Българите най-много искат да напуснат ЕС

След нас са Чехия и Австрия
28 май 2024 19:15, Нели Христова
295
Българите най-много искат да напуснат ЕС
Снимка: Pixabay/NoName_13

Избирателите, които искат излизане от ЕС или от еврозоната в навечерието на европейските избори, са малко, в това число и сред избирателите на крайнодесните партии, според ново изследване, цитирано от Франс прес. Но въпреки това България е на първо място с 22%.

Според проучването, реализирано от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст, и от института "Ипсос", в 27 страни членки на ЕС, само 13 процента от избирателите искат техните държави да напуснат блока.

Страните, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите,  а в Литва едва - 5%.

От страните, които са приели еврото, едва 8 % искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.

Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от  90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

"Популистките избиратели масово гледат благосклонно на еврото, което кара популистките лидери да приемат общата европейска валута, защото в противен случай има риск да изгубят свои избиратели", казват авторите на изследването.

Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

Друга информация от допитването е, че почти половината от европейците (86%) искат подсилване на границите на ЕС.

Изследването хвърля светлина върху последиците, от войната, водена от Русия срещу Украйна. Една трета от респондентите (32%) я посочват като първа или като втора причина за техния вот. Този процент граничи или превишава 50% в Балтийските страни и в Пошла, но също достига 41 процента в Германия. Във Франция той е 26%.

Допитването е извършено в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания между 22 март и 26 април, сред представителна извадка от населението на възраст на и над 18 години във всяка една страна. 23,788 души са били анкетирани за целите на проучването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През 1983 година тристаен апартамент до Южния парк са купили баба и дядо с почти безлихвен заем от ДСК за 18 хиляди лева. Сега аз ако трябва да купя такъв, трябва да отделя около 500 хиляди лева. Сами сметнете колко хора сега могат със заплати в момента да си го позволят такова жилище. Забравих да кажа, че баба и дядо не са били кой знае колко богати. Баба ми е работила медицинска сестра в поликлиника, а дядо е бил преподавател в Софийския университет.
121
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 127. България винаги с запада , че на исток ще ни се такова таковата. Това което е било никога няма да се върне. Това което ни очаква при руснаците и китаиците е мизерия и глад. Не манипулираи носталгично хората те не са толкова заблудени.
120
13
 
3
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 3 месеца
Кои са тези Българи, които искат да излезат от Европейския съюз?? Ако има такива хора то те са ***. Никой не имигрира в Русия или Китай, дори и Африканци и Араби искат да са Европа защото там са парите и има защитени човешки права и свободи. Със приемането на сухоземни Шенген и Еврото, България ще прогресира. Долу Руската пропаганда и заблуда. Путин на съд.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
127- МОЛЯ ТЕ ВЛЕЗ В НСИ И ПРОВЕРИ КОЛКО ИМОТА ИМА В БГ А СЪЩО И КОЛКО ГРАЖДАНИ- ГОРЕ ДОЛУ НА ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА ПО 1 ИМОТ- ЗА ТОВА НЕ ИМ ВЪРВИ ДАЛАВЕРАТА С ИМОТИТЕ!
118
9
 
7
 
! Отговори
Патология преди 3 месеца
Българите по рождение не ценят у уважават собствената си свобода и независимост.Затова има толкова желаещи и милеещи русофили.Но не знаят изглежда за международният ,,Сан Стефански Мирен Договор" между Русия и Турция който е действащ и до днес между двете големи държави.Там е написано ,,черно на бяло'' че България трябва да бъде поделена м/у двете империи.И голяма част от така самонабедилите си русофили ще се икажат със фесове на главите,а а друга една част ще се окажат в окопите.
117
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само толупи са останали в България. Морето им е до колене, мозъка нещо им липсва, другите са им виновни. Искат живота на тези на които завиждат, но собствения им живот е безмислен.
116
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През 1989 година почти всеки българин. Над 90% от българите са имали собствен дом, вила и кола. През 2023 година в ЕС над 30% нямат дори собствен дом. През 1989 година билетчето за градския транспорт беше 6 стотинки, а сега е 2 лева. Тоест със средната заплата от 180 лева е можело да си купи човек 3 хиляди билета ... Сега за да си купиш 3 хиляди билета, трябва да получаваш 6 хиляди лева.
115
10
 
4
 
! Отговори
Килгор Траут преди 3 месеца
22%? И как ги изчислиха? Аз не познавам българин, който иска да излезем от ЕС! Дори и отчаяни русофили не го желаят. Да, не искат НАТО. Тяхно право е да имат свое мнение. Макар че и то не е тяхно, а им е внушено от отровната путинска пропаганда. Но това за излизането от ЕС е много съмнително. Съмнявам се в достоверността на тези проучвания и в тяхната автентичност. Само съвсем заблудени могат да повярват на глупавите измислици за великите беди, които ни докарал разпадащият се ЕС...
114
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе ходете си и не се връщайте. На ЕС само българския *** му е на главата. Само ще трябва да се разплатите с САЩ. Което е трудна работа. Турците и те драпат да са голяма сила, да заеме да се обедините с тях.
113
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ни харесва в ЕС но ходим в ЕС да се разхождаме, работим обучаваме- ЗА 2023Г В ЕС СА ОСЪЩЕСТВЕНИ НАД 3 000 000 ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ- СПРАВКА В НСИ ПЪТУВАНИЯ НА БГ ГРАЖДАНИ ЗА 2023Г- ТОВА ЗАЩОТО НЕ НИ ХАРЕСВА ЛИ?! ЗА М МАРТ В РУСИЯ СА ОСЪЩЕСТВЕНИ 69 ПЪТУВАНИЯ В ЕС НАД 380 000 СПРЕТЕ С КРЕМЪЛСКИТЕ ОПОРКИ.
112
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
1996 година България не беше в ЕС и за малко да умрем от глад. А сега се чудим в Гърция ли да ходим, или в Турция като дойде уикенда...
111
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ОТ парите от ЕС до обикновените хора почти нищо не стига. Отиват във фирмите на властимащите. Субсидиите отиват за тези с по 10 хиляди декара земя. Колко от обикновените граждани имат повече от 100 декара.
110
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БВП на България за миналата година е 190 милиарда лева. За 17 години сме получили от ЕС 25 милиарда. Абе много щедри тези бе. Само да ви кажа, че дават и на Албания от ЕС и на Македония и на Сърбия за да се опитат да ги прикоткат, че да им изпълняват прищевките, че не можело да се топлиш с дърва, а трябва да седиш на студено с два чифта чорапи.
109
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако не е ЕС още щяхме да сме ратаи на комунистическите кпиленца за без пари. Робски народ, свободата на сила не идва. Руснаците напразно са се били с турците.
108
9
 
8
 
! Отговори
смеххх преди 3 месеца
Ама преди да влезете в ЕС се редяхте на опашки ЗАБРАВИХТЕ мизерята
107
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА ГЕРБ ДПС, РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ НАМАЛЯВА
106
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
106- с Евросубсидии се правят ремонти на магистрали- виж табелите край които минавате, ремонти на улици, тротоари, на паркове, строят се ДГ и ДЯ, санират се жилищни сгради, Училища, пенсионери и деца до 14г пътуват безплатно/70% субсидирани от ЕС/студенти пътуват с евтини карти, пенсионери получават безплатен обяд- останалите ще намери всеки, който отвори социална програма към общината- там има и Европрограмите- та тъй мога още да допълня....
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Видяла жабата, че подковават коня и тя дигнала крачка.
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев и Просто Киро успяха, ами честито но просто имате късмет, че матрияла е лош и не ви усети овреме!
103
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България е получила от ЕС средно по 1.5 милиарда на година, като ни се приспадне годишната вноска, а си затворихме четири блока на АЕЦ. Сега за да ни построят 2 нови демократични блока ще ни искат 30 милиарда. Толкова за полученото и даденото