Българите най-много искат да напуснат ЕС

След нас са Чехия и Австрия
28 май 2024 19:15, Нели Христова
295
Българите най-много искат да напуснат ЕС
Снимка: Pixabay/NoName_13

Избирателите, които искат излизане от ЕС или от еврозоната в навечерието на европейските избори, са малко, в това число и сред избирателите на крайнодесните партии, според ново изследване, цитирано от Франс прес. Но въпреки това България е на първо място с 22%.

Според проучването, реализирано от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст, и от института "Ипсос", в 27 страни членки на ЕС, само 13 процента от избирателите искат техните държави да напуснат блока.

Страните, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите,  а в Литва едва - 5%.

От страните, които са приели еврото, едва 8 % искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.

Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от  90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

"Популистките избиратели масово гледат благосклонно на еврото, което кара популистките лидери да приемат общата европейска валута, защото в противен случай има риск да изгубят свои избиратели", казват авторите на изследването.

Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

Друга информация от допитването е, че почти половината от европейците (86%) искат подсилване на границите на ЕС.

Изследването хвърля светлина върху последиците, от войната, водена от Русия срещу Украйна. Една трета от респондентите (32%) я посочват като първа или като втора причина за техния вот. Този процент граничи или превишава 50% в Балтийските страни и в Пошла, но също достига 41 процента в Германия. Във Франция той е 26%.

Допитването е извършено в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания между 22 март и 26 април, сред представителна извадка от населението на възраст на и над 18 години във всяка една страна. 23,788 души са били анкетирани за целите на проучването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако излезем от ЕС веднага ще продам апартамента в България и се от българското поданство. Дори и на почивка повече няма да ходя там.
141
1
 
2
 
! Отговори
АА преди 3 месеца
До Петьо Сам си отговаряш какво заслужаваш щом се кръщаваш" обикновин човек"! Никой никъде нищо не "дава", трябва сам да си го вземеш!
140
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 149 "Един Фердинанд на времето я караше така инфантилно и за малко България не си я поделиха съседите." - е, сега европеидните ще му докарат кокалите, да да се приключи с делото му. Факт.
139
6
 
4
 
! Отговори
АА преди 3 месеца
До Анонимен 149 И като си такъв математик, колко апартаманта са си купили баба ти и дядоти по онези години?
138
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 147 "... страната в която има най голям процент негативно мнение срещу ЕС" - немците СА про'с'таци. Това че някои са срещу ЕС не им пречи на същите тези да гласуват ЗА ЕС. Също като у нас - масово ревете срещу здравеопазването, имиграцията, енергията, корупцията и ТНТ., но ПАК 85% гласувате ЗА ЕС.
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно когато българите ще могат да се доказват пред света, че не напразно ни има, ще търпим някой да ни вкарва в инфантилни действия, които могат да ни затрият като държава. Не мерси... Един Фердинанд на времето я караше така инфантилно и за малко България не си я поделиха съседите.
136
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До отиваме на добре. Добре, добре колко да е добре ... 6 хиляди лево дори да получава едно семейство каква трябва да е вноската за да изплати апартамент за 500 хиляди, който е струвал 18 хиляди. Интересувал съм се какви са били заплатите тогава на баба и дядо от интерес. Оказва се, че са получавали двамата общо около 500 лева чисто. Тоест заплатите на двамата за 3 години. Колко семейства в България от заплати правят по 170 хиляди на година. Това е *** пример за стандарта на живот тогава и сега
135
8
 
7
 
! Отговори
Бизнес с маслини преди 3 месеца
Аз ако съм на Германия няма да хабя средства да убеждавам някого да стои в ЕС. Като е ербап, да излиза, но после мита, такси и всичко, което дойде до главата на ЮК след Брекзит. Както виждаме обаче, Орбан само се дърли и заплашва, но не излиза от ЕС. Защо ли? Да не ги да знае, че извън ЕС ще глътне вода държавата му по-бързо от Титаник?
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мисирчоци а къде е Германия в тая измислена класация,страната в която има най голям процент негативно мнение срещу ЕС въобще я няма?
133
5
 
12
 
! Отговори
Петьо преди 3 месеца
И какво ни даде на нас обикновенните хора ЕС? Даде само на програмистите пари. На нас обикновенните хора ни даде робия до шия и само кредитий имаме да можем да живеем.
132
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е..защото EC ги излъга, разби индустрията на страната и ограби природните ресурси..това беше идеята на ЕС от самото начало
131
4
 
14
 
! Отговори
Fena преди 3 месеца
Когато мечтаеш да седнеш на една маса с умни, иновативни, мислещи и можещи хора е хубаво. Когато обаче седнеш на масата и видиш, че си заобиколен от пeдa.ли, cелcки тарикати, мутpи и мисиpки - ставаш и се махаш. И ние си мислехме, че ще има демокрация, пазарни отношения, а по-добрите ще водят по-слабите. Уви! Един селиянин от Банкя ги такова с 200, ама ония си мълчат. Що? Щото ги слуша и крадат вместе! Аре ставай и напускай!
130
5
 
7
 
! Отговори
И? После какво? преди 3 месеца
Австрия е бивша империя. Писнало им е да покривате борчове на такива като гърците, само защото онези излъгаха и ги приеха в еврозоната, а после щяха да фалират, но Австрия и Германия ги спаси. Но нашето желание да излизаме е от глупост. И като излезем, в кой съюз ще влизаме? Брикс? С Еритрея и Египет? Между две империи на злото - руската и турската ще ни поделят. Тракия ще стане като турска Тракия, а сърбите ще отхапят Шоплука. Ще станем нещо между Сибир и Анадола. Страхотна перспектива ще е.
129
12
 
3
 
! Отговори
отиваме на добре преди 3 месеца
още 10% kpетени като приключат и всичко съветско, руско, бай тошово и т.н отива съвсем в историята. А умните хора вадят по 6-7к на семейство и си живеят живота. Соц кадрите който се извъртяха са добре, но тия 10% са на някви минималки щот толкоз си могат, нищо да нaдуват kавалa на минималка и да обясняват за великата ни армия и как Сорос и Ран Ът са виновни че са пpоcти на таpаба....
128
3
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
НАТООООООВЦИ , ИСТИНАТА БОЛИ !!!
127
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България е малка страна в балканско блато, заобиколена от доста жадни за територии държави. Добруджа ли ще си връщаме Тракия ли Македония ли или ще станем част от Турция, Гърция, Сърбия и Румъния.
126
4
 
11
 
! Отговори
Стилиян преди 3 месеца
България е внесла в бюджета на ЕС малко под 14,16 млрд. лв. от 2007 до 2021 включително по данни на Министерството на финансите. Само до 2015 по различни оперативни програми ЕС е разплатил проекти за над 13,16 млрд. лв. В приключващия следващ период до 12 януари 2022 ЕС е разплатил проекти за над 10,35 млрд. лв. А това означава, че България е получила над 9,3 млрд. лв. повече, отколкото е дала като вноска в ЕС. Значи по 670 милиона на година. А икономиката която затриха за милиарди
125
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейките си искат времената на СИК, ВИС2, Мутрите, побоищата, мизерните заплати, мизерния начин на живот. Това им липсва на копейките...
124
3
 
11
 
! Отговори
Е като не ни искат преди 3 месеца
За какво да се натискаме? Ако ти пробутват булка която не те иска, за какво да я пускаш в домът си?!?! Това е ненормално. Богатите налагат зверски ограничения на България и хората виждат всичко. И ...бягат и от фалирала насила България, продадена от шепа подкупени хххххх-ти. Да сте видяли български пенсионери хванати за ръка да бягат с бели чорапи и маратонки рано сутринта на Бора Бора?! Няма и да видите
123
5
 
13
 
! Отговори
Кубрик преди 3 месеца
Това е, как промиха мозъка на Българите, голяма работа еврогейският Союз,само храним и слугуваме на урсули и шолци, нямаме образование, скоро и медицината тотално ще умре,ще останат само гей-мей хомо-чудо.сега по план в еврозоната и край, нищо няма.