономика и производство, на никой не му трябват инженери и физици, търсят се чистачи и черноработници, и няколко хиляди ИТ, но и за тях скоро няма да има работа както е тръгнало.
36
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Говори се първо за Украйна, после ала,бала уж за България, народът кучета го яли. На следващите избори, моя глас ще имат вече Възраждане
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма нужда от Европа. ЕС умиращ съюз чиято икономика устойчиво се свива. Само един пример - символът на свободата, на движението - личният автомобил вече не може да се произвежда в Европа и става недостъпен за европейските граждани, а китайските автомобили надминаха по качество прословутите немски автомобилни марки които някога бяха мечта за източноевропейците.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който няма стабилно образование живее в лишения. Няма как да си неук и да си богат. Българинът трябва да се научи, че единственото условие за щастлив и богат живот е високото образование!
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странна работа. Русофилството ни убеждава че няма държава Украйна пък Русия яде бой от нея.
32
4
 
1
 
! Отговори
Очуден преди 1 година
Аз сам много очуден и не мога да си представя как така може да има такива хора които гласуват за Възраждане, когато президънт Зеленски каза на целия свят в ООН, че "Русия се стреми да унищожи достойнството на хората, така че човек да означава нула. Така че обикновеният човек е само прах под краката на тези, които държат властта". Мене много ме очудва това нещо, по цял ден седя на таборетката и се очудвам и не мога да го васприема това нещо.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 "Почти нищо не сме дали безплатно на Украйна." - ТИ не даде ли 1000 лв. за Украйна, когато Киро призова? Аман от нагли и лицемерни европеидни про'с'таци, пар'а'зитиращи на ЕС. Вероятно живеещ при баба си и чакащ пенсията и, за да си купи цигари. ПП. АЗ съм ЕС и плащам данъци, които отиват за оръжие, про'с'так европеиден!
30
6
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Тъжно е, когато не осъзнзваш, че именно голташка Русия е на 101% виновна, че ти си беден. Аз не съм де, но ти си- личи си по мисленето.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе в холандия червеният кръст събира помощи за холандия. Милион и половина живеят в сериозни лишения.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ваши статистики,цифри и проценти си заврете някъде,реалността във България за жалост е обратнота,около 6 процента от населението може да се похвали че живее нормално,останалите 94 процента изпитват някакви лишения и затруднения!
27
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тя Почти нищо не сме дали безплатно на Украйна. Що ревете толкова като всичко го плаща САЩ или ЕС. Изглежда зора ви е заради Русия която затъна до козирката в Украйна. Работата отива към умирачката на Русия. Путин копаеше гроб на Украйна и ни разправяше че нямало такава държава накрая Русия падна в гроба и скоро няма да има държава Русия.
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как е възможно образовани хора да гласуват за Възраждане, тъй ли нямат интрент да проверят какво е вярно и какво не
25
3
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Г-жице Цветанова, това учудване ли е или констатация? Какво друго очаквохте като ни набутаха в НАТО и ЕС? Тия проценти в ЕС саа сигурно наши бели роби там. Народа заслужава управниците си. С такива политици такива резултати, кокала скоро няма да свърши. 60% не гласували, от 30% - 26 печели ГЕРБ, 24% ПП - ***, останалите пълнеж....
24
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия няма никакви лишения. Натам ни водят с бодра стъпка Копейката и 400-500 хиляди безмозъчни българи.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руското промишлено производство поддържа солиден растеж през март. Производствената активност в Русия продължава да отчита солиден растеж през март, подкрепена от по-бързото увеличаване на производството и продължаващия растеж на новите поръчки. Това сочат данните на индекса на мениджърите по доставките (PMI) на "Ес енд Пи глоубъл" (S&P Global)
22
5
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Младите руснаци не живеят в лишения - имат висичко, което им е необходимо за оставащият им малко живот в окопа. Факт.
21
3
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
Най- много са лишените българи ,но най- много помагаме на Украйна !Как да го разбирам това ?!
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте корерация на русофилството и бедността по държави. Веднага ще лъсне връзката, колкото повече русофилство и плонжиране в краката на Русия толкова по-голема корупция и бедност.