Българите най-много искат да напуснат ЕС

След нас са Чехия и Австрия
28 май 2024 19:15, Нели Христова
295
Българите най-много искат да напуснат ЕС
Снимка: Pixabay/NoName_13

Избирателите, които искат излизане от ЕС или от еврозоната в навечерието на европейските избори, са малко, в това число и сред избирателите на крайнодесните партии, според ново изследване, цитирано от Франс прес. Но въпреки това България е на първо място с 22%.

Според проучването, реализирано от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст, и от института "Ипсос", в 27 страни членки на ЕС, само 13 процента от избирателите искат техните държави да напуснат блока.

Страните, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите,  а в Литва едва - 5%.

От страните, които са приели еврото, едва 8 % искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.

Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от  90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

"Популистките избиратели масово гледат благосклонно на еврото, което кара популистките лидери да приемат общата европейска валута, защото в противен случай има риск да изгубят свои избиратели", казват авторите на изследването.

Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

Друга информация от допитването е, че почти половината от европейците (86%) искат подсилване на границите на ЕС.

Изследването хвърля светлина върху последиците, от войната, водена от Русия срещу Украйна. Една трета от респондентите (32%) я посочват като първа или като втора причина за техния вот. Този процент граничи или превишава 50% в Балтийските страни и в Пошла, но също достига 41 процента в Германия. Във Франция той е 26%.

Допитването е извършено в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания между 22 март и 26 април, сред представителна извадка от населението на възраст на и над 18 години във всяка една страна. 23,788 души са били анкетирани за целите на проучването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пуснете си 10 минути от последните издания на Евровизия и ми кажете, има ли нормално държащи се и изглеждащи . Това е мега падение.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хистори ченъл илъчиха много хубав филм за тайните общества. Незнах, че основите на ЕС са положени от тайно общество Лю Съркъл, в което са участвали бивши нацисти, агенти от Ми5 и Ми6. В този филм добре обясниха как и защо е създаден ЕС, НАТО, кои са бащите на тези съюзи и ксва е била целта им.
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма такова унижение на което ни подлагат. 17 години ни лъжат , че щели да отворят границите си за нас и ще ни допуснат в шенген. Хърватия влезе в ЕС много след нас, а вече са в шенген и в еврозоната.
79
10
 
4
 
! Отговори
Сибирстан преди 3 месеца
До 86. Ха-ха-ха, заблуден съветски глу.пак. Че те рушля ците себе си не могат да спасят бе, шушляк.
78
7
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
До 82. Май не си наясно с настроенията на голяма част от британците в момента. Вече са мнозинство тези, които съжаляват за Брекзит, но са големи инати и самолюбци и скоро няма да се решат да се върнат.
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само РФ може да спаси Германия и ЕС.
76
7
 
4
 
! Отговори
Ганьо преди 3 месеца
Защото са тъnu неудачници. И много продължават да мислят, че държавата или някой друг трябва да им помага.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствената причина да не са по окопите, а да са по диваните нашите евроатлантици е , че няма да може да си лакират ноктите там и да си правят кола маска. А автоматите са по големи от розовите им играчки по спалните.
74
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На крив българин космоса му пречи. Само САЩ се бори за демокрацията в държавата. Другото са нещастници, управлявани от комунистическа мафия.
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тага ги плашеха и англичаните, че видите ли като напуснели съюза и щели да плачат. Няколко години след Брекзит, нищо такова. Направо се чудя как може Швейцария да е много по богата от всички останали в Европа без да са в мега съюза.
72
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече нямаш право да се оплачеш от никакво безобразие, защото мигновено те обявяват за русофил. Извинете, вие евроатлантиците нормални ли сте? Само вие ли не виждате, че този "съюз" се превърна в cвuнщина?
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС е мрежа от лъжи, честно казано когато тук идват да живеят тънко разни немски и подобни пенсионери трябва да им умножаваме цените поне по 10!
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И не само ЕС! В тези Измислени " съюзи" след 1989 г.Като " НАТО" и " ЕС", ни накараха НА сила Без Референдум,без нищо! Ето че Петър Стоянов и Стефан Софиянски като служебен министър тогава,на своя глава и от скука" Пишат на коляно ,Молбата за НАТО"!-:((! Нещо за Което Никой не ги е Молил!!! Та попаднахме там случайно,благодарение на тия 2 Мата " убавци"!!!!
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами че то българите не щат да се връщат от ЕС. Сигур за туй не го харесват, щот са апендикси.
68
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук дискусията е на ниво, ако не си доволен от кратерите по пътищата, значи си русофил! Гонят те, върви си матушката, там на калните пътища, чемодан, вокзал... Извинете, аз казах, че роптая против оправията с пътищата (или ЕС в случая). Каква Русия, каква Северна Корея? Можете ли да мислите поне малко?
67
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С такива неориентирани еврочиновници, нормално е, масово хората да недоволстват, и да желаят напускането на този пародиен съюз.
66
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"тая статия си е чиста проруска пропаганда"------------------Статията е на Франс прес, а проучването е проведено от френски институт.
65
1
 
24
 
! Отговори
Кольо преди 3 месеца
- И какво е хубавото на ЕС? - Свободно придвижване на бедните хора на Запад за да бачкат и да си плащат наемите. И второ - ядем храни-боклуцци от западни магазини. А нещо друго, че не се сещам?!?
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагам всички подкрепящи зеления начело с тагаренко, да се запътват доброволци, да унищожат злото от окопите , а не от диваните
63
2
 
12
 
! Отговори
Гaля преди 3 месеца
He мoжe, нe e cъrлacyвaнo c nocoлcтвoтo!