Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До наш *** само - Искаше ми се, другад никой да не ти гледаше в паничката, ама живей в Швеция и карай хубава кола, да видиш какво се случва - ВСИЧКО ИСКА ДА ТЕ ЛИЙЧНЕ БРАААААААА!
33
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз съм в Люксембург на 12К.
32
15
 
8
 
! Отговори
евреин преди 4 месеца
България не е била по-добре икономически последните 100 години - БВП на глава 14 000 долара. Икономика БВП 102 МИЛИАРДА долара, масово турци, азери, узбекистанци и индийьци и непалци идват да бачкат защото на българинът не му се бачка за 1 500- 2 000 лв защото вади много повече. Пари нямат само мързеливите
31
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
копейки яд ли ви е че сте неудачници и некадърници?
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре се живее, ако си беден, па ако си мързелив - ОЩЕ ПО-ДОБРЕ! Нека ви кажа, как е в Холадния - 45% такси на високата заплата. Плащаш 2000 евро за апртамента на месец, за следващите 30 години. Плащаш 400 евро на месец за подръжка. Плащаш 15000 евро такса. До тук ... боли. А в съсдество, Абдула, с двете си булки "братовчедка си" и общо 11 деца, 5 от които НЯМА НАЧИН, да са му синове, обитава два апартамента до вас БЕЗПЛАТНО (платено от теб!!!) и НЕ РАБОТИ НИКОЙ! НИКОЙЙЙЙ! АААА!
29
7
 
10
 
! Отговори
наш Ганьо само преди 4 месеца
гледа в паничката на другите, този каква заплата взимал, онзи как живеел...
28
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Хърватия какво пък е толкова зле? Нормална европейска държава с хубави пътища, възпитани хора, чудесни курорти на Адриатическото крайбрежие. Даже имат парламент, а не избират да ги управлява оркестър Кукубенд.
27
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
аз съм бил във всичките тия държави дето ги пишат благосъстоятелни - ами при бай Тошо тук населението беше много по-добре и по-щастливо от тях. Даже и сега България е по-добре - онзи там ако няма работа 1 месец го изритват на улицата, щото всички са под наем или на ипотека от 1000 евра на месец нагоре - *** якия живот, и това при положение че грабят целия свят
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Холандците само като им чуя речта и си представям блек метъл, горене на църкви и изпадам в депресия, не мерси иначе сигурно са ок то като си надрусан и няма проблеми.
25
2
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 4 месеца
Е ти си знаеш най-добре. Хубаво се описа.
24
4
 
4
 
! Отговори
Hannover-Burgdorf преди 4 месеца
Пак нищо няма писано за Германия?! А това е страната с най-голям дял от населението в ЕС - ок.82 милиона. Никаква ли информация нямате? На базата на какво е тази класация? Да, знаем че в Нидерландия е малко по-висок стандартът на живот, но там е и малко по-скъпичко... е не всичко де, ако става въпрос за хр. стоки и лекарства - България е ненадмината!Но класацията е необективна без инфо за Франция и Германия.
23
8
 
8
 
! Отговори
Е да де преди 4 месеца
До Е ЛОГИЧНО! То от бившите соц. РУСИЯ КРАДЕШЕ и е крала по-яко от капиталистите. ТО ЗАТОВА ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ИЗБЯГАХА ОТ РУСИЯТА - ЗАБРАВИ ЛИ????
22
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
най-зле в България живеят копейките некадърници,неудачници,злобни обичат силната домашна ракия и салама.
21
11
 
2
 
! Отговори
turk преди 4 месеца
най-дубре се живей в турция и тува го каза ердуан наи високия стандард в европа идете и вижте , ердуан каза сички бг турци , а аз презовавм и нашите братя турските циганнни не худете в балгария, гърция, италия, франция на пучивки и на шопенг а в турция, сичко което искарате в бг и европа го влагайти в турция ердуан каза защото идин ден сичко ще е ислям и аллах
20
3
 
3
 
! Отговори
Блатен газ преди 4 месеца
Най-добре без слънце в блатата и ледовете. Средиземноморието, слънчевото време и зелените гори са надценени
19
2
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 4 месеца
Ти откъде знаеш ?
18
13
 
14
 
! Отговори
има си хас преди 4 месеца
Разбира се, че ще живеят добре. Холандците още са бандитите на света, Шведите също са били но руснаците ги биха 18ти век и вече не са, но така се награбили, че имат още мазнина. А жалките българи се ръгат там при богатите бандити, и си мисля и тях презряните славяни ще ги сложат на трапезата в клуба на богатите бандити да сподеят с българите богатствата които са ограбили.
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Холандиястан и Шведция стан ако в някой село живееш между бели който са културни и не употребяват дрога става. Иначе и двете държави са Афроазиятски,особенно Холандиястан, Шведция стан са голяма територия 460000 км 2 и 10 милиона население там може да се скриеш в някое село но за Холандиястан 40000кв2 20 милиона население половината бежанци не става.
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредната зле написана статия. Да бяхте дали показателите и оценката им по държави, би било пълна и качествена информация. От това мелле от думи нищо не става ясно.
15
3
 
2
 
! Отговори
зависи как живееш преди 4 месеца
тук е хееейй живот . газ , евтино море , политика , 200 милиардери и 1200 милионери . в холандия и швеция ходят гасарбайтери . не носят турби с пари .